Måndag Mån 22 April Apr

Omgång 18 i OBOS Damallsvenskan - Viktiga poäng på spel i toppen

21 september 2018 14:10

OBOS Damallsvenskan är tillbaks med omgång 18 och toppstriden blir alltmer intressant efter förra veckans resultat.

Kristianstads DFF tog en komfortabel seger, de fjärde i ordningen, hemma mot IFK Kalmar. Amanda Edgren spräckte nollan tidigt och utökade även till 2-0 strax därefter. Kristianstad fortsatte framåt och efter 17 minuter lös måltavlan 3-0. Kalmar var inte helt ofarliga framåt i sin reduceringsjakt, men under slutminuterna satte istället Evelina Duljan spiken i kistan och KDFF – nu enbart 4 poäng bakom förstaplatsen – är på allvar med i jakten om guldet.

Ett annat lag i fin form är Djurgårdens IF FF som tog sin andra raka seger i följd på Stockholms Stadion efter 2-0 mot gästande Växjö DFF. Hemmalaget spelar beslutsamt i första halvlek och får dit två bollar med mer eller mindre flyt: först, en fin aktion och inspel från vänsterkanten som hittar Ingibjörg Sigurðardóttir; lite senare, en frispark utifrån som dimper ner framför mål och – efter eventuell touch av lagkapten Jalkerud – letar sig in. En uppförsbacke Växjö inte lyckades klättra uppför trots intensiva försök att reducera under andra halvlek.

På LF Arena har Piteå åter hittat formen efter en stark uppvisning mot Eskilstuna United DFF. Laget har känts svajigt en kortare period där varken spelet eller mentaliteten riktigt övertygat, men efter 5-0 på två matcher hyser norrlänningarna desto mer målmedvetenhet samtidigt som konkurrenterna i topp tappar poäng. Närmare 1900 åskådare fick se ett stabilt försvarsspel effektivt mota den annars så fartfyllda offensiv som United gjort sig känt för i årets upplaga. Framåt verkade bland andra Madelen Janogy trivas väl då hon låg bakom båda målen som nu åter för laget upp i serieledning.

En tuff match mellan profilstarka jättar väntade på Linköpings Arena, och det började med Malmöitiskt spelövertag. FC Rosengårds Sanne Troelsgaard sköt in sig tidigt med ett ribbskott och måttade lite senare in en bredsida från utkanten av straffområdet, otagbart i LFC:s Stephanie Labbés högra hörn. Danskan skulle dock åter hamna i centrum efter sitt andra gula kort för eftermiddagen, och matchen svängde därefter rejält å hemmalagets favör som svarade med att pricka dit både kvitteringen och ledningsmålet. Rosengård kom aldrig närmre en kvittering utan såg istället ett nytt rött skrivas upp i domarens anteckningsblock varvid en frustrerad Natalie Björn fick lämna planen på tilläggstid.

Ännu en regnig afton på Ullevi väntade Kopparbergs/Göteborg FC, vars framfart inte verkade störas det minsta av vädret. Ett tålmodigt anfall från höger och inlägget som väntade hittade pannan på Rebecka Blomqvist i boxen efter bara tre minuters spel. Göteborgarna fortsatte forcera framåt längs kanterna och ännu ett fint kombinationsspel nådde till slut en för närvarande stekhet Elin Rubensson. T ungt för Vittsjö GIK, men gästerna revanscherade sig i andra efter att en hörna styrts in av hemmaförsvaret. En nytändning vankades och bortalaget tog tillvara på matchens sista spark genom att borra in den bakom Loes Geurts i KGFC-målet. Viktig pinne för Vittsjö som försöker hålla sig ifrån nedflyttningsstrecket i den jämna tabellen; besvikelse i Göteborg efter tappad serieledning.

I det viktiga bottenmötet på Limhamns IP stundade två lag som båda letade sig ur sina svackor och det handlade i mångt och mycket om poäng för att hålla sig kvar i OBOS Damallsvenskan 2019. Det syntes tydligt att mycket stod på spel; lagen hade båda svårigheter att etablera spel. LB07 körde den lite längre varianten, kanske både av säkerhetsskäl och för att hota i djupet. Hammarby IF FF, som så gärna vill rulla boll, hade samtidigt svårt att ta sig in i den sista tredjedelen. Det var hemmalaget som lyckades bäst med dubbla farligheter från höger: en boll träffade virket, och en annan nådde fram till Rakel Honnudottir i steget, varvid isländskan kunde plocka ner och sätta dit det så förlösande 1-0.

I andra halvlek fortsatte ovissheten men Bajen spelade upp sig en aning och lyckades även leverera när det gällde som mest. Emma Jansson dunkade dit två och Milica Mijatović ett däremellan – till Hammarbys två tillresta supportrars glädjevrål på läktaren. 3-1-segern betyder nu att Bajen tar sig förbi Vittsjö och ligger sju poäng från strecket med fem omgångar kvar. LB07 har väldigt viktiga matcher framför sig då man nästan uteslutande möter lag från den nedre halvan under resterande del av säsongen.

Vi laddar nu upp inför omgång 18 som spelas enligt följande:

På lördag tar Växjö emot Eskilstuna United på Myresjöhus Arena kl. 14:00. Timman senare möts också Kalmar och Linköping på Gröndals IP, samtidigt som Hammarby välkomnar Kopparbergs/Göteborg till Stockholm.

Söndagen bjuder på en ny, avgörande batalj om förnyat allsvenskt kontrakt på Vittsjö IP då hemmalaget tar emot ett febrilt poängjagande LB07 kl. 13:00, hemmastarka Djurgården hoppas fortsätta sin svit när serieledande Piteå gästar kl. 15:00, och däremellan startar även det heta Skånederbyt mellan Rosengård och Kristianstad på Malmö IP.

På OBOS Damallsvenskans Facebooksida kan du rösta på omgångens mål från omgång 17. Kandidaterna är Rebecka Blomqvist från Kopparbergs/Göteborg FC, Sanne Troelsgaard från FC Rosengård och Emma Jansson från Hammarby IF FF. Flest röster med marginal från förra omgången fick Elin Rubensson för sin soloräd från eget straffområde, vilket hon kryddade med en riktig kanon upp i krysset. Många har krönt fullträffen till årets mål redan nu – det återstår att se efter säsongen.

Kan du inte följa ditt lag på plats ser du samtliga matcher på OBOS Damallsvenskan.TV, och du kan som vanligt spela på OBOS Damallsvenskans matcher via svenskaspel.se.

OBOS DamallsvenskanTV – Klubbarnas egna kanal!