Matchbladet – Inför omgång 25
Publicerad: 2023-11-02
OBOS Damallsvenskan
Seriefinal och potentiell guldmatch väntar då Hammarby tar emot BK Häcken på söndag i omgång 25. Läs om förutsättningarna inför alla matcher i OBOS Damallsvenskans näst sista omgång här.

Fredag 18.00 IK Uppsala – KIF Örebro

IK Uppsala ligger på nedflyttningsplats, KIF Örebro sitter på säker mark. Fyra poäng skiljer lagen åt inför den näst sista omgången. Uppsala har därefter Djurgården borta i den sista omgången.

– Det är klart två tuffa matcher, men vi vet att vi kan störa dem, ta poäng och göra mål. Vi håller hoppet uppe, säger Uppsalas Beatrice Gards till Viaplay.

För KIF Örebros del så har man chansen att säkra nytt kontrakt i OBOS Damallsvenskan för egen maskin vid en seger på fredag. Men även vid kryss kan elfteplatsen vara klar, allt hänger i sådant fall på hur det går för kvalplatslaget BP senare i omgången.

Söndag 13.00 Kristianstads DFF – FC Rosengård

Det vankas stor avtackning på Kristianstads Fotbollsarena när KDFF tar emot FC Rosengård i säsongens sista skånederby. Trotjänarna Mia Carlsson och Therese Ivarsson gör sina sista hemmamatcher innan fotbollskarriären tar slut, medan tränaren Elisabet Gunnarsdottir tackar för sig efter 15 år i klubben.

– Det är ett beslut som har växt fram. Jag har tänkt på det under året och vi har pratat om det hemma. Det känns bra också att få avsluta i KDFF och känna att det är mitt eget beslut, säger Therese Ivarsson till Norra Skåne om att lägga av.

Gästande FC Rosengård har haft en förhållandevis turbulent säsong och de regerande mästarna har sedan länge varit borta från guldstriden. Laget ligger sjua inför den näst sista omgången, men två avslutande segrar har i alla fall chansen att göra laget bäst i Skåne.

Söndag 15.00 IFK Kalmar – Linköping FC

IFK Kalmar är klara för nedflyttning medan gulddrömmen fortfarande lever för Linköping FC. Laget har en poäng upp till tabelltvåan Hammarby och fyra pinnar upp till serieledande BK Häcken. Inför söndagens match så har Stina Lennartsson börjat träna för fullt hos LFC, medan mittbacken Emma Östlund åkt på en skada sedan senaste omgången.

Söndag 15.00 Piteå IF – BP

Två segrar på de tre senaste omgångarna gör att BP klättrat upp på kvalplats, en poäng före IK Uppsala. Senast krossade man IFK Kalmar med 7-0 hemma på Grimsta IP, men nu väntar tuffare motstånd i form av tabellfyran Piteå IF på bortaplan. Hos Piteå har backklippan Wilma Carlsson nyligen kritat på ett nytt avtal med klubben, och hon ser fram emot att kämpa ända in i kaklet under 2023.

– Vinner vi de två sista matcherna mot BP och Häcken spelar vi hem en medalj. Och skulle Häcken vinna eller ta poäng mot Hammarby till helgen kan det bli tufft för Hammarby att vinna borta mot Norrköping i sista omgången. Vi ska i alla fall göra allt vi kan för att vinna våra matcher, säger Carlsson till Piteå-Tidningen.

Söndag 15.00 Vittsjö GIK – IFK Norrköping

Tabellsexan Vittsjö GIK tar emot åttan IFK Norrköping – men möjligheterna att lag från undre halvan ska kunna ta sig upp på den övre försvann för många omgångar sedan. 19 poäng skiljer de två lagen åt, och både Vittsjö och nykomlingen Norrköping kan spela av säsongen med stolthet i sina egna prestationer, och en vilja att hamna så högt som möjligt i tabellen, som morot.

För Vittsjös del har rutinerade anfallaren Clara Markstedt meddelat att hon avslutar karriären efter säsongen, och matchen mot Peking blir hennes sista på Vittsjö IP.

– Samtidigt som det känns bra är det ju väldigt sorgligt också. Även om jag har förberett mig på att sluta så har jag fortfarande någonstans inte förstått det. Jag är en känslosam person så det kommer nog att vara väldigt jobbigt sista matchen när man kramar om alla som har betytt så mycket. Vittsjö är ju som en familj, konstaterar Markstedt för Norra Skåne.

Söndag 15.00 Växjö DFF – Djurgården

En poäng under de två sista omgångarna räcker för att nykomlingen Växjö DFF ska säkra kontraktet på egen hand. Djurgården har efter nye tränaren Marcelo Fernandez intåg i klubben lyft från streckstriden och behöver inte oroa sig för att hamna på kvalplats.

– När vi möter lag i samma härad i tabellen så har vi under säsongens gång tagit för få poäng. Vi gör det bra mot topplagen men behöver bli vassare mot lagen i samma härad i tabellen, säger Marcelo Fernandez till DIF TV efter senaste krysset mot KIF Örebro.

Söndag 17.00 Hammarby – BK Häcken

Omgången avslutas med säsongens största match. Tvåan mot ettan, där BK Häcken har chansen att säkra seriesegern vid vinst. Hammarby har sålt över 13 000 biljetter till matchen som kommer att spelas på Tele2 Arena. Avståndet mellan lagen är tre poäng efter att Häcken besegrat IK Uppsala i den senaste omgången medan Hammarby kryssat hemma mot LFC.

Mötet mellan lagen är även en repris på sommarens cupfinal, där Bajen vann klart med 3-0.

– Det kommer bli jättekul och det är klart att vi vill ha revansch från cupfinalen. Spelarna har tagit med sig mycket erfarenheter från den finalen. Vi ser fram emot matchen och en seger där så får vi fira SM-guldet på deras hemmaplan, säger tränaren Mak Lind till Häckens webbsida.

– Vi har det i egna händer och nu väntar en "final" igen mot Häcken. Det är bara att ladda om inför den, konstaterade Ellen Wangerheim för HTV efter senaste matchen.

Jonas Jacobson
HUVUDSPONSOR
TITELSPONSOR
SÄNDNINGSPARTNER