Delad pott mellan Djurgården och Peking
Publicerad: 2023-10-13
OBOS Damallsvenskan
IFK Norrköping tog ledningen på Stockholms Stadion, men ett sent mål av Lova Lundin ordnade oavgjort för Djurgården. På lördagen fortsatte jakten på guldet när både Häcken och Hammarby tog tre poäng vardera.

Djurgården – IFK Norrköping 1-1

Både Djurgården och IFK Norrköping hade chansen att ta ett stort steg mot säkrat kontrakt i OBOS Damallsvenskan vid seger i fredagens match mellan lagen. Nu delades ingen trepoängare ut, utan Djurgården och Peking kryssade i kvällsregnet. Vilma Koivisto prickade in 1-0 för gästerna i den 39:e minuten efte ratt ha drivit bollen länge och skjutit från straffområdesgränsen. Det dröjde till den 79:e innan hemmalaget kunde replikera. Ebba heds vänsterinlägg landade på pannan på Lova Lundin, som kunde nicka in 1-1 i öppet läge.

BK Häcken – BP 4-0

Serieledarna BK Häcken tog emot BP hemma på Bravida Arena och visade styrka. Efter att ha haft problem med målskyttet sedan VM-uppehållet lossnade det under lördagens match. Trots en skadad Rubensson kunde man kontrollera matchen och vinna med 4-0. Det var Felicia Schröder som öppnade målskyttet i 12:e minuten. Därefter dröjde det till andra halvlek för mål nummer två då Aisha Masaka gjorde sitt första damallsvenska mål – och sitt andra. Monica Jusu Bah satte sedan spiken i kistan med det fjärde målet och skrev slutresultatet till 4-0. Därmed behåller Häcken sin plats högst upp i tabellen.

FC Rosengård – Hammarbyd 1-5

Det som såg ut att bli en tight och spännande match på Malmö IP efter att Olivia Holdt gav hemmalaget ledningen i minut nummer 9, blev till slut en tydlig vinst och ett styrkebesked från tabelltvåan Hammarby. Efter en kanonstart av Rosengård jobbade sig gästerna in i matchen och i den 29:e minuten kom kvitteringen från Ellen Wangerheim. Innan första halvlek var slut hade Bajen dessutom tagit över ledningen genom 2-1 av Eva Nyström. Andra halvlek var en grönvit historia. Ytterligare tre mål i hemmalagets kasse, två av dem återigen från Wangerheim och ett av Madelen Janogy, innebar att slutresultatet skrevs till 5-1 och Bajen håller fortsatt kontakt i guldstriden.

IFK Kalmar – IK Uppsala 1-4

Både IFK Kalmar och IK Uppsala var inför matchen placerat på nedflyttningsplats i tabellen – och viktiga poäng var därmed på spel. Och det skulle bli gästerna som lämnade Guldfågeln Arena med samtliga poäng. Taryn Ries och Klara Folkesson inledde målskyttet i mitten av den första halvleken – och tog snabbt laget upp till en tvåmålsledning. IFK Kalmar kunde reducera via Moa Petersson, men i den andra halvleken såg ytterligare två mål från Folkesson till att säkra segern. För IFK Kalmars del innebar förlusten att det nu står helt klart att man degraderas – medan IK Uppsala kliver förbi BP och upp på en kvalplats.

Piteå IF – Vittsjö GIK 1-0

På LF Arena var det hemmalaget Piteå IF som skulle gå segrande ur söndagens möte med Vittsjö GIK. Det efter att Anam Imo skjutit in det som skulle komma att bli matchens enda mål från straffpunkten. Det målet satte hon dit i matchens 75:e minut. Därmed är Piteå fortsatt med i jakten på topplaceringarna.

Kristianstads DFF – KIF Örebro 2-0

Efter en mållös första halvlek mellan Kristianstads DFF och KIF Örebro var det hemmalaget och Hlin Eiriksdottir som satte dit det första målet. Anfallaren nickade in 1–0 i den 68:e minuten. Mot slutet kunde Amy Sayer sätta spiken i kistan med ett 2–0-mål – och säkra segern för Kristianstad.

Linköping FC – Växjö DFF 6-2

På Bilbörsen Arena skulle publiken få bevittna hela åtta mål under söndagseftermiddagen – där hela sex av dem kom från hemmalaget. Men det skulle faktiskt vara gästerna och Larkin Russel som satte dit både ettan och tvåan. Växjö gick därmed upp i en tvåmålsledning redan efter tolv minuters spel. Mot slutet av halvleken kunde Linköping ta sig tillbaka till ett likaläge via mål från Emma Östlund och Cathinka Tandberg. Sedan skulle man fortsätta på den inslagna vägen i den andra halvleken. Först fullbordade Yuka Momiki vändningen i minut 53 – innan mål från Cornelia Kapocs, Cathinka Tandberg och Saori Takarada i tur och ordning fastställde slutresultatet till 6–2.