KDFF

MATCHBLADET - OMGÅNG 18

21 september 2019 09:00
Inför Match

FC Rosengård vinner toppmötet på Valhalla; Vittsjö GIK hakar på efter 3 poäng mot nykomlingen. Mållöst i bottenstriden – både Djurgårdens IF FF och LB07 piskade att plocka pinnar för att säkra kontraktet. Piteå IF DFF och Kristianstads DFF öser in mål på sina håll, och Eskilstuna United DFF pulveriserar den förhandstippade titelfavoriten på bortaplan.

Med fem omgångar kvar har FC Rosengård satt sig i förarsätet. Men många samsas om kapplöpningen därunder, både för att skaka storlaget och för att kämpa till sig en UEFA Women's Champions League-plats.

Det var en jämn första halvlek på Valhalla IP som inte bjöd på alltför många farligheter åt något håll. Kopparbergs/Göteborg FC med en tunn trupp och en mycket tuff spelperiod behövde ladda om och jaga tre poäng; FC Rosengård hade istället chans att rycka ifrån konkurrenten från Västkusten.

Efter timmen spelad visade måltavlan 1-0 - men Rebecka Blomqvist, som var sist på bollen, vinkades av för offside. Hanna Bennison, planens gigant, bjöd på en fin aktion utanför offensivt straffområde där avslutet skakade ramen och med det även hemmapubliken.

Kort därpå skulle ledningsmålet komma: Jessica Samuelsson nådde en framåtrusande Anna Anvegård som kyligt styrde in bollen vid främre stolpen. Bara minuter senare var det dags igen: Samuelsson från sin högerflank med inspelet, och Bennison omarkerad på volley. Helt plötsligt hade vi 0-2.

Kopparbergs/Göteborg kunde inte svara och Malmöiterna rycker således i topp.

Lika jämnt och småtjurigt var mötet på Vittsjö IP när nykomlingen från Örebro hälsade på. Clara Markstedt öppnade med friläge men lyckades inte förvalta. Det var istället gästerna som trummade på och var närmast mål.

Man trodde också att ledningsmålet var ett faktum när Heidi Kollanen efter knappa halvtimmen spelad hittade nät efter en tilltrasslad situation från en frispark - men målet dömdes bort.

Matchens enda mål, en riktig pärla, skulle istället komma i halvlek #2 när Michelle De Jongh presenterade sig genom att dyrka upp bollen i krysset. Tove Almqvist var en darrande ribba ifrån att utöka strax därpå, men resultatet stod sig och Vittsjö hakade på FCR i tabelltoppen.

Sneglar vi ner mot bottenskiktet fanns det mycket att spela om i mötet på Stockholms Stadion. Ett profilstarkt men tungtgående Djurgårdens IF FF som nyligen tappat sin tiondeplats hade chans att återta den inför hemmapubliken. Men gästande LB07 kom rakryggade efter bra poängskörd under de senaste omgångarna.

Efter ett försök direkt från bortalaget var det DIF som ångade på. Man vann skott- och hörnstatistiken med marginal, och hade gyllene lägen att avgöra. Men uppoffrande försvarsspel höll tätt. Blåsten påverkade spelet en aning, och det var mycket kamp matchen igenom. När Djurgården tryckte upp i slutminuterna gavs ett par kontringschanser åt LB07 - men matchen förblev mållös och gapet lagen emellan fortsatt 2 poäng, alltså.

Ett desto större gap skiljde de båda KDFF-lagen som möttes på Kristianstads Fotbollsarena. Och det visade sig ganska snabbt. Amanda Edgren glänste för hemmalaget: hon stod för 4(!) baljor under eftermiddagen, när de orangeklädda markerade sitt revir. Slutresultatet skrevs till 5-0 efter att Ritah Chikwelu rullat in ett mellan Edgrens alla kassar.

Målrikt blev det även på LF Arena. Efter en period med en kavalkad av missade lägen och en målsnål säsong överlag lossnade det rejält för Piteå IF DFF i slutkvarten av mötet mot Växjö DFF.

Hemmalaget inledde i vanlig ordning med chans efter annan, och publikens hoppfullt förbryllade "oooohh" ekade högt. Men det skulle dröja till minut 41 innan ettan kom. Och jublet blev kortvarigt när Växjö gav svar på tal. Det skulle istället dröja till kvarten kvar innan tre snabba skulle punktera matchen å hemmalagets favör, och Piteå klev därmed om KIF Örebro upp till en sjundeplats.

Vi bjöds på en imponerande öppning av Eskilstuna United DFF på Linköping Arena. Rogic löpte ifrån försvaret, men Emma Holmgrens parad och stolpen stod i vägen den gången; man skulle även hinna med en ribbträff innan målet kom på hörna. United-tåget ångade på och man hade bud på mer, men förvaltade inte.

Detsamma kan sägas för Linköping FC som i den andra halvleken fick med sig en straff, men där Filippa Angeldals försök gick ribba ut. Det var många ramträffar under aftonen, men Matilda Plans 0-1 stod sig och de blåvitrandiga fick med sig 3 välförtjänta poäng hem till Eskilstuna.

Svenska Cupen inleddes under veckan, och efter helgen väntar returer för våra svensklag i UEFA Women’s Champions League. Ja det blir en matig omgång med mycket på spel och vi inleder med två samtidiga matcher under lördagen:

Omgångens mål:

Du kan som vanligt rösta fram omgångens mål på vår Facebooksida. Kandidater från omgång 17 är Amanda Edgren från Kristianstads DFF, Michelle De Jongh från Vittsjö GIK och Hanna Bennison från FC Rosengård.

Vinnare senast var FC Rosengårds Anna Anvegård efter det tidiga ledningsmålet mot Djurgårdens IF FF.

Är ditt lag på bortaplan till helgen? Följ då matcherna med oss på obosdamallsvenskan.tv. I vanlig ordning kan du också spela på OBOS Damallsvenskans matcher via svenskaspel.se.