Matchbladet – inför omgång 18
Publicerad: 2023-08-31
OBOS Damallsvenskan
OBOS Damallsvenskan är tillbaka med dunder och brak. På fredagen inleds den 18:e omgången och avslutas sedan med två matcher på måndagskvällen.

Fredag 18.00 Piteå IF – FC Rosengård

Tabellfyran Piteå IF inleder höstsäsongen med att ta emot regerande mästaren FC Rosengård, för närvarande på en femteplats fem poäng bakom, på hemmaplan. Med nio återstående omgångarna är siktet inställt på att hålla sig kvar i toppskiktet och fajtas om en av de tre Champions League-kvalplatserna.

– En rolig match och vi har tagit kliv som lag inför den här. Rosengård får det nog svårt att blanda sig i toppstriden om vi vinner den här matchen. Jag tror att vi har bra chans, säger Ronja Andersson till Piteå-Tidningen.

Fredag 19.00 Linköping FC – BK Häcken

Samma kväll väntar seriefinal på Bilbörsen Arena. Tabelltvåan Linköping FC ställs mot serieledaren BK Häcken. Tre poäng skiljer lagen åt för tillfället, men där Linköping har en match mer spelad. Laget tjuvstartade nämligen höstsäsongen för några dagar sedan genom att besegra BP med 5–2.

– Skönt med en sådan här start på hösten. Det ger oss något att bygga vidare på, sa Michaela Abam till Östgöta Correspondenten och betonade att hon var laddad inför mötet med Häcken.

Fredag 19.00 Växjö DFF – Hammarby

Växjö DFF placerar sig i mittenskiktet av tabellen med 18 inspelade poäng på 17 matcher. Efter ett långt sommaruppehåll laddar nu laget för en spännande höstsäsong – där man inleder hemma mot formstarka tabelltrean Hammarby.

– Spännande. En tuff start att börja med Bajen hemma, Vittsjö borta och Piteå borta och sedan blir det landslagsuppehåll igen. Det är väl också det som saknade under våren, vi vill gärna knäppa något av topplagen och sno någon poäng, inte minst hemma. Vi får väl hoppas på lite VM-trötta spelare i Bajen, säger tränaren Olof Unogård till Smålandsposten.

Lördag 15.00 IFK Norrköping – KIF Örebro

Lördagens enda match i OBOS Damallsvenskan utspelar sig på Platinumcars Arena. Där tar IFK Norrköping emot KIF Örebro. Hemmalaget som under vårsäsongen spelat ihop 17 poäng på 17 matcher laddar för en intressant fortsättning. Ett rutinerat nyförvärv i Elin Landström från Roma

– Det är svårt att jämföra med mina tidigare lag men det finns en jättehög högstanivå. Det finns en stor potential i laget och sen gäller det att hitta en jämnhet och plocka mer poäng i matcherna också. Men det är en process. Det finns ambitioner i klubben och laget så jag tror det blir jättebra.

Söndag 15.00 IK Uppsala – BP

IK Uppsala parkerar just ovanför det negativa kvalstrecket – ett streck man också fortsatt vill hålla sig över. Höstsäsongens första utmaning för laget är nedflyttningsplacerade BP hemma på Studenternas.

– Det viktigaste nu är de matcherna vi har framför oss där det gäller att rädda kontraktet, säger Elin Rombing till Eskilstuna Kuriren.

Måndag 18.00 Djurgården – Kristianstads DFF

Vårsäsongen var upp och ned för Djurgårdens del. När sommaruppehållet kom stod det klart att 14 poäng spelats in på 17 omgångar – vilket resulterade i en tiondeplats. Lite mer än dubbelt upp poängmässigt placerar sig måndagens motståndare Kristianstads DFF. De kommer dessutom till matchen med en seger i bagaget efter att Växjö DFF besegrades i genrepet inför hösten.

– Jag är väldigt nöjd med vår prestation. Vi skapar väldigt mycket under hela matchen och är stabila bakåt. Visst, de har en del lägen i främst första halvlek, men då gör Moa några bra räddningar, sa KDFF-tränaren Elisabet "Beta" Gunnarsdottir till Norra Skåne efter 4–1-vinsten.

Måndag 19.00 IFK Kalmar – Vittsjö GIK

IFK Kalmar placerar sig sist i tabellen och har en viktig uppgift framför sig under höstsäsongen: Det gäller att börja klättra. Vittsjö GIK är nästkommande motstånd matchen hemma på Guldfågeln Arena spelas under måndagskvällen. Målvakten Laura Worsøe har lånats in och är ett av flera nyförvärv – och hon ser fram emot drabbningen.

– Det är bara att gå in med en så positiv inställning som möjligt. Det kommer att bli en kamp, men vi får se till vad vi kan få ut av den som lag. Och oavsett resultatet så kommer det att finnas saker som vi kan ta med oss vidare framåt. Det är det vi ska fokusera på, säger hon till Barometern.

Joakim Forsell
HUVUDSPONSOR
TITELSPONSOR
SÄNDNINGSPARTNER