Matchbladet – Inför omgång 23
Publicerad: 2023-10-12
På fredagen inleds omgång 23 av OBOS Damallsvenskan. Med fyra omgångar kvar av säsongen spelas det om viktiga poäng i båda ändar av tabellen.

Fredag 19.00 Djurgården – IFK Norrköping

Djurgården har på 22 matcher spelat ihop lika många poäng och har tre raka matcher i bagaget utan förlust. På fredag tar tabellåttan emot tabellsjuan IFK Norrköping, på en poäng mer. Senast kommer nykomlingarna Peking från en vinst mot tabelljombon IFK Kalmar. 3-0 och tre poäng som nu innebär att man befinner sig på ett komfortabelt avstånd till det negativa strecket. Men lagkapten My Cato vill inte ta ut något i förskott.

– Det är väl inte klart riktigt än. Men det var tre viktiga poäng mot ett säkrat kontrakt, sa hon i pressrummet efter matchen

Lördag 15.00 BK Häcken – BP

Guldstriden tätnar och i täten hittar vi inför omgång 23 BK Häcken. Men med en, respektive två poängs marginal ner till Hammarby och Linköping efter förra omgångens oavjorda match mot Vittsjö finns det inget att hålla igen på. På lördag tar man emot BP på Bravida Arena. BP, som just nu befinner sig på kvalplats i andra änden av tabellen, kommer senast från en vinst mot KIF Örebro som skulle kunna ge dem energi att försöka rubba getingarna som själva haft svårt med målskyttet sedan VM-uppehållet.

Efter en tuff match mot nederländska FC Twente i Champions League-kvalet på onsdagen har Häcken dessutom en match extra i benen och det återstår att se vad status är på Elin Rubensson efter att hon fått kliva av matchen på grund av skada.

Lördag 15.00 FC Rosengård – Hammarby

Med endast en vinst på fem omgångar befinner sig Rosengård alltjämnt i mitten av tabellen, just nu med 38 poäng ihopspelade. I veckan vann de dock sin första kvalmatch mot serbiska Spartak Subotica efter mål av bland annat Caroline Seger. På lördag gästar tabelltvåan Hammarby Malmö IP, och även om man gick bet i senaste omgången mot KDFF, är det ett starkt och revanschsuget Bajen som åker till Skåne. För Rosengård handlar det om att tro på sig själva enligt tränare Kjetselberg.

– Vi har problem med vårt självförtroende och det är en färskvara. Det är som att vi känner en osäkerhet när vi har något att förlora, sa tränaren Joel Kjetselberg till Sydsvanskan efter förra veckans oavgjorda match mot Växjö.

Söndag 13.00 IFK Kalmar – IK Uppsala

I söndagens första damallsvenska match är det tabelljumbon Kalmar som tar emot nästjumbon IK Uppsala. Över säsongen har Uppsala lyckats skrapa ihop 13 poäng medan Kalmar ligger kvar på tre poäng. På kvalplatsen hittar vi BP på 14 poäng vilket innebär att Uppsala har en chans att utmana vid vinst. Senast föll IFK Kalmar mot IFK Norrköping, men tränaren Zlatko Lolic menade ändå att det var ett steg framåt:

– Tidigare har vi varit lite ängsliga och fega i vårt spel, idag vågade vi spela mer boll. Det här var ett stort steg framåt rent mentalt, sa Lolic till Barometern efter matchen.

Söndag 14.00 Piteå IF – Vittsjö GIK

Bakom topp tre, med fem poäng upp till tredjeplatsen, hittar vi Piteå och Vittsjö på 43 poäng vardera. För Piteås del har två raka förluster, mot Linköping och Örebro, gjort att man tappat ryggen något på topplaceringarna. Men två uddamålsförluster kan med säkerhet leda till ett stort revanschsug när man nu tar emot Vittsjö hemma. Skåningarna lyckades senast norpa ett poäng mot serieledarna efter en sen kvittering av målvakten Elaine Burdet. Dessförinnan har man fyra raka segrar i bagaget. Förutsättningarna tyder på en jämn och spännanda match.

Söndag 15.00 Kristianstads DFF – KIF Örebro

KIF Örebro har skapat sig en sex poängs stor lucka ner till den negativa kvalplatsen, trots att man gick bet mot BP i senaste omgången. Nu är det dags att bege sig till Skåne för att ta sig an formstarka tabellsexan KDFF. Efter en lyckad insats mot topplaget Hammarby i föregående omgång har man nu sex poäng upp till tredjeplatsen och Europa-spel. Med fyra omgångar är ingenting omöjligt menar KDFFs tränare Beta:

– Vi tar en match i taget och så får vi se hur långt det räcker när serien är färdigspelad. Men eftersom topplagen möter varandra så kommer det att hända en del, sa "Beta", till Kristianstadsbladet efter vinsten mot Bajen.

Söndag 15.00 Linköpings FC – Växjö DFF

Linköpings FC, har rygg på guldstriden med bara två poäng upp till serieledande Häcken efter förra omgångens vinst. På söndag tar de emot Växjö DFF som själva är på jakt efter att säkra ett allsvenskt kontrakt till 2024. Med 8 poäng ner till kvalplatsen närmar man sig. Men från Linköpings håll planerar man inte på att ge bort några poäng. Yuka Momiki menar istället att det bara är till att fästa blicken framåt och trycka på för att ge sig själva de bästa förutsättningarna framåt:

– Man vet aldrig vad som händer i fotboll, så vi fortsätter bara tro på det vi har byggt på den här säsongen och fokuserar på nästa match, sa Yuka Momiki till Aftonbladet efter vinsten mot Piteå.

Joakim Forsell
HUVUDSPONSOR
TITELSPONSOR
SÄNDNINGSPARTNER