Hammarby nya mästare i Svenska Spel F19
Publicerad: 2023-11-19
Hammarby vann finalen i Svenska Spel F19 med 3-1 mot regerande mästarna Umeå IK. Dessförinnan spelades en bronsmatch mellan BK Häcken och BP där de sistnämnda knep bronset efter vinst med 3-0.

Bronsmatch: BP – BK Häcken 3-0

Efter att de båda förlorat respektive semifinal på fredagen var det två revanschsugna lag som möttes i bronsmatchen på söndagsförmiddagen. Lagen turades om i första halvlek att hålla i taktpinnen och både BP och Häcken hade perioder där de skapade mycket framåt. Och det var just efter en av Häckens sådana perioder, med två riktigt vassa målchanser som BP fick en hörna. Bollen slogs in i straffområdet och i tumult bland spelare går den via Tuva Norell in i mål. 1-0 till BP var resultatet i halvtid. I andra halvlek var det BP som startade med mest energi. Efter bara ett par minuter avslutar Klara Bengtsson med ett skott i stolpen. Men som kompensation reagerar Alice Bååthe snabbt efter ett bolltapp av häcken och snappar upp att Häckens målvakt Kajsa Jansson står vågat långt ut. Från utanför straffområdet lägger hon ett högt och långskott som seglar in och utökar ledningen till 2-0. I den 62:e minuten från även Klara Bengtsson revansch på sitt stolpskott när hon denna gång får hjälp av stolpen att styra in sitt skott till 3-0. BP kunde hålla ihop sista delen av matchen och därmed åka hem till Stockholm med en bronsmedalj.

Final: Hammarby – Umeå IK 1-3

De regerande mästarna UIK fick en riktig smakstart när Inez Amcoff satte ett fint placerat skott utifrån, längs marken, vid stolproten redan i matchens fjärde minut. Men Bajen, som i övrigt startade matchen aggressivt lät sig inte nedslås. Kvitteringen kom i den 17:e minuten från Sonja Windahl som efter en hörna gjorde 1-1. På ännu en fats situation, en frispark in mot ytan framför bakre stolpen, kunde sedan Lykke Ihrfält göra ledningsmålet för sitt lag och se till att Hammarby gick till halvtidsvila med 2-1. Umeå öppnade andra halvlek med förnyad energi, man fortsätter jobba på och skapar en del framåt, men når inte hela vägen fram. Istället är det Hammarby som en tredje gång visar effektivitet på fasta situationer. En lång frispark in i tumulten i straffområdet resulterar i 3-1, via styrning av Ebba Lilliehöök, till de grönvita och det blir också slutresultat. Därmed följer Bajen upp förra veckans guldfirande med ännu ett guld.