Storseger för Piteå IF
Publicerad: 2023-06-29
OBOS Damallsvenskan
Piteå IF inledde den 16:e omgången med att hemmavinna mot Djurgården. Slutresultatet skrevs till hela 4–0.

Piteå IF – Djurgården 4-0

På torsdagskvällen inleddes omgången på LF Arena där Piteå IF tog emot Djurgården. Tuva Skoog gav hemmalaget en tidig ledning – och bara minuter senare kunde Ronja Aronsson dubbla den ledningen. Innan halvleken nådde sitt slut var Tuva Skoog framme på nytt och spikade halvtidsresultatet till 3–0. I början av den andra halvleken kom också ett fjärde när Cecilia Edlund skrev in sig i målprotokollet. Ett mål som också skulle komma bli matchens sista när Piteå IF besegrade Djurgården med 4–0.

Kristianstads DFF – Vittsjö GIK 1-6

Länge har KDFF varit storasyster till lokalrivalen Vittsjö, men i kvällens derby var det ombytta roller som gällde. Redan från start var det Vittsjö som styrde och hade en betydande del av spelet. KDFFs Evelyne Viens gjorde visserligen matchens första match och höll 1-1 till halvtidsvila men därefter gick det utför. När domaren blåste av matchen hade Vittsjö gjort ytterligare fem mål och därmed blivit första laget att vinna över KDFF i Kristianstad i år. Med förlusten tappar KDFF viktiga poäng för att kunna hänga med i toppen av tabellen medan Vittsjö skapar ett allt större avstånd ner till nedre halvan. Jutta Rantala stod för två av Vittsjös mål medan Hanna Ekengren, Linda Sällström, Nellie Persson och Clara Markstedt gjorde också gjorde ett mål var.

Linköping FC – IK Uppsala 4-0

Nyligen en av tre nominerade till Månadens Spelare i juni, Cornelia Kapocs, fortsätter imopnera även i Linköpings första match i juli. Yuka Momiki gav hemmalaget ledningen i den 13:e minuten men det var Kapocs som stängde matchen redan i andra halvlek genom två snabba mål i halvlekens sista minuter. IK Uppsala hade inte förmågan att hämta upp underläget och när lagkapten Olga Athinen satte Linköpings fjärda mål i den 60:e minuten var det inget snack om saken. LFC kunde spela av resterande tid och tog därmed en viktig trepoängare för att närma sig topp tre i tabellen.

FC Rosengård – IFK Norrköping 2-1

Regerande mästarna Rosengård fortsätter kämpa för att komma ikapp tabellens toppskikt. Olivia Holdt, som gjort åtta mål på fyra matcher under föregående månad och dessutom är nominerad till Månadens Spelare i juni, gav Malmö-laget ledningen i första halvlek. Men Norrköping, som jobbat sig uppåt i tebellen igen efter en tuff förlustsvit, vek inte ner sig. Precis innan halvtidsvila gick Ebba Handfast upp på en hörna och nickade in kvitteringen för Peking. I andra halvlek visade Rosengård sig dock vara det starkaste laget och Gurdrun Arnardottir kunde, i den 74:e minuten, göra vinnarmålet. Med tre poäng in på kontot går Rosengård nu upp till en femteplats i tabellen.

IFK Kalmar – BK Häcken 0-3

Icke överraskande blev det en tuff match för tabelljumbon IFK Kalmar hemma på Guldfågeln Arena när de tog emot serieledande BK Häcken. Det gulsvarta hisingslaget tog ett stadigt tag om taktpinnen från start. Det kunde blivit större siffror om Häcken fått bättre utdelning på sin offensiv men Kalmar lyckas hålla ställningen till 2-0 till halvlek, då Rosa Kafaji och Anna Anvegård gjort varsitt mål. 3-0 kom genom Marika Bergman i den andra och efter det kunde Häcken spela av matchen komfortabelt och behålla sin position som tabelletta.

KIF Örebro – Växjö DFF 1-2

I mötet mellan KIF Örebro och Växjö DFF stod tre viktiga poäng på spel för båda lagen som befinner sig precis ovanför det negativa strecket i Damallsvenskan. När matchen var slut var det Växjö som hade kammat hem dem alla tre. Tvåmålsskytten Evelyn Ijeh hade gett hemmalaget en tvåmålsledning redan efter 29 minuter och hemmalaget nådde aldrig riktigt ikapp. De reducerade i genom Maja Bodin men fick se smålandslaget åka hem med vinsten efter 90 minuter. Det innebär att Växjö skapar ett lite större glapp ner till bottenstriden medan Örebro ligger kvar på osäker mark runt strecket.

BP – Hammarby 0-0

På måndagskvällen avslutades omgång 16 i Damallsvenskan med ett stockholmsderby. BP, som befinner sig på en nästjumboplats i tabellen och som haft en lång sejour utan vinst tog emot tabelltrean Hammarby. Det som på förhand kunde ses som en enkel match för ett formstarkt Bajen med fyra raka vinster i ryggen blev inte vad man tänkt sig. BP gjorde det svårt för gästerna och lyckades hålla tätt bakåt. När nittio minuter spelats var ställningen fortfarande 0-0. Matchen förblev alltså mållös och BP och BAjen fick dela på potten.