• Ligasponsorer

Söndag Sön 13 Oktober Okt
Lördag Lör 19 Oktober Okt
Söndag Sön 20 Oktober Okt
Lördag Lör 26 Oktober Okt
Fredag Fre 3 April Apr
Lördag Lör 4 April Apr
Söndag Sön 5 April Apr
Lördag Lör 18 April Apr
Söndag Sön 19 April Apr
Måndag Mån 20 April Apr
Lördag Lör 25 April Apr

Umeå IK FF och IK Uppsala Fotboll till OBOS Damallsvenskan

27 oktober 2019 18:08
Nyheter

Det blir IK Uppsala Fotboll som följer med vinnarna av Elitettan Umeå IK FF upp i OBOS Damallsvenskan. Det stod klart efter den sista omgången när man vann mot Hammarby IF FF inför storpublik.


Umeå IK FF var inför den sista omgången redan klara seriesegrare och åter tillbaks till OBOS Damallsvenskan. Den klassiska västerbottniska klubben var dominerande under 00-talet och vann sju SM-guld mellan år 2000 och 2008 men efter nedflyttningen 2016 blev det tre säsonger i Elitettan. Nu är man som sagt åter i högsta ligan efter att ha vunnit 19 matcher under säsongen. – Det är en underbar känsla det går inte att beskriva, sade Fanny Hjelm Rönnlund till sveriges radio när avancemanget var säkrat.

Vem som skulle följa med dem upp var dock inte klart och detta avgjordes i ett dramatiskt möte mellan de båda inblandade lagen Hammarby IF FF som stod på 54 poäng och IK Uppsala Fotboll bara två poäng efter. Dramat bjöd på en härlig inramning och 3,100 åskådare hade sökt sig till Hammarby IP, bl.a. många tillresta bortasupportrar.

Uppflyttning stod på spel och för hemmalaget som genom kapten Emma Jansson tog ledningen efter 25’ skulle oavgjort räcka för avancemang, men gästerna som måste vinna för att gå om tog kommandot i den andra halvleken och 55 minuter spelade kom kvitteringen av Marika Bergman Lundin.

IK Uppsala var effektiva i sitt kontringspel och efter 69’ nickade Sara Olai in ledningsmålet. Med sju minuter kvar av ordinarie tid punkterade Beata Olsson matchen och det står klart att IK Uppsala Fotboll följer med Umeå IK FF upp till OBOS Damallsvenskan 2020.

– Inför säsongen var målet att vi skulle utveckla och förbereda oss inför att ta det här steget framåt så det här är ju en bonus, men samtidigt har de växt mer och till slut vill du bara nå det och lyckdes vi med, säger Uppsalas tränare Jonas Valfridsson till obosdamallsvenskan.se efter slutsignalen, – De här tjejerna som många inte ens är tjugo år har utvecklats otroligt mycket och kommer ta ännu mer steg, fortsätter han.