Matchbladet – inför omgång 16
Publicerad: 2023-06-28
OBOS Damallsvenskan
Under torsdagskvällen inleds omgång 16 i OBOS Damallsvenskan med mötet mellan Piteå IF och Djurgården. Sedan rullar det på med matcher fredag, söndag och slutligen måndag.

Torsdag 19.00 Piteå IF – Djurgården

Två raka trepoängare och topphäng för Piteå IF. Den senaste segern kom borta mot IK Uppsala i söndags där Anam Imo avgjorde tillställningen så sent som i den andra tilläggsminuten. Nu tar laget emot Djurgården, som efter en stark juni-inledning, endast tagit en poäng på de tre senaste matcherna.

Anam Imo, som noterats för hela elva mål, känner sig i bra slag inför mötet.

– Jag försöker bli bättre för varje dag som går och jag är glad för att jag lyckas göra mål, säger anfallaren till Norrbottens-Kuriren.

Fredag 18.00 Kristianstads DFF – Vittsjö GIK

Kristianstads DFF såg länge ut att få lämna Guldfågeln Arena utan poäng i mötet med nedflyttningsplacerade IFK Kalmar i den förra omgången. Men en kvittering i minut 85 och slutligen ett avgörande i den femte (!) tilläggsminuten resulterade istället i samtliga tre poäng.

– Vi kan ta med oss en go känsla härifrån och en känsla av att vi aldrig ger upp… men det finns mycket som vi måste gå tillbaka och fixa till inför nästa match. Det var en känsla av att vi inte var redo när det blåstes igång. Det kan hända och som tur är så blev den andra halvleken mycket bättre, sa 2–2-målskytten Tabby Tindell till Kristianstadsbladet.

Nu ställs laget mot Vittsjö GIK som placerar sig på en sjundeplats, sex poäng bakom femteplacerade Kristianstad.

– Vi är i ett läge där vi måste vinna för att hänga med i toppen. Nu gjorde vi det och nu har vi en vecka på oss att förbereda inför Vittsjö. Det blir en ny jätteviktig match, säger Kristianstads Mia Carlsson.

Söndag 13.00 Linköping FC – IK Uppsala

Två bra målvaktsinsatser såg till att Östgötaderbyt mellan IFK Norrköping och Linköping FC slutade mållöst. Nu jagar det sistnämnda laget, just nu på en fjärdeplats i tabellen, tre poäng när IK Uppsala kommer till Linköping på söndagen. Nellie Karlsson är laddad inför matchen och vill se sitt lag prestera under vårsäsongens avslutande matcher.

– Man får väl säga att det varit en godkänd vår. Utan att vara superbra heller. Vi har högstanivån, men behöver vara där under längre stunder, säger Nellie Karlsson, som klev av skadad i derbyt men som ändock lämnar lugnande besked inför helgen, till Östgöta Correspondenten.

Söndag 15.00 FC Rosengård – IFK Norrköping

FC Rosengård hade länge ledningen borta mot KIF Örebro – men hemmalaget kunde med tio minuter kvar av ordinarie tid hitta in med ett kvitteringsmål och säkra en poäng. Rosengård-tränaren tycker att laget står för en stark insats, men att bollen inte vill in. Nu hoppas han att det ska släppa ordentligt i söndagens hemmamöte med IFK Norrköping.

– Vi har lite stolpe ut istället för stolpe in, så det är ju skittråkigt, och vi har inte råd att tappa poäng, vilket gör det extra surt, sa han efter matchen till Skånska Dagbladet.

Söndag 15.00 IFK Kalmar – BK Häcken

IFK Kalmar, som ännu inte vunnit i årets upplaga av OBOS Damallsvenskan, var på väg att göra just det hemma mot Kristianstads DFF i den förra omgången. Men två mål från gästerna på slutet såg till att det istället blev noll. Och nu väntar minst sagt tufft motstånd i form av serieledande BK Häcken. Lagets målvakt Anna Koivunen menar dock på att moralen är fortsatt hög, och att det finns en stark tro på att det nu ska vända.

– Jag tycker ändå den (stämningen) är bra. Såklart är det tufft - men det känns som vi har kunnat lyfta laget på slutet. Det känns fortfarande bra, säger hon till Barometern.

Söndag 15.00 KIF Örebro – Växjö DFF

FC Rosengård hade länge ledningen – men med tio minuter kvar att spela kunde KIF Örebro ta sig tillbaka och plocka en poäng från mötet med Skånelaget. En viktig poäng för laget där endast målskillnad skiljer från en negativ kvalplats. Örebro-tränaren Rickard Johansson var nöjd med insatsen senast, och ser nu fram emot att ställas mot ett Växjö som endast ligger tre poäng och en placering ovanför. Seger och man kliver förbi.

– Jag tycker att vi spelar väldigt bra försvar hela matchen men vi blir pressade i början och kommer inte riktigt ut som vi vill. På målet går vi bort oss helt men det är egentligen enda gången, sa han till Nerikes Allehanda.

Måndag 19.00 BP – Hammarby

BP hämtade ikapp till ett oavgjort resultat mot Djurgården i den förra omgången. Den som fullbordade den upphämtningen var Wilma Wärulf som med en hörna rakt i mål fastställde slutresultatet till 2–2.

Nu väntar ett nytt Stockholmsderby när Hammarby kommer på besök. BP placerar sig näst i tabellen, men Wärulf har sett en positiv trend som hon också tror kommer märkas i måndagskvällens möte.

– De första matcherna var helt okej, sen har vi haft det ganska tufft och inte tagit så många poäng. Vi vet ju att varje match är tuff och speciellt att möta topp fem-lagen. Men sen tycker jag att de senaste matcherna har vi ändrat lite i vårt spelsystem, så det börjar kännas bättre och bättre, säger Wärulf till Sundsvalls Tidning.

Joakim Forsell
HUVUDSPONSOR
TITELSPONSOR
SÄNDNINGSPARTNER