Hammarby är svenska mästare
Publicerad: 2023-11-11
OBOS Damallsvenskan
Efter 2-0 mot IFK Norrköping vinner Hammarby OBOS Damallsvenskan för första gången sedan 1985. Dessutom står det klart att IK Uppsala lämnar högsta serien och att BP får kvala.

IFK Norrköping – Hammarby 0-2

Inför ett grönvitt publikhav i Norrköping inledde gästande Bajen på bästa sätt. Madelen Janogy satte ettan redan efter åtta minuters spel. Efter en dryg halvtimme ökade Janogy på till 2-0 med sitt andra mål för eftermiddagen. Det blev inga fler mål och istället fick Bajenspelarna invänta matchen på Hisingen. När den tog slut och Häcken inte tagit igen försprånget på Bajen stod det klart att de grönvita är Svenska mästare för första gången på 38 år.

BK Häcken – Piteå IF 4-0

Häcken behövde göra ett resultat som var antingen en poäng eller fyra mål bättre än Hammarby för att passera i tabellen. Katariina Kosola satte ledningsmålet efter 28 minuter. Efter tre byten i paus tog det bara fem minuter innan Häcken utökade ledningen genom Aisha Masaka. Tio minuter senare satte Masaka sitt andra till 3-0. På ett elegant sätt plockade anfallaren ner bollen, vände sig om och drog till på volley. I den 67:e minuten smällde Rosa Kafaji in fyran från straffpunkten och nu hade Häcken ordentlig känning på Hammarby. Men fler mål blev det inte och Häcken får nöja sig med en andraplats i tabellen.

Linköping FC – Kristianstads DFF 3-3

I Linköping skulle hemmalaget behöva göra sitt eget jobb och dessutom få hjälp av både Piteå IF och IFK Norrköping för att kunna passera Hammarby och Häcken och säkra guldet. Det började bra och Stina Lennartsson satte ledningsmålet direkt i inledningen. Kristianstad vände dock med två snabba mål. Men innan den första halvleken var slut stod det 2-2 på tavlan efter en kvittering från Lennartsson. Med tanke på hur resultaten drog iväg i de andra matcherna var LFC aldrig nära guldet. Matchen slutade 3-3 och LFC slutar trea i tabellen.

Djurgården – IK Uppsala 0-4

Klara Folkesson hade en fin första halvlek och satte både 1- och 2-0 för gästande Uppsala. Mål som laget verkligen behövde för att kunna passera BP i tabellen och inte åka ur OBOS Damallsvenskan. Men Folkesson var inte nöjd där. Tio minuter in i den andra halvleken satte hon sitt tredje för eftermiddagen och tionde för säsongen. Maria Poli satte fyran för Uppsala lite senare, men eftersom BP vann på Grimsta slutar Uppsala näst sist och får ta nya tag i Elitettan nästa år.

BP – Växjö DFF 3-2

BP låg på kvalplats innan dagens match och en seger skulle innebära fortsatt spel i högsta serien. I paus stod det 2-2 efter en svängig första halva. 13 minuter in i den andra halvleken kom det viktiga ledningsmålet för hemmalaget när Klara Andrup satte sitt femte mål för säsongen. Och resultatet stod sig tiden ut. Det innebär att BP ställs mot Alingsås IF i kvalet till nösta års OBOS Damallsvenskan.

FC Rosengård – IFK Kalmar 10-0

Kräftgången fortsätter för IFK Kalmar. Efter 1-15 mot Linköping senast stod det 4-0 till hemmalaget Rosengård redan efter en kvart. Arnardottir inledde målskyttet innan danske Sophie Bredgaard satte tre mål på sju minuter. Och direkt i den andra halvleken var det dags för ett nytt hemmamål. Isabella Obaze målskytt den gången. Fyra minuter senare satte Emilia Larsson sexan. Arnardottir och Emma Jansson såg sedan till att det stod 8-0 efter 66 minuter. Emilia Larsson och Emma Jansson satte vars ett mål till innan domaren blåste av och slutresultatet skrevs till hela 10-0.

KIF Örebro – Vittsjö GIK 0-2

I Örebro spelades den enda matchen som var mållös efter 45 minuter. Men bara fem minuter in i den andra halvleken tog gästerna ledningen från straffpunkten. Katrina Gorry tvärsäker från elva meter. Sarah Stratigakis satte tvåan med tio kvar och säkrade segern för Vittsjö.