MATCHBLADET - OMGÅNG 15

24 augusti 2019 10:00
Inför Match

LB07 starkast i bottenstriden - tar upp jakten om förnyat kontrakt; FC Rosengårds mållösa match på Myresjöhus Arena tajtar samtidigt till tabelltoppen.

En något mer utspridd omgång gav oss mycket nöje: ett viktigt bottenmöte och en allt jämnare toppstrid, två säkra straffmål, och kostsamma misstag såväl som glänsande prestationer överlag.

Det hela inleddes på Valhalla IP där Kopparbergs/Göteborg FC tog kommandot mot Kristianstads DFF. Hemmalaget hade ett par chanser att sätta ledningsmålet, men det krävdes en straffavblåsning och efterföljande finess av Elin Rubensson innan publiken fick jubla.

I början av den andra halvleken utnyttjade man så även de orangekläddas höga backlinje: Filippa Curmark kunde måtta en lyftning i djupet på en sprintande Rebecka Blomqvist som inte gjorde något misstag framför mål. 2-0 stod sig sedan matchen ut.

Samtidigt på Tunavallen hade ett annat tungviktsmöte inletts. Fjolårsvinnaren från norr släppte Felicia Rogic ur sikte ett par gånger, och till slut skulle det straffa sig när densamme stressade Cajsa Andersson till en felbedömning av bollbana och Rogic kunde sätta 1-0 i tom kasse.

De båda lagen skapade sedan chanser och matchen låg och vägde. Men till slut (verkligen på håret) kunde Piteå sätta pannan till och få med sig 1-1 efter Julia Karlernäs nick i den 91:a minuten.

Jämnt skulle det även vara i mötet på Linköping Arena. Lina Hurtig gav hemmalaget en extra skjuts med hennes nickmål i minut 8. De båda lagen fick sedan ribban att skaka innan Tove Almqvist dök upp i boxen på inspel från Michelle De Jongh och 1-1 var ett faktum.

Men veckans kanon skulle leda hemmalaget till oerhört viktiga poäng i toppmötet: Frida Leonhardsen Maanum drog till från 20 meter och lämnade D'Angelo mållös i kassen.

För senare under omgången tappade FC Rosengård poäng. Växjö DFF, vars två stjärnor gjort flytten till Malmö på sistone, kom dit kompakta och tända till tusen. Och tabellettan fick inte hål på de gråsvarta. Mållöst och en poäng vardera på Myresjöhus Arena, alltså.

Avgjort blev det istället i bottenstriden när LB07 tog emot Kungsbacka DFF. Bortalaget med förgyllt självförtroende efter sen seger hemma mot LFC; LB07 med knappt övertag i serietabellen.

Och det var hemmalaget som skulle stå för det mesta och det bästa. Man radade upp chanser men kunde, som så ofta i år, inte förvalta dessa. Men så kom den andra halvleken: Sophie Sundqvist satte 1-0 tidigt och Dallas Dorosy kunde utnyttja en retur för att säkra trepoängaren i slutminuterna.

Målrikast för omgången blev det på Stockholms Stadion, där Djurgårdens IF FF åter hoppades avsluta förlusttrenden. Men KIF Örebro vek inte en tum.

Gästerna tog ledningen. DIF svarade på hörna, men släppte sedan till ett identiskt mål i andra halvlek. Istället för att komma tillbaka inför hemmapubliken kunde bortalaget ta vara på luckorna bakåt: 4-1 slutade tillställningen, och KIF Örebro parkerar nu på tredjeplats i tabellen.

Igår kom även beskedet att Joel Riddez kliver åt sidan från tränarposten och fokuserar på sin roll som sportchef i DIF. Istället tar assisterande Pierre Fondin över huvudansvaret.

Dags för omgång 15 av den nervkittlande ligan. Till helgen ser vi följande matcher:

Lördag 24/8

Kopparbergs/Göteborg FC - Linköpings FC

Vi inleder med toppmatchen från Ullevi kl. 14:00, som även sänds i SVT.

Kungsbacka DFF - Eskilstuna United DFF

Därefter fortsätter vi med mötet på Påskbergsvallen, med start 15:00.

Söndag 25/8

Vittsjö GIK - Växjö DFF

Dubbelt upp klockan 14:00 när Vittsjö välkomnar Smålänningarna till IP.

Piteå IF DFF - FC Rosengård

Samtidigt från LF Arena ser vi fjolårsvinnaren ta sig an tabellettan.

Kristianstads DFF - Djurgårdens IF FF

Gästerna ska försöka plocka med sig viktiga poäng Kristianstad nu när ett annat Skånelag jagar i tabellen. Matchstart 15:00.

KIF Örebro DFF - LB07

Vi avslutar omgången på Behrn Arena då den sprudlande nykomlingen ångar på mot ett nyvaket Limhamnslag. Vi blåser igång kl. 17:00.

Omgångens mål

Du kan i vanlig ordning rösta på omgångens mål via vår Facebooksida. Kandidater från omgång 14 är Frida Leonhardsen Maanum från Linköpings FC, Heidi Kollanen från KIF Örebro, och Julia Karlernäs från Piteå IF DFF. Vinnare senast var Cajsa Åkerberg från Eskilstuna United DFF.

Är ditt lag på bortaplan till helgen? Följ då matcherna med oss på obosdamallsvenskan.tv. I vanlig ordning kan du också spela på OBOS Damallsvenskans matcher via svenskaspel.se.