Linköping tar tre poäng efter uddamålsvinst
Publicerad: 2023-06-09
På fredagskvällen inleddes damallsvenskans tolfte omgång då Linköping FC tog tre poäng mot Vittsjö GIK och IK Uppsala och FC Rosengård fick dela på potten efter en mållös match.

Linköpings FC – VIttsjö GIK 2-1

Hemma på Bilbörsen Arena var det Linköping som gjorde matchens första mål i den 19:e minuten genom Michelle de Jongh och innan matchen blåser av för halvtidsvila hann de även göra matchens andra mål genom Cathinka Tandberg. Men det var inte ett slaget Vittsjö som kom ut i andra halvlek, snarare tvärtom. Gästerna accepterade inte ställningen och pressade hemmalaget intensivt i perioder. Utdelningen kom i den 73:e minuten genom Katrina Lee-Gorry och ytterligare flera chanser för kvittering fanns. Men tabellfyran Linköping lyckades hålla undan till slutsignalen och kammade hem tre poäng som är viktiga för att behålla kontakt i toppstriden.

IK Uppsala – FC Rosengård 0-0

FC Rosengård har, efter en tuff start, satt fart i tabellen och lyckats klättra sig upp till en femteplats efter åtta raka matcher utan förlust. De åkte upp till Uppsala med självförtroende för att möta tabelltian. Men det skulle inte bli en enkel match. IK Uppsala bjöd upp till kamp och lyckades sätta käppar i hjulet för Rosengård som inte lyckades driva upp bolltempot och spela sig igenom. Uppsala spelade disciplinerat bakåt och kunde täppa till bakåt. När domaren blåste av matchen kunde vi konstatera att matchen förblev mållös och potten delas mellan de två lagen. En stark insats av hemmalaget och ett tungt poängtapp för Rosengård.

IFK Kalmar – Djurgården 0-1

Djurgården tog hand om alla tre poäng i fredagskvällens möte med IFK Kalmar. Alice Bergström satte dit det som kom att bli matchens enda mål redan i den tionde minuten i en första halvlek som gästerna styrde och ställde i. Efter halvtidsvila avtog Djurgårdens intensitet något och hemmalaget jobbade sig in i matchen. Den vassaste målchansen i andra halvlek kom således från hemmalaget med ett skott i ribban som studsade ner på mållinjen och ut igen. Men några fler mål blev det alltså inte och segern gör att Djurgården tar kliv uppåt i tabellen – samtidigt som IFK Kalmar placerar sig alltjämt på sistaplatsen med två inspelade poäng.

BP – BK Häcken 0-6

På Grimsta IP skulle det komma att bli en rejäl målfest på söndagen. Men det var enbart gästande supportrar som skulle få jubla – och det sex gånger om. Anna Anvegård inledde målskyttet för BK Häcken redan i den elfter minuten – och efter två snabba mål från Rusul Rosa Kafaji kort därefter kunde laget gå till halvtidsvila med en tremålsledning. I den andra halvleken satte Häcken dit ytterligare tre mål, via Ruby Grant, Clarissa Larisey och slutligen ett andra från Anna Anvegård, och segrade därmed till slut med hela 6–0.

KIF Örebro – Hammarby 0-3

Det såg ut att bli en mållös första halvlek i söndagseftermiddagens match mellan KIF Örebro och Hammarby. Men det såg gästernas Madelen Janogy till att det inte blev. 0–1 satte hon dit i den andra tilläggsminuten – och omgående i den andra halvleken skulle hon dessutom dubbla sin målskörd. Ellen Wangerheim blev den som i slutskedet satte spiken i kistan i form av ett tredje mål för Hammarbys del.

Växjö DFF – Piteå IF 1-1

I Växjö skulle söndagens möte mellan Växjö DFF och Piteå IF sluta oavgjort. Det efter att lagen satt dit var sitt tidigt mål i matchen. Gästande Piteå och Hanna Andersson inledde redan i den fjärde minuten – och i den 20:e svarade Eva Dessislava Dupuy med kvitteringsmålet. Därefter letade lagen ytterligare mål, men 1–1-resultatet stod sig hela vägen in över mållinjen och delad poäng blev resultatet.

IFK Norrköping – Kristianstads DFF 0-2

Efter två matcher utan vinst vände det för KDFF när man tog tre poäng borta mot Peking i omgångens sista match på måndagskvällen. Efter en mållös första halvlek och en missad straff av hemmalaget i andra klev Emi Alanen fram och gav KDFF ledningen efter 57 spelade minuter. Kristianstads andra mål gjordes av Hlin Eiríksdóttir. KDFF går därmed upp på en femteplats i tabellen och passerar Rosengård. IFK Norrköping befinner sig fortsatt på en elfteplats, ovanför kvalstrecket.