Matchbladet – Inför omgång 14
Publicerad: 2023-06-17
Det är snabba puckar mellan omgångarna i Damallsvenskan just nu. Med endast en dags lucka är det nu dags att dra igång omgång fjorton och därmed andra halvan av säsongen på söndagen. Därefter spelas fem matcher på måndagskvällen och på tisdag avslutas omgången mellan ett nytt möte mellan Djurgården och Linköping.

Söndag 13.00 Piteå IF – IFK Kalmar

Hälften av säsongen är nu spelad och första matchen i damallsvenskans fjortonde omgång går av stapeln i Piteå på söndagen. Efter en riktigt bra period och en kort vända uppe i toppen av tabellen har Piteå nu tappat fem poäng de två senaste omgångarna. Senast var säsongens andra förlust ett faktum när de mötte tabellsjuan Vittsjö nere i Skåne.

På söndag är det tabelljumbon IFK Kalmars tur att göra den långa resan till Norrbotten för att ta sig an Piteå på bortaplan. Med sig i ryggen har de en femmålsförlust mot regerande mästarna Rosengård. Samtliga fem mål kom i en svag första halvlek av smålandslaget, däremot spelade de upp sig efter halvtidsvilan och lyckades täppa igen.

– Vi ska ta med oss de bra bitarna och se över det som vi gjorde mindre bra och jobba därifrån, säger IFK Kalmars Amanda Persson inför helgens match till Barometer

Måndag 18.00 FC Rosengård – IK Uppsala

De regerande mästarna kryper sakta uppåt i tabellen efter den tunga inledningen på säsongen. De har nu inte förlorat en enda match under de senaste tio omgångarna. Senast visades ingen nåd mot tabelljumbon IFK Kalmar när man dundrade in fem mål i första halvlek – kanske var det en reaktion på föregående omgångs besvikelse efter 0-0 mot nykomlingarna IK Uppsala. En match som man nu har en chans till riktigt revansch för då Uppsala kommer på besök på Malmö IP redan på måndag.

Efter ett halvårs skadefrånvaro som följd till hjärnskakning var nu också australiska målvakten Teagan Micah tillbaka i Rosengårdsmålet.

– Jag är glad att få comebacken avklarad, jag var lite nervös. Men jag är också glad att vi vann utan att släppa in några mål, sa hon till Viaplay efter matchen.

IK Uppsala har sedan den starka defensiva insatsen och oavgjorda matchen på hemmaplan förlorat mot topplaget Häcken och befinner sig just nu på en tiondeplats i tabellen. Milla-Maj Majasaari kommenterade matchen i Upsala Nya Tidning:

– Det vi är nöjda med är att vårt försvarsspel satt bättre i andra halvlek. Vi var lite rejälare i boxen sedan tycker jag att vi kunde varit modigare i att spela och skapat lite mer längre fram. Det finns mycket att förbättra i andra halvan också men vi visade att vi kämpade hela vägen och att vi inte är någon slagpåse. utan vi satte ner foten och släppte inte in något mer mål, sa Majasaari.

Måndag 19.00 BP – Vittsjö GIK

Med bara en vinst så här långt in i säsongen befinner sig BP på nästjumboplatsen i OBOS Damallsvenskan. Stockholmlaget har, efter vinsten mot Norrköping, tre raka förluster i bagaget och senast var det Bajen som besegrade de rödsvarta i ett stockholmsderby.

På måndag tar de emot skånelaget och tabellsjuan Vittsjö GIK. Vittsjö lyckades senast knipa en trepoängare mot Piteå och tremålsskytten Clara Markstedt hoppas på att islossningen är ett faktum efter en period med måltorka.

– Det är jätteskönt. Vi skapar jättemycket och det är bara målen som ska komma, det behöver inte va svårare än så här, sa Markstedt till Kristianstadsbladet efter matchen.

Måndag 19.00 Hammarby – KIF Örebro

I förra omgångens Stockholmsderby visade var det Bajen som utan tvekan var det större laget och tog därmed samtliga tre poäng mot BP. Extra glädjande för de grönvita var att talangen Ellen Wangerheim åter fick kliva in på plan. Hon fick dessutom kröna sin comeback med matchens sista mål. Med tre raka vinster ligger Bajen nu på en andraplats, fem poäng bakom serieledande Häcken.

Nu väntar tabelltolvan KIF Örebro som motstånd. Efter fyra raka förluster tog men tre poäng hemma mot rivalen Peking efter en uddamålsvinster. Matchens enda målskytt var lättad och nöjd efter matchen och hoppas att vinsten ska ge laget en boost.

– Den här segern kommer göra mycket för självförtroendet. Vi har känt att vi haft lite otur med oss, men nu får det väl vända, säger Bodin.

Måndag 19.00 Växjö DFF – IFK Norrköping

På måndag är det dags för Växjö DFF att ta emot Peking hemma i Växjö. De båda laget har en tuff period bakom sig men kanske är det Norrköping som haft det tuffast – med nio raka förluster. Det har visserligen inte varit några storförluster men Peking är i stort behov av poäng för att hålla sig på avstånd till bottenkampen.

Växjö DFF tappade tre poäng mot topplaget Kristianstad sist och konstaterats nu ha spelat in 14 poäng när halva säsongen är spelad. Tränaren Olof Unogård är nöjd med poängskörden.

– 14 poäng är klart godkänt. Vi har väl sagt att vi ska försöka komma upp i 20 så fort som möjligt för då brukar man klara sig kvar och där är vi en god bit på väg sa han till Smålandsposten efter matchen mot Kristianstad.

Måndag 19.00 Kristianstads DFF – BK Häcken

Halvvägs in i säsongen och med 26 inspelade poäng befinner sig Kristianstad på en femteplats i tabellen. BK Häcken, på 34 poäng, har däremot ockuperat förstaplatsen efter att inte ha förlorat sedan säsongspremiären. Orangeklädda skånelaget kommer dock från senast från en stabil vinst mot Växjö DFF och målskytten Evelyne Viens hoppas känslan kan tas med in i helgens tuffa möte.

– Vi gör det bra, sex poäng på två matcher på kort tid… Det är bra och vi kommer in till matchen mot Häcken på måndag med en bra känsla, sa Evelyne Viens till Kristianstadbladet efter matchen.

Just nu ser det inte ut som att något kan sätta stopp för serieledande Häcken. När halva säsongen nu är spelad har man bara gått miste om fem poäng. I den senaste hemmamatchen mot nykomlingarna IK Uppsala visade man inga tecken på att man skulle tappa fler. Trots en stabil vinst finns det saker Häckens Filippa Curmark tycker att man kan förbättra inför helgens match:

– Vi får till ett bra anfallsspel stundtals men jag tycker att vi slarvar väldigt mycket, sa hon till Viaplay.

Tisdag 19.00 Linköpings FC – Djurgården

Inte en vecka har gått sedan senaste mötet då Linköping nu ska ta emot Djurgården på hemmaplan. I det senaste mötet var det Linköpoing som bärgade hem samtliga tre poäng efter en målrik första halvlek där samtliga av matchens 5 mål gjordes. Nu har Djurgården chans till revansch. Men det kan bli tufft för stockholmslaget att rå på tabellfyran Linköping som nu har fyra raka vinster i ryggen.

Djurgården, som befinner sig på en niondeplats med 13 inspelade poäng efter 13 omgångar är i stort behov av poäng för att skapa avstånd ner till kampen runt strecket.

Joakim Forsell
HUVUDSPONSOR
TITELSPONSOR
SÄNDNINGSPARTNER