Matchbladet – Inför omgång 7
Publicerad: 2023-05-06
OBOS Damallsvenskan
Snabba tag i OBOS Damallsvenskan – bara två dagar efter sista matchen i omgång 6 är det dags för nästa runda med matcher i högsta serien.

Söndag 15.00 Vittsjö GIK – IK Uppsala

1-1 hemma mot Djurgården i den senaste omgången. Men trots en positiv insats har det varit turbulenta dagar hos IK Uppsala efter att tränaren Jonas Valfridsson sagt upp sig, ett besked som kom bara en timme efter matchen mot Djurgården.

– Det är en tuff vecka med många matcher. Det finns en fysisk aspekt, men vi ska åka ner till Vittsjö och försöka spela en bra match, säger Agnes Nyberg till UNT.

Vittsjö, ja. Det är de som står för motståndet på söndag. De kommer i sin tur till matchen efter en stark seger borta mot Växjö DFF i den senaste omgången. Förändringarna i Uppsala gör matchen svårläst på förhand.

– Vi tittar på dem som lag och de är inte ofarliga, de tog poäng mot Djurgården senast. De är vassa i sina omställningar och har farliga spelare i Matilda Kristell, Klara Folkesson och Johanna Renmark, säger Vittsjö-tränaren Thomas Mårtensson till Kristianstadsbladet.

Måndag 19.00 Kristianstads DFF – BP

Kristianstad åkte på säsongens andra förlust när FC Rosengård vann Skånederbyt mellan lagen under fredagskvällen. KDFF tvingades till en sen ändring innan matchen då Emmi Alanen kastade in handduken under uppvärmningen.

– Vi saknade henne absolut och det är självklart alltid jobbigt när man har en matchplan att behöva göra sent byte. Samtidigt har jag en trupp där jag kan göra det, säger tränaren Elisabet Gunnarsdottir, som kommer behöva nyttja den där truppen nu när macherna duggar tätt, till Norra Skåne.

BP åkte å sin sida på en tuff 4-0–förlust borta mot Linköping FC i den senaste omgånge, och väntar fortfarande på säsongens första trepoängare.

Måndag 19.00 BK Häcken – Hammarby

Tvåan mot ettan på Bravida Arena. Det vankas tidig seriefinal då BK Häcken tar emot Hammarby. Båda lagen har imponerat i säsongsinledningen, där Häcken gått rent efter en inledande förlust, och Bajen vunnit rubbet så här långt. I den senaste omgången spände Hammarby musklerna rejält och körde över IFK Kalmar med hela 8-0. Tillsammans har de båda lagen gjort 35 mål framåt och bara släppt in tre på de sex första omgångarna.

– Jag tror att matchen kommer att bli riktigt kul att spela. Vi vet att de är ett bollskickligt lag, som oss, vilket förhoppningsvis gör att det blir en bra match med bra fotboll, säger Häckens Rosa Kafaji till klubbens webbsida.

– Vi kommer möta ett bra lag, ett av de bättre lagen i serien, och mina tidiga tankar är att vi ska försöka ha bra träningar, hålla oss hela och friska, och sen vara där 100% mentalt och fysiskt på måndag, säger Matilda Vinberg till HTV.

Måndag 19.00 IFK Kalmar – KIF Örebro

Ett skadedrabbat IFK Kalmar åkte på en 8-0–förlust, och två nya skador, borta mot Hammarby i den senaste omgången. Tränaren Jens Wedeborg väljer dock att se de positiva bitarna i ett hektiskt spelschema.

– Som tur är är det inga 14 dagar till nästa match, så man går och ältar det. Det är match direkt igen och då vill de här tjejerna tävla, det är jäkligt positivt, säger Wedeborg till Barometern.

På måndag gästas man av KIF Örebro, som vill få stopp på en resultatrad med fyra raka förluster.

– Det är målen som ska komma. Vi behöver lite stolpe in, det har vi inte riktigt haft. Jag är inte orolig, det kommer att komma ju mer vi fortsätter kriga, säger mittbacken Maja Regnås Valcic.

Måndag 19.00 IFK Norrköping – FC Rosengård

Efter en flygande start på säsongen har IFK Norrköping inkasserat sina två första förluster i OBOS Damallsvenskan i de två senaste omgångarna. Uddamålsförluster borta mot BK Häcken och Piteå IF är dock inget att skämmas för, och nu vänder laget hem för match mot regerande mästarna FC Rosengård.

– Jag ser fram emot matchen, det är kul att mäta sig mot landslagsspelare. Det är extra roligt att gå ut i en sådan här match och tackla en spelare som en följt i landslaget. Vi vet att om vi är fokuserade och gör vårt bästa så är vi riktigt bra. Vi kan ta poäng på Platinumcars Arena, säger Pekings Elsa Burvall inför matchen till IFK:s webbsida.

Rosengård har fått snurr på grejerna efter det tidiga tränarbytet. Under Joel Kjetselbergs ledning har laget tre raka segrar, den senaste en 2-0–vinst i derbyt mot KDFF i fredags.

Måndag 19.00 Växjö DFF – Linköping FC

Växjö föll mot Vittsjö i den senaste omgången, och åkte dessutom på två nya skador att addera till en redan diger skadelista. Inför hemmamötet med Linköping FC är dock tärnaren Olof Unogård försiktigt positiv.

– Givetvis är det problematiskt med så här mycket skador. Men fem av de sju är så kallade "traumaskador", alltså orsakade av faktorer utom vår kontroll. Jag kan fortfarande mönstra en stark elva – men på bänken blir det mest juniorer just nu, säger Unogård till Smålandsposten.

Linköping är tillbaka på vinnarspåret efter två tunga förluster. 4-0 mot BP gör att laget återigen kan blick auppåt i den tidiga tabellen. Bland målskyttarna på Bilbörsen Arena fanns nye anfallaren Cathinka Tandberg och Cornelia Kapocs.

– Väldigt kul att spela med Cathinka och alla andra där framme. Det har varit nyttigt för oss att få in en stark targetforward som ger mycket ytor att löpa på. Det känns bra, konstaterade Kapocs för Östgöta Correspondenten efter segern mot BP.

Tisdag 19.00 Djurgården – Piteå IF

Segrar mot BK Häcken och FC Rosengård, men även tre förluster i säsongsinledningen. Borta mot IK Uppsala kom årets första kryss för Djurgården, som nu tar emot hittills obesegrade tabelltrean Piteå på Stadion.

– Vi har bra självförtroende i laget nu. Vi fick en bra start på säsongen och efter det har vi satt försvarsspelet bra och jobbar på bra som grupp. I och med att vi sätter försvarsspelet så kommer anfallsspelet också, säger PIF:s Selina Henriksson till Piteå-Tidningen.

Jonas Jacobson
HUVUDSPONSOR
TITELSPONSOR
SÄNDNINGSPARTNER