Matchbladet – inför omgång 22
Publicerad: 2023-10-05
OBOS Damallsvenskan
OBOS Damallsvenskan går in i sitt slutskede – och på fredagskvällen inleds matchandet från den 22:a omgången.

Fredag 18.00 BK Häcken – Vittsjö GIK

Det är minst sagt tajt i tabelltoppen – och bara målskillnad skiljer andraplacerade BK Häcken mot Hammarby i serieledning. Vittsjö GIK, som kommer på besök till Bravida Arena under fredagskvällen, placerar sig på en femteplats, enbart sju där poäng bakom. Hemmalaget kommer till fredagens match med en 1–0-seger från mötet med IFK Norrköping. Dessförinnan hade man tagit två poäng på tre matcher.

– Vi fick in det här målet som vi har längtat efter så mycket. Vi har haft massa lägen i tre matcher men den har vägrat att gå in. Nu blev det mål på något sätt, skönt, sa Rosa Kafaji till Viaplay efter matchen.

Fredag 18.00 FC Rosengård – Djurgården

Regerande mästaren FC Rosengård har på 21 omgångar spelat ihop 37 poäng, vilket för tillfället resulterar i en sjundeplats. På fredagen väntar Djurgården som är en placering under skåningarna – men hela 16 poäng bakom. I den senaste omgången spelade Rosengård oavgjort borta mot Växjö.

– Vi har problem med vårt självförtroende och det är en färskvara. Det är som att vi känner en osäkerhet när vi har något att förlora, säger tränaren Joel Kjetselberg till Skånska Dagbladet om den senaste tidens resultat.

Fredag 18.00 Linköping FC – Piteå IF

Fyra poäng bakom de två topplagen skuggar Linköping FC på en fjärdeplats. Och bara två poäng bakom dem, på en femteplats, placerar sig Piteå IF. På fredagskvällen möts de på Bilbörsen Arena. Hemmalaget kommer till matchen från en uddamålsförlust borta mot Vittsjö.

– Fotbollen är sådan att det gäller att lära sig någonting. Jag har inte varit här så länge och vi lär oss saker varje vecka. Till imorgon har jag bett alla ta ut något vi gjorde bra och något vi kan göra bättre, sa tränaren Anders Jacobson till Östgöta Correspondenten efter den matchen.

Lördag 15.00 Hammarby – Kristianstads DFF

Hammarby toppar för närvarande den allsvenska tabellen och den senaste av en rad segrar kom hemma mot IK Uppsala under söndagen. Nu laddar man dock om och härnäst står hemmamöte med tabellsexan Kristianstads DFF på schemat. Med bara fem omgångar kvar vet rutinerade Jonna Andersson hur mycket varje match gäller.

– Det är otroligt spännande, det är så det ska vara. Nu är det skönt att vi inledde den här omgången med tre poäng, sa Jonna Andersson till Svenska Dagbladet efter segern mot Uppsala.

Lördag 15.00 IFK Norrköping – IFK Kalmar

Kamratmöte på Platinumcars Arena stundar under lördagseftermiddagen. IFK Norrköping tar emot IFK Kalmar. Hemmalaget har blandat och gett under säsongen och har efter 21 omgångar placerat sig på en niondeplats, medan gästerna haft det desto tyngre och innehar alltjämt sistaplatsen. Kalmar-kaptenen Amanda Persson medger att det är tufft med motivationen – men att man vill ge allt hela vägen.

– Det är så klart svårt. Man gör allt i sin makt och hjälper varandra. Vi får fokusera på en match i taget och utvecklas på träningarna, säger hon till Barometern.

Lördag 15.00 KIF Örebro – BP

KIF Örebro kommer till lördagens hemmamatch mot BP med en färsk seger mot Piteå IF i bagaget. Stor hjälte i det mötet blev Ida Björnberg som med hennes första mål i OBOS Damallsvenskan avgjorde i den 90:e minuten.

– Det känns lite overkligt. Inget jag drömt om i morse när jag vaknade. Men när man får chansen är det bara att köra, och det var otroligt skönt att den gick in, sa hon till Nerikes Allehanda.

Måndag 19.00 IK Uppsala – Växjö DFF

IK Uppsala, placerat på negativ kvalplats, föll mot serieledande Hammarby i den förra omgången. Nu väntar ett viktigt möte med Växjö DFF som är närmaste lag i tabellen. För tillfället är det sex poäng upp till säker mark – och bara två ned till BP på nedflyttningsplats.

– Det är lurigt. Än så länge ligger vi ju före men den där marginalen på tre poäng har varit bra, vi har målskillnaden. Helt klart är det så att vi behöver börja ta poäng, minst en mot Växjö och tre mot Kalmar är väl det man vill ha nu för att känna sig trygg och hålla de bakom sig. Men alla matcher ska spelas och det viktiga är att vi är på rätt sida, säger tränaren Samuel Fagerholm till Upsala Nya Tidning.

Joakim Forsell
HUVUDSPONSOR
TITELSPONSOR
SÄNDNINGSPARTNER