Matchbladet – Inför omgång 26
Publicerad: 2023-11-10
Efter en lång och underhållande säsong är det dags för årets sista omgång i OBOS Damallsvenskan och vi hade inte kunnat be om en mer spännande avslutning. Tre lag har fortfarande guldet inom räckhåll samtidigt som det även ska avgöras vem som åker direkt ur och vem som får kvala i andra änden av tabellen. Samtliga matcher har avspark kl 14.00.

Linköping FC – Kristianstads DFF

Linköping FC är ett av tre lag som har guldchans inför lördagens slutomgång i OBOS Damallsvenskan. Efter förra omgångens storvinst mot Kalmar har man dessutom lyckats utöka sin målskillnad till seriens bästa. Det är en poäng upp till Bajen och Häcken vilket innebär att LFC:s lycka inte helt och hållet ligger i deras egna händer. I sista omgången väntar dessutom ett KDFF som inte förlorat en match sedan 30:e juni. Fem oavgjorda och lika många vinster på de senaste tio matcherna innebär att KDFF tagit sig upp till en femte plats i tabellen. Högre upp än så kan de inte ta sig även om de skulle plocka tre poäng mot LFC, men bara en poäng bakom sig har man Skånerivalen Vittsjö som man säkerligen gärna vill se till att behålla bakom sig ända in i mål.

KIF Örebro – Vittsjö GIK

Efter att ha vunnit mot Uppsala i förra omgången kunde KIF Örebro andas ut och konstatera att de spelat ihop tillräckligt med poäng för att spela i OBOS Damallsvenskan även 2024. Nu väntar tabellsexan Vittsjö i årets sista hemmamatch. Gästerna kommer senast från en uddamålsseger mot Norrköping efter dubbla förluster dessförinnan, en vinst i lördagens match skulle innebära att man har en chans att gå om rivalen Kristianstad i tabellen. I vårens möte mellan de två lagen var det Vittsjö som vann med 2-1.

BK Häcken – Piteå IF

Förra veckan hade Häcken kunnat ta hem guldet på Tele2 Arena. Men efter en chockstart från Bajen kunde de gulsvarta inte hämta upp 3-0-underläget och man får nu istället gå in i säsongens sista omgång som tabelltvåa. Precis som Bajen har man 56 poäng, men när det kommer till målskillnad ligger man efter med tre mål. Det innebär att om Bajen vinner sin match krävs det inte bara att Häcken vinner mot det försvarsstarka Piteå på lördag utan att man vinner med fyra mål mer än vad Bajen gör.

Piteå knoppades av från guldstriden förra veckan men har alltså ändock en stor roll att spela i gulddramat. Med tre segrar i ryggen har man med sig självförtroende in i säsongsavslutningen.

BP – Växjö DFF

Med sju poäng upp till säker mark är det redan klart att BP som bäst kommer att få kvala för ett förnyat kontrakt till OBOS Damallsvenskan 2024. Men med bara en poäng ner till Uppsala på direktnedflyttningsplats kan lördagens match mot Växjö bli avgörande. Gästerna från Småland kommer senast från en vinst mot Djurgården och har redan säkrat förnyat kontrakt och ligger inför helgen på en åttondeplats med 26 poäng. Men efter sig har man tre lag på 24 poäng så om man vill behålla en fin åttondeplats så krävs det att man tar tre poäng på Grimsta. I vårens möte mellan de två var det Växjö som gick segrande ur mötet med 1-0.

IFK Norrköping – Hammarby

Nykomlingarna IFK Norrköping kommer spela OBOS Damallsvenskan även 2024, det är det inget snack om. På 24 poäng ligger man på en niondeplats i tabellen trots två raka förluster i de senaste två omgångarna. I sin sista hemmamatch för säsongen väntar dock en match som drar blickarna åt sig. Tabellettan Bajen kommer på besök och är på jakt efter guld

Bajen har, som nämnts, de bästa förutsättningarna att ta guldet då man efter att ha stoppat Häcken från att kamma hem guldet redan i förr omgången tog över serieledningen på målskillnad från getingarna från Hisingen. Om de grönvita söderbönorna vinner mot Peking på lördag krävs det alltså att Häcken vinner mot Piteå med fyra mål fler än Bajens vinst. När Bajen och Peking möttes i våras vann Hammarby med 2-1.

FC Rosengård – IFK Kalmar

De regerande mästarna har sedan ett tag tillbaka fått inse att de inte kommer kunna försvara titeln som Svenska Mästare 2023. Efter en knackig säsong med blandade resultat har man nu spelat ihop 42 poäng och kommer signa ut från den här säsongen på en sjundeplats, oavsett resultat på lördag. Men på Malmö IP ska säsongens sista match ändock spelas och gästerna, det är IFK Kalmar – ett lag som har haft en ännu tuffare säsong. I sin sista hemmamatch i förra omgången förlorande man mot Linköping med 15-1, den största förlusten i Damallsvenskans historia. I vårens möte mellan de två lagen skrevs resultatet till vinst med 5-0 för Rosengård.

Djurgården – IK Uppsala

Djurgården har trots fyra raka matcher utan vinst säkrat ett nytt kontrakt för OBOS Damallsvenskan 2024. På 24 poäng har man sju poäng ner till det negativa kvalstrecket, i senaste omgången förlorade man med 2-0 mot Växjö. På lördag tar man emot ett Uppsala i säsongens sista match och även om Djurgården inte har något att spela för mer än placering så ser situationen annorlunda ut för Uppsala. På 16 poäng ligger Uppsala nedanför nedflyttningsstrecket och har en poäng upp till kvalplatsen som just nu innehas av BP. Det krävs alltså en vinst av Uppsala i samband med ett poängtapp för BP, alternativt oavgjort för Uppsala och förlust för BP då Uppsala har bättre målskillnad, för att Uppsala inte ska åka rakt ner till Elitettan.

Joakim Forsell
HUVUDSPONSOR
TITELSPONSOR
SÄNDNINGSPARTNER