Publicerad: 2019-05-15
Nyheter

MATCHBLADET – OMGÅNG 6

Två omgångar och en tidigare uppskjuten match från Piteå återstår av OBOS Damallsvenskans kortare vårsäsong, innan VM-uppehållet på allvar kickar igång. Det råder inga tvivel om att serien efter fem spelade matcher är förhållandevis jämn, vilket också speglades i resultaten under helgen.

På ett ruggigt LF Arena möttes två fysiskt starka och offensivt friska lag i Piteå IF DFF och Kristianstads DFF. Det var många möjligheter från fasta situationer och inlägg, som väntat, och inte mycket som skiljde lagen åt. En fin framspelning nådde Madelen Janogys fötter i första halvlekens slutskede, och bollen kunde något turligt hitta kassen. Tio minuter in i andra styr samme Janogy in ett inspel till 2-0 och Piteå hade kopplat grepp om trepoängar’n. Med tio minuter kvar lyckades Skåningarna reducera genom Sofia Hagman, men närmre än så kom man aldrig.

Det var en händelserik och historisk eftermiddag på Limhamns IP dit över 1500 åskådare fick se ett böljande lokalderby mellan dittills poänglösa LB07 och serieledande FC Rosengård. Favoritskapet låg som ett tryck i bröstkorgen hos gästerna med bas ett längre stenkast bort, men det var tydligt under första halvlek att de för dagen grönklädda Malmöiterna inte var närvarande mentalt. Detta utnyttjade ett hungrigt hemmalag genom att chocköppna med högt presspel och ett ledningsmål som slank in direkt från hörnflaggan.

Rosengård svarade bara minuten senare genom Lisa-Marie Utlands panna, och direkt i andra kom ett liknande nickmål från en påpasslig Fiona Brown. Men timmen spelad dunkade Nathalie Persson in kvitteringsmålet och LB var åter med i matchen. Gästerna trummade på och hade klart flest chanser att avgöra, men istället kunde inhoppande Andrea Thorisson stressa fram ett misstag i backlinjen och rulla in segermålet på stopptid. LB07 plockade därmed sina första blytunga poäng för året, och FCR blev omsprungna av Linköping i toppen.

För LFC lyckades hålla Kungsbacka mållösa på Linköping Arena. Frida Maanum förvaltade en straff för 1-0 och Stina Blackstenius rundade en utspringande Karolina Bucaro Stenman och la in slutresultatet 2-0.

Ett tidigt ledningsmål genom Pauline Hammarlund på Valhalla IP satte ton för matchen mellan Kopparbergs/Göteborg FC och gästande Djurgårdens IF FF. Men besökarna från huvudstaden, som haft en väldigt tuff inledning på 2019, gav sig inte i första taget. Mia Jalkerud höll sig framme när Portia Boakyes inlägg studsade igenom Göteborgsförsvaret och 1-1 var ett faktum. Jalkerud var riktigt nära att helt ha vänt på steken bara minuten senare, men Jennifer Falk i hemmakassen stod i vägen. Man fick också ett mål bortdömt innan halvlekens avslut.

Istället inledde de svartklädda andra halvlek i dur när Rebecka Blomqvist satte pannan till bollen som hittade nätmaskerna. KGFC kunde punktera matchen efter Julia Roddars härliga räd och inlägg som hittade Hammarlund fram till 3-1.

Det var en desto mer låst första halvlek med enbart halvchanser på Behrn Arena mellan KIF Örebro och gästande Växjö DFF. Hemmalaget hade en boll i mål innan halvtidsvilan förvisso, men denna dömdes bort och 0-0 stod sig. Istället skulle det ta 82 minuter innan målnollan spräcktes och det var Heather Williams som akrobatiskt lyckades styra in en hörna med pannan från första stolpen. Örebros 3:e seger för säsongen.

På Vittsjö IP var det hemmalaget som dikterade matchen igenom mot Eskilstuna United DFF. Vittsjö GIK radade upp chanser inledningsvis: en ribbträff och ett par svettiga räddningar från Emelie Lundberg i målet. Till slut kunde Clara Markstedt styra in matchens enda mål efter ett inlägg från vänster och man befäster således en fjärdeplats efter fem spelade omgångar.

Dags då för omgång 6 där samtliga matcher under onsdagskvällen kl. 19:00.

På Malmö IP väntar toppmöte mellan FC Rosengård och Piteå. Det blir Anja Mittags sista hemmamatch i mästarlaget. 33-åringen meddelande officiellt att hon vid sitt kontraktsslut i sommar inte fortsätter med FCR.

Kungsbacka DFF hoppas kunna plocka sina första pinnar i årets OBOS Damallsvenska mot bottenkonkurrenten med förnyat självförtroende, LB07. På Myresjöhus Arena tar Växjö emot Kopparbergs/Göteborg FC, och på Tunavallen välkomnar Eskilstuna United en imponerande nykomling i KIF Örebro.

Djurgården, som inte riktigt haft marginalerna på sin sida hittills, suktar efter poäng inför hemmapubliken på Stockholm Stadion. Ett tufft Vittsjö GIK väntar på andra planhalvan. Och i Kristianstad tar hemmalaget i oranget emot serieledande Linköpings FC.

Var med och rösta fram omgångens mål på OBOS Damallsvenskans Facebooksida. Kandidaterna från omgång 5 är Jennie Egeriis från LB07, Lisa-Marie Utland från FC Rosengård och Pauline Hammarlund från Kopparbergs/Göteborg FC. Förra omgångens vinnare - i tajt race med 16-årige superlöftet Hanna Bennison - blev Michelle De Jongh som åter prydde protokollet med ett vackert mål mot Växjö DFF.

Har du inte möjlighet att stötta ditt lag på arenan ser du samtliga matcher på OBOS Damallsvenskan.TV, och du kan som vanligt spela på OBOS Damallsvenskans matcher via svenskaspel.se.

OBOS DamallsvenskanTV – Klubbarnas egna kanal!