Matchbladet – inför omgång 15
Publicerad: 2021-09-03
OBOS Damallsvenskan
I det nya matchbladet ger vi dig full koll på var du ska rikta blicken på i helgens omgång av OBOS Damallsvenskan.

Vittsjö GIK – Eskilstuna United, lördag 14.00

Eskilstuna har gått som tåget den senaste tiden. Sex raka segrar, elva mål framåt och noll insläppta mål på de matcherna gör att laget just nu är trea i tabellen. Mia Jalkerud har förstärkt offensiven och har på sina två matcher gjort två mål och två assist. Fortsätter hennes och lagets fina form i bortamötet med Vittsjö? Vittsjö har gått mållösa från fyra av sina fem senaste matcher och just målskyttet har varit ett stort problem för skåningarna. Endast elva gånger har man hittills fått måljubla och bästa målskytten, Emily Gielnik, har precis lämnat för Aston Villa. Däremot är defensiven solid. Deras 13 insläppta är fjärde bäst i serien efter 14 spelade omgångar.

FC Rosengård – AIK, lördag 14.30

Senast lagen möttes var FC Rosengård överlägsna och vann med hela 7-0. Nu kommer skåningarna från en svidande 3-0–förlust i kvalet till Champions League. Returen spelas i veckan som kommer och det skulle kunna ge AIK en bättre chans att plocka poäng med sig hem. Kan Gnaget till och med skrälla och ta alla tre? Stockholmarnas form är på uppåtgående och efter uppehållet har man kryssat mot Kristianstad och besegrat Djurgården i derbyt.

Växjö DFF – KIF Örebro, lördag 15.00

Det måste hända någonting i Växjö DFF och det snabbt. Tre mål framåt på 14 matcher, segerlösa och bara fyra inspelade poäng. Det är sju poäng upp till nästjumbon Piteå och KIF Örebro på hemmaplan är en match man måste vinna för att kunna hålla sig kvar. KIF Örebro fick äntligen fira i den senaste omgången. Efter sju matcher utan seger nickade Jessie Scarpa in 2-1 på tilläggstid mot Linköping och säkrade tre poäng. Får KIF Örebro fira igen?

Piteå IF – BK Häcken, lördag 15.00

Hemmalaget Piteå ligger näst sist, men har sju poängs marginal till Växjö DFF på jumboplatsen (bara ett lag åker ur OBOS Damallsvenskan i år). När lagen möttes på Hisingen slutade det 0-0 och det är nog ett resultat Piteå hade varit nöjda med nu också. För BK Häcken krävs dock seger om man ska haka på i toppstriden. Rosengård är fortfarande sex pinnar före och det här känns som en omgång där mycket kan hända. Där FCR står med kniven mot strupen i kvalet till Champions League har BK Häcken ena foten inne i gruppspelet efter sin första match. 3-0 mot Vålerenga inför returen på onsdag. Frågan är om man vilar några spelare här och får vi kanske se Julia Karlenäs mot sin gamla klubb? Och vem ska ersätta Filippa Angeldahl som flyttat till Manchester City?

Kristianstads DFF – Hammarby, söndag 14.00

Ett spännande möte i kampen om den sista CL-kvalplatsen. För inget av lagen lär utmana FC Rosengård och BK Häcken om guldet i år. Båda lagen stod för fina vårsäsonger, men efter sommaruppehållet har det sett svalare ut. KDFF har en poäng på två matcher (dock med ett par extra matcher i benen från CL-kvalet). Bajen i sin tur har kammat noll efter 0-2 mot Eskilstuna och 1-5 mot BK Häcken. Kan något av lagen utmana Eskilstuna i jakten på tredjeplatsen?

Linköpings FC – Djurgården, söndag 17.00

Både Linköping och Djurgården parkerar i mitten av tabellen med gott om marginal ner till botten och tyvärr kanske lite för lång väg upp för att kämpa om CL-platser. Men ett par segrar i rad kan givetvis väcka hopp. LFC var på väg mot kryss i Örebro senast, men släppte in mål sent och vill ha poängrevansch nu. För Djurgårdens del blev det seger i Magnus Pålssons första match som huvudtränare. Kan laget bygga vidare på det?

Helgens hetaste match: KDFF-Bajen. Det känns som att segraren här kommer vara med och utmana om tredjeplatsen hela vägen in i mål.

Håll koll på: Mia Jalkerud. Formen har varit magisk på Eskilstunas nyförvärv sedan hon kom till klubben. Nu är hon dessutom nominerad till priset som månadens spelare efter både mål och assist i dubbla matcher.

Håll koll på 2: FC Rosengårds startelva. Malmöklubben har sex poängs marginal i toppen av tabellen. Dessutom åkte man på en rejäl smäll i den första CL-kvalmatchen i dubbelmötet med Hoffenheim. Med 0-3 att vända, i Tyskland, på onsdag finns det stor chans att det roteras rejält för att ben ska vara friska till den så viktiga returen där en plats i Champions Leagues gruppspel står på spel. Fördel AIK?

Varning för: Växjö DFF. Poängbehovet är desperat för smålänningarna och nu måste man satsa allt i varje match för att kunna klamra sig kvar i högsta serien. Visst finns det poängmöjlighet på hemmaplan mot KIF Örebro?

Här ser du matcherna: Precis som vanligt sänds alla matcher från OBOS Damallsvenskan hos Sportbladet. Mötet mellan FC Rosengård och AIK kan du dessutom se på SVT.

Joakim Forsell
HUVUDSPONSOR
TITELSPONSOR
SÄNDNINGSPARTNER