Matchbladet - Omgång 12
Publicerad: 2019-08-09
Inför Match
Rosengård går starkt när konkurrenterna slår varandra, men Linköping och Vittsjö hakar på guldstriden; E-Tunas vinnande ånglok tog rast uppe i norr - Växjö verkar istället ha tagit över växeln; LB07 och Kungsbacka alltmer avlägsna efter halva säsongen spelad - Djurgården enda koppling mellan seriehalvorna.

Omgång 12 väntar runt hörnet - halva loppet återstår av OBOS Damallsvenskan! Vi har ständiga utmanare i toppen, och avgörande poäng på spel för de som halkat efter i varje match. Inte konstigt att alla vinner över alla.

Men att slå FC Rosengård är svårt. Det fick tungtgående Djurgården erfara på Stockholms Stadion. Trots att man spelat upp sig en aning sett till de senaste matcherna var det Malmöiterna som höll i taktpinnen och skapade mest.

Matchbilden kunde ha sett annorlunda ut om bara Mia Jalkeruds jätteläge hittat nät. Men kombinationen Musovic/Levenstad räddade gästerna den gången.

Istället prickade nigerianskan Anam Imo in sin första fullträff för säsongen med pannan bara minuter innan paus. Och i andra byttes Lisa-Marie Utland in och avgjorde inom loppet av bara några minuter med två nickmål. Rosengård drar ifrån - en aning - i toppen.

Ett annat segerrus går genom Växjö DFF som fortsätter plocka pinnar och lämna bottenstriden bakom sig. Påskbergsvallen var senaste destinationen, och ett hårt kämpande Kungsbacka DFF motståndet.

De formstarka gästerna hittade nät totalt tre gånger under eftermiddagen och reste alltså hem med lika många poäng. Fortsatt kämpigt för de orangeklädda från Kungsbacka.

Bättre går det för de orangeklädda nere i Skåne, där hemmalaget kom segrande ur striden med KIF Örebro på Kristianstad Fotbollsarena. 16-årige Evelina Duljan fick glänsa i sommarsolen då hon först måttade in 1-0 och sedan rullat in 2-0 i tom kasse.

Toppmötet på Linköping Arena skulle avgöras med en Blackstenius-spurt. Stina spelades fri och höll försvaret på distans innan hon överlistade Jennifer Falk i KGFC-målet i minut 70.

Det var dessförinnan Kopparbergs/Göteborg som skapade flest målfarligheter, men man lyckades inte spräcka nollan. Istället åkte Göteborgarna på sin första ligaförlust sedan den 22 september förra året.

För Eskilstuna stannade det sprudlande ångloket till i Piteå. Trots ledning på bortaplan kom man hem tomhänt. Norrlänningarna i rödvitt vände underläge till en komfortabel 3-1-vinst. Nina Jakobssons sista var dessutom en delikatess.

Ännu ett Skånederby för Vittsjö slutade i vinst. Gästerna hördes mest och tog vara på chanserna bäst på Limhamns IP. Det som såg jämnt ut till en början rann i slutminuterna iväg: 3-0 blev det till slut och hemmalaget har nu det väldigt tufft nere i botten.

Växjö DFF - Djurgårdens IF FF

Fredagens enda match spelas på Myresjöhus Arena. Det är ett viktigt möte: gästerna vill komma ur den svåra perioden och inte riskera att hamna för nära jagande LB07. Växjö hoppas behålla momentum och dra ifrån just DIF i tabellen.

Roger Bengtsson ger oss förutsättningarna från Växjö. Matchstart 19:00.

KIF Örebro - Piteå IF DFF

Nykomlingen lyckades inte överrumpla ett fysiskt KDFF senast, men har dessförinnan imponerat stort i OBOS Damallsvenskan. Nu anländer ännu ett fysiskt starkt gäng från norr med vind i seglen. Vem tar hem poängen?

Marcus Bühlund refererar från Behrn Arena. Matchen, med start 13:45, sänds även i Sportkanalen.

Vittsjö GIK - LB07

Strax därefter blåser vi även igång returmötet - alltså ännu ett Skånederby - från Vittsjö IP. Gästerna är sugna på revansch och i väldigt behov av poäng. Men att mota Vittsjös kompakta defensiv, luriga offensiv, och deras tolfte spelare på läktaren är ingen lätt uppgift.

Roger Bengtsson följer med oss även från norra Skåne, med start kl. 14:00.

Kopparbergs/Göteborg FC - Kungsbacka DFF

KGFC:s chans att slå tillbaka efter förlusten senast. Men underskatta inte ett lokalmöte - allt kan hända på Valhalla IP.

Andreas Kristensson finns med oss i lurarna från Göteborg. Matchstart 15:00.

FC Rosengård - Eskilstuna United DFF

En annan samtidigt match spelas på Malmö IP. Serieledarna mot höstens sensation från Eskilstuna. United åkte på en tung förlust uppe i Piteå senast. Kan de komma tillbaks till höstformen, eller blir de vitklädda en för svår nöt att knäcka?

Albin Ohlin ger oss förutsättningarna på plats i Malmö.

Linköpings FC - Kristianstads DFF

Omgången avslutas som så många gånger på Linköping Arena. Båda lagen kommer från sköna trepoängare senast, och det blir nog en tuff batalj att vänta.

Matchstart kl. 17:00. Olle Tyrbo finns med oss från kommentatorsbåset.

Omgångens mål

Du kan i vanlig ordning rösta på omgångens mål via vår Facebooksida. Kandidaterna: Piteå IF DFF:s Nina Jakobsson, Vittsjö GIK:s Michelle De Jongh, och Kristianstads DFF:s Evelina Duljan. Förra omgångens vinnare blev Eskilstuna Uniteds Felicia Rogic.

Är ditt lag på bortaplan till helgen? Följ då matcherna med oss på obosdamallsvenskan.tv. I vanlig ordning kan du också spela på OBOS Damallsvenskans matcher via svenskaspel.se.

OBOS Damallsvenskan
HUVUDSPONSOR
TITELSPONSOR
SÄNDNINGSPARTNER