Kristianstads DFF
KDFF

MATCHBLADET - OMGÅNG 14

18 augusti 2019 10:00

FC Rosengård revanscherar sig i Skånederbyt - Anvegård kliver fram direkt; Sara Nilsson frälser Kungsbacka DFF på övertid; Målrikt på Tunavallen när Djurgårdens IF FF åter tappade poäng. Och Kopparbergs/Göteborg FC hakar på i toppen efter klar seger på Behrn Arena.

Det bubblar om OBOS Damallsvenskan, och än har vi drygt halva säsongen att se fram emot.

För vem kunde tro att tabelljumbon skulle överrumpla säsongens tippade ligavinnare på Påskbergsvallen? Ett tidigt rött kort för gästerna gav lite hopp och Kungsbacka spelade upp sig. Men efter paus bytte bortalaget in Frida Leonhardsen Maanum som prickade dit 0-1 för LFC.

Men de orangeklädda spelade tålmodigt, och när Linköping förväntades se ut matchen i slutminuterna klev Sara Nilsson fram. Kvitteringen kom i den 89:e spelminuten efter vunnen kamp i straffområdet. Och på övertid vara Nilsson framme igen genom ett lågt inspel från höger som drämdes till och - med god hjälp av Haglund i målet - hittade nät.

Desto kämpigare hade jumbokonkurrenten LB07 på besök hos FC Rosengård. Segervibbarna från mötet i våras satt nog kvar mentalt, men det skulle visa sig bli en tuff uppgift att mota hemmalagets offensiv.

De rödklädda från Limhamn höll emot en längre period men skapade inget framåt. Det visade sig bara vara en tidsfråga innan målnollan skulle spricka bakåt. Och med den kom både nr 2 och 3 av bara farten.

Sofie Svava svarade för en kasse, och nyförvärvet Anna Anvegård för en. Ja, det här var FC Rosengårds kväll - och nu ligger LB07 pyrt till. En väldigt avgörande match ses på tisdag när just Kungsbacka DFF kommer på besök. Vem ska få häng på Djurgården?

För DIF fortsätter att förlora, trots ett länge jämnt möte på Tunavallen senast. Eskilstuna tog kommandot tidigt då Cajsa Åkerberg fick ett menat inlägg att bli ett drömmål från högerkanten. Djurgården kämpade sig tillbaka i matchen både en och två gånger, men så med knappa tio minuter kvar gick man rejält på pumpen.

En blåklädd kontring där Felicia Rogic står för en makalös halvplanssprint, tar sig in i straffområdet och rullar in Uniteds ledningsmål för tredje gången blev helt enkelt för mycket. United fastställde sedan slutresultatet 4-2 innan matchen var över.

Desto målsnålare var det på LF Arena där ett energirikt Vittsjö GIK inte ville förlora dyrbara poäng i toppen, samtidigt som Piteå IF DFF visste med sig motståndets kontringskapacitet. En ganska stängd och tuff match förblev mållös inför de drygt 1500 åskådarna på läktaren.

Växjö DFF utan Anna Anvegård besökte Kristianstads Fotbollsarena och gjorde det bra under de inledande minuterna. Men det var hemmalaget som tog ledningen via finfint klapp-klapp-spel och Alice Nilssons förmodade tåpaj.

I andra halvlek ökade Kristianstad på efter ny assist från Amanda Edgren. Kajsa Törnkvist höll sig påpassligt framme i straffområdet och stod för sitt första mål för säsongen.

Blixten slog ner rejält för gästerna när inbytte Sofia Hagman från 20 meter skickade iväg en projektil som hittade nät. Växjö DFF lyckades reducera, men kom aldrig närmre poäng.

På Behrn Arena var det för en gångs skull inte nykomlingen som imponerade. Kopparbergs/Göteborg FC visade sig vara en för svår nöt att knäcka. Gästerna tog ledningen genom Elin Rubensson efter knappa kvarten spelad, och i andra halvlek hann både Julia Roddar och Rebecka Blomqvist skriva in sig i målprotokollet.

KGFC tar därmed över andraplatsen, medan KIF Örebro halkar ner som fyra i den fortsatt jämna tabellen. Och Göteborgarna är nu närmsta konkurrent till FC Rosengård om guldet. För stunden.

För redan under omgång 14 väntar nya, tuffa bataljer. Vi får njuta av en riktig supersöndag:

Kopparbergs/Göteborg FC - Kristianstads DFF Två formstarka lag på jakt efter nya poäng. Roger Bengtsson tar oss igenom mötet på Valhalla IP med matchstart kl. 15:00.

Eskilstuna United DFF - Piteå IF DFF Gästerna gillar att möta just Eskilstuna United, men hinner man med hemmalagets kontringar? Det får vi erfara kl. 16:00, då Marcus Bühlund refererar från Tunavallen.

Linköpings FC - Vittsjö GIK Och timman därefter drabbar två toppkandidater åter samman på Linköping Arena. Ett revanschlystet LFC som haft svårt med målskyttet på sistone välkomnar ett hårt krigande Vittsjö. Andreas Kristensson lotsar oss igenom sändningen med start kl. 17:00.

Under början av nästa vecka får vi även följa det ack så viktiga mötet mellan lagen nedanför strecket, och samtidigt på Myresjöhus Arena se om hemmalaget kan mota serieledande FC Rosengård. Allt detta på en tisdag kväll kl. 19:00, alltså.

Och så avrundar vi omgången på onsdag samma tid med matchen från Stockholms Stadion, Djurgårdens IF FF - KIF Örebro DFF, som även visas i Sportkanalen.

Omgångens mål Du kan i vanlig ordning rösta på omgångens mål via vår Facebooksida. Kandidater den här gången är Cajsa Åkerberg från Eskilstuna United DFF, Sofia Hagman från Kristianstads DFF och Sofie Svava från FC Rosengård.

Vinnare senast var Anna Anvegård med sin sista fullträff i Växjö DFF-tröjan.

UEFA WCL-lottning De båda topplagen förra året fick i fredags nys om sitt motstånd när nu UEFA Women's Champions League lottats: Kopparbergs/Göteborg FC ställs mot FC Bayern München där vi bl.a. finner VM-bronsinnorna Amanda Ilestedt och Fridolina Rolfö. För Piteå IF DFF blir motståndet av dansk kaliber: Brøndby är faktiskt det lag som varit med flest gånger (16) i tävlingen.

Är ditt lag på bortaplan till helgen? Följ då matcherna med oss på obosdamallsvenskan.tv. I vanlig ordning kan du också spela på OBOS Damallsvenskans matcher via svenskaspel.se.