Publicerad: 2023-10-20
OBOS Damallsvenskan
Den 24:e omgången i OBOS Damallsvenskan inleddes med att Piteå IF säkrade tre poäng borta mot IFK Norrköping.

IFK Norrköping – Piteå IF 0-1

På Platinumcars Arena tog IFK Norrköping emot Piteå IF på fredagskvällen. Ett hemmalag som var ute efter att säkra kontraktet – mot ett gästande lag som jagar Europaplats. Det skulle bli det sistnämnda laget som segrade den här aftonen efter att Katrina Guillou satt dit det som kom att bli matchens enda mål redan i den 15:e minuten.

Hammarby – Linköping FC: 1-1

På kanalplan spelades en av säsongens tyngsta matcher när Hammarby, tabelltvåa på 52 poäng tog emot LFC, tabelltrea på 51 poäng. Med en fin inramning var det hemmalaget som satte störst avtryck inledningsvis. Det var också Hammarby och Ellen Wangerheim som spräckte nollan först och gav Bajen ledningen i den 28:e minuten. Linköping skapade några fina lägen men inget som nådde hela vägen.Andra halvlek fortsatte med fina anfallskombinationer från båda lagen. Även om Hammarby hade största delen av spelet skapade LFC en hel del, bland annat ett avslut i stolpen. Men det skulle dröja till tilläggstid innan ett inspel från vänsterkantensom hittade Yuka Momiki i straffområdet som kunde kvittera och säkra en viktig poäng till gästerna.

KIF Örebro – Djurgården: 1-1

Även lördagens andra match slutade 1-1 och med delad poäng. På Behrn Arena startade matchen med en händelselös första halvlek. och det dröjde fram till den 55:e minuten innan matchens första mål. Det var då Beata Kollmats som hittade nät efter en framspelning av Matilda Plan. Men KIF Örebro tryckte på och i den den 79:e minuten kvitterade Inka Sarjanoja för hemmalaget. Resultatet stod sig matchen ut och KIF skapar ytterligare lite luft till kvalplatsen.

BP – IFK Kalmar 7-0

Publiken på Grimsta IP fick under söndagen jubla sju gånger om. Det var nämligen med så många mål BP besegrade IFK Kalmar. Då gäller det att också börja med målskyttet tidigt. Alice Ahlberg satte dit 1–0 redan i den fjärde minuten – och sedan rullade det på. I paus var resultatet 4–0 efter att Ida Bengtsson, Sara Olai och Frida Thörnqvist satt dit var sitt. I den andra halvleken fortsatte man på den inslagna vägen och kunde alltså gå upp i en sjumålsledning. Matchens tre sista målskyttar var i tur och ordning Wilma Wärulf, Frida Thörnqvist och Fanny Hjelm Rönnlund.

IK Uppsala – BK Häcken 0-1

BK Häcken tog en tung seger i den pågående guldstriden när IK Uppsala bortabesegrades. Monica Jusu Bah sköt in det som kom att bli matchens enda mål redan i den tolfte minuten, och nu har laget tre poäng ned till andraplacerade Hammarby.

Vittsjö GIK – FC Rosengård 0-2

Efter en mållös första halvlek var det till slut gästande FC Rosengård som i mitten av den andra halvleken spräckte målnollan på Vittsjö IP. Hanna Andersson stod för det lednignsmålet. Därefter höll man sin 1–0-ledning – innan Olivia Holdt förvaltade en straffspark på bästa sätt i matchens absoluta slutskede. Då fastställde hon slutresultatet till 0–2.

Växjö DFF – Kristianstads DFF 0-0

På Visma Arena i Växjö tog Växjö DFF emot Kristianstads DFF på söndagseftermiddagen. Där skulle publiken inte bjudas på några mål – utan matchen slutade 0–0 och var sitt poäng delades ut till respektive lag. Hemmalaget placerar sig nu på en tiondeplats medan Kristianstad ligger femma.