Måndag Mån 22 April Apr

Avgörs det nu? OBOS Damallsvenskan omgång 21

19 oktober 2018 23:08

Den näst sista omgången av OBOS Damallsvenskan väntar, och vi ser med spänning fram emot många helt avgörande matcher.

Ett avgörande fick vi redan på Linköping Arena då hemmalaget inte kunde knäcka nöten Eskilstuna United DFF. Istället lyckades bortalaget knäppa dit en hörna i början av andra halvlek. Resultatet innebär att Linköpings FC inte längre har en matematisk chans att knipa andraplatsen, vilket hade betytt nya Europaäventyr 2019.

På Gröndals IP kämpade sig guldjagande Piteå IF DFF till sig tre poäng mot tabelljumbon. Gästerna dominerade matchen men fick inte hål på IFK Kalmar förrän i andra halvlek. Andrea Norheim och Madelen Janogy serverade varandra till ett par baljor på kort tid. Hemmalaget skapade liv i matchen igen med ett sent reduceringsmål, men lyckades inte skaka den norrländska jätten mer än så. Vinsten var den femte i ordningen för Piteå som nu har allt i egna händer inför rysaren på Malmö IP.

Vi bjöds också på ett målrikt Skånederby i Kristianstad där gästande LB07 chocköppnade med två mål på bara sex minuter. Kanske var de själva inte beredda på en sådan anstormning, för Kristianstad lyckades svara genom matchens lirare Ogonna Chukwudi två gånger om innan paus. Hemmalaget fortsatte sitt momentum i andra och gjorde två till för att fastställa slutresultatet 4-2.

Bottenstriden är dock ännu oförändrad då Vittsjö GIK inte lyckades mota ett hemmastarkt Djurgårdens IF FF. Publiken på Stockholms Stadion fick se bollen hitta nät redan efter 10 minuter, då Julia Spetsmark var framme med pannan. Lagkapten Mia Jalkerud utökade senare till 2-0. Vittsjö har nytt allsvenskt kontrakt i sina händer inför de två sista omgångarna på målskillnad just nu.

På Myresjöhus Arena kunde en annan guldkandidat säkra tre nya poäng. Ett tidigt ledningsmål för Kopparbergs/Göteborg FC skakade förvisso av lite nerver, men matchen hölls relativt jämn därefter. Det skulle ta fram till slutminuterna innan göteborgarna lyckades få hål på Moa Edrud igen – och denna gång smällde det trefaldigt inom loppet av bara några minuter. Slutsiffrorna 4-0 gör att hoppet om guld och Champions League-spel fortsatt lever för KGFC.

Det tredje topplaget med ena handen på pokalen visade också fin form omgående när Hammarby IF FF kom på besök. Sanne Troelsgaard gjorde 1-0 och hade bud på mer. Tvåan kom istället strax före paus, och Bajen hade inte mycket att kontra med. Men så i andra halvlek reste man sig en aning, reducerade och tog lite mer plats. Historien skulle dock sluta i FC Rosengårds favör, då målen rann iväg lite på slutet. Matchen slutade 5-1.

Även om OBOS Damallsvenskan 2018 inte riktigt är avgjord står det redan klart att Kungsbacka DFF tar klivet upp inför nästa säsong, efter en imponerande seger i Västerås.

Mindre positiva resultat fick vi från kvartsfinalomgången i Champions League, där både Linköpings FC och FC Rosengård hemmaföll. De båda lagen får nu ladda om inför returerna som spelas vid månadsskiftet.

På OBOS Damallsvenskans Facebooksida kan du rösta på omgångens mål från omgång 19 och kandidaterna denna gång är Rita Chikwelu från Kristianstads DFF, Julia Spetsmark från Djurgårdens IF FF och Astrid Larsson från Hammarby IF FF. Flest röster från förra omgången fick Julia Tunturi i ganska överlägsen stil. Långskottet som hittade det bortre krysset gick hem hos tittarna.

Kan du inte följa ditt lag på plats ser du samtliga matcher på OBOS Damallsvenskan.TV, och du kan som vanligt spela på OBOS Damallsvenskans matcher via svenskaspel.se.

OBOS DamallsvenskanTV – Klubbarnas egna kanal!