Matchbladet – Inför omgång 20
Publicerad: 2023-09-14
OBOS Damallsvenskan
Den kommande omgången i OBOS Damallsvenskan inleds med FC Rosengård – BP på fredagskvällen och avslutas med fem matcher under söndagen.

Fredag 18.00 FC Rosengård – BP

Det har varit en märklig återstart i OBOS Damallsvenskan, i alla fall sett till hur första halvan av säsongen såg ut. När FC Rosengård spelade 0-0 borta mot BK Häcken i förra omgången innebar det att båda lagen fortfarande var mållösa i efter uppehållet. Nu tar man emot BP på Malmö IP – efter att ha tappat två anfallare till Italien under torsdagen. Karin Lundin värvas av Fiorentina medan Loreta Kullashi lånas ut till Sassuolo.

Även BP spelade 0-0 i sin senaste ligamatch, borta mot IK Uppsala, men följde upp det med en 7-0–seger mot Älvsjö AIK i Svenska Cupen under onsdagen efter bland annat ett hattrick av Sara Nordin.

Lördag 13.00 IFK Kalmar – Hammarby

Lördagens enda match spelas på Guldfågeln Arena där IFK Kalmar tar emot Hammarby. Bajen vann säsongens första möte mellan lagen med 8-0, årets hittills största segersiffror i OBOS Damallsvenskan. Kalmar har sedan dess tappat flertalet spelare, och efter uppehållet har man två förluster och 0-10 i målskillnad. Hammarby kommer å sin sida till Kalmar med en färsk derbyseger mot Djurgården i bagaget.

– Vinst i ett derby, då mår man bra. Vi kanske inte bjöd på något skönspel, men tre jätteviktiga poäng för oss, säger Julia Roddar till HTV efter Stockholmsderbyt.

Söndag 13.00 Piteå IF – Växjö DFF

Vanligtvis försvarsstarka Piteå IF åkte på en 4-2–förlust borta mot toppkonkurrenten Kristianstads DFF i den senaste omgången, i en match där KDFF ledde med 3-1 efter 25 minuters spel. Nu tar PIF nya tag när Växjö DFF kommer på besök, och som hemmalag har Piteå radat upp fyra raka segrar.

– Nu blev det som det blev mot Kristianstad, men många av topplagen kommer att möta varandra och det är mycket poäng kvar att spela om. Vi är otroligt revanschsugna. Vi får smälta det här och fokusera på matchen mot Växjö, säger PIF:s Fanny Andersson till Piteå-Tidningen.

Växjö reser upp till Norrbotten efter att ha förlorat med1-0 mot Vittsjö GIK i den senaste omgången. På VIttsjö IP stod laget för en dålig halvlek och en bra, enligt tränaren Ulf Unogård.

– Nästa helg ska vi till Piteå och spela en ny jättetuff bortamatch och då gäller det att vi får ihop en prestation över 90 minuter, konstaterar Unogård för Smålandsposten efter förlusten mot Vittsjö.

Söndag 13.00 IK Uppsala – Vittsjö GIK

IK Uppsala föll med 2-1 borta mot IFK Norrköping i den senaste omgången, och efter sju matcher som huvudtränare väntar Samuel Fagerholm fortfarande på första segern med UIK.

– Det är vad det är. Man förstår att det kommer att vara tufft även om jag gärna hade fått med mig en seger i någon av de här två matcherna. Vi kan bättre än det här, vi kan lika väl göra det här till en insats där vi vinner och det är det som är frustrerande. Nu är det tuffare mot Vittsjö så vi får kämpa på, säger Fagerholm till UNT.

Vittsjö är å sin sida seriens formstarkaste lag – om man tillåter sig att räkna med matcherna som spelades innan det två månader långa uppehållet. Eller vad sägs om 6-1 mot KDFF, 5-1 mot Djurgården, 6-0 mot IFK Kalmar och nu 1-0 mot Växjö DFF?

– Första halvlek är bra. I andra försvarar vi ganska bra, men när vi vinner boll missar vi passningar och slarvar. Men skönt att vi vann, säger senaste segerskytten Charli Grant till Kristianstadsbladet.

Söndag 15.00 Djurgården – BK Häcken

En tung derbyförlust mot Hammarby, men Djurgården kan ta med sig en taktiskt väl genomförd match där man under långa stunder spelade helt jämnt med topplaget Bajen. Att matchens enda mål kom på ett självmål från Matilda Plan kändes extra snöpligt för Blåränderna.

– Det blir en konstig studs och jag träffar inte riktigt bollen utan styr in den i vårt mål i stället. Olyckligt, men det är sånt som händer och det är bara att resa sig igen, konstaterar Plan för Aftonbladet.

BK Häcken är likt FC Rosengård mållösa i båda matcherna efter återstarten. Nye tränaren Mak Linds lag toppar dock alltjämnt tabellen.

– Det var ett steg framåt jämfört med förra matchen mot Linköping. Men vi är väldigt besvikna över att lämna en sån här match utan att göra mål framåt. Vi är jätte, jättebesvikna över en pinne, säger Lind till GP.

Söndag 15.00 Kristianstads DFF – IFK Norrköping

Kristianstads DFF satte fyra mål på Piteå IF i den senaste omgången, en bedrift som inget annat lag lyckats med i år. KDFF firade 25 år i den senaste omgången och en av nyckelfigurerna, Hlin Eiriksdottir, var nöjd med prestationen.

– Vi började matchen skitbra och satte tonen där. Det var en skitbra insats och jag hoppas att de som satt på läktaren njöt av det, säger Eiriksdottir till Norra Skåne.

IFK Norrköping kommer till Skåne med luft under vingarna efter att ha besegrat IK Uppsala i lördags – tre tunga poäng som gör att laget distanserar sig från kval- och nedflyttningsplatserna.

Söndag 15.00 Linköping FC – KIF Örebro

Inget spel i OBOS Damallsvenskan den gångna helgen för Linköping FC, utan det spelades Champions League-kval på Bilbörsen Arena. LFC föll mot Arsenal redan i onsdags, men avslutade kvalet med en seger mot ukrainska FK Kryvbas i lördags. Nu tar man emot ett KIF Örebro som kommer till omgång 20 med en färsk 4-0–seger mot IFK Kalmar. Där satte 19-åriga nyförvärvet Inka Sarjanoja ett hattrick.

– Jag blev överraskad själv, men jag är jätteglad och det är skönt att göra mål. Det är min första match på Behrn Arena och det här var en härlig start, sa Sarjanoja till Nerikes Allehanda efter matchen.

Jonas Jacobson
HUVUDSPONSOR
TITELSPONSOR
SÄNDNINGSPARTNER