Matchbladet - inför omgång 26
Publicerad: 2022-11-04
OBOS Damallsvenskan
Säsongens sista omgång står för dörren. BK Häcken och Linköping FC gör upp om andraplatsen. Samtidigt står det mellan BP och Umeå IK om vilka som ska ta kvalplatsen och vilka som åker ur.

Lördag 12.00 Djurgården – BK Häcken

Efter derbysegern mot AIK i omgång 22 har Djurgården haft det tungt. Förluster mot Umeå IK, KIF Örebro och FC Rosengård har följt och nu väntar en avslutande match hemma mot BK Häcken, som vill hålla fast vid andraplatsen och har öst in 17 mål på de fyra senaste matcherna. Laget står på samma poäng som Linköping FC men har sex måls bättre målskillnad.

– Att komma tvåa ger en betydligt enklare väg in i Champions League, om man vill in dit, och det vill BK Häcken. Vi har satt oss i ett väldigt bra läge, säger Häcken-tränaren Robert Vilahamn till klubbens webbsida.

Lördag 12.00 KIF Örebro – Linköping FC

Linköping behöver som sagt ta igen sex plusmål på BK Häcken, om båda lagen vinner på lördag, för att kliva förbi och knipa silvret. För KIF Örebros del har man redan säkrat en stabil mittenplacering efter en säsong där man hittills bara spelat oavgjort i en enda match.

LFC har redan säkrat en plats i nästa års Champions League-kval, en bedrift som tränaren Pierre Wallfridsson ser som viktig för lagets fortsatta utveckling.

– När spelare vet att klubben är med där blir det andra förutsättningar när man ska jobba med värvningar. Men framförallt stärker vi vår position när det gäller att behålla de spelare vi har i truppen nu, säger han till Corren.

Lördag 12.00 BP – FC Rosengård

En mäktig vändning borta mot Umeå IK i den förra omgången gör att BP sitter på kvalplatsen inför den sista omgången på samma poäng men med sju måls bättre målskillnad än Norrlandslaget. På lördag väntar dock tuffast möjliga motstånd i form av redan klara seriesegrarna FC Rosengård.

– Vi är bara så himla glada att vi fortfarande lever och har chans på kvalplatsen, konstaterade BP-målvakten Lovisa Koss efter segern mot Umeå.

För Rosengårds del väntar pokallyft och medaljutdelning på Grimsta IP.

– Det betyder lika mycket varje gång man vinner. Det är få förunnat att få uppleva sådana här saker. Vi tog guld förra året och att vi gör det nu igen, det är ett bevis på mycket styrka i det här laget, säger Caroline Seger till TV6.

Lördag 12.00 Kristianstads DFF – Umeå IK

Umeå tappade kvalplatsen efter förlusten senast mot BP och stirrar nu direktnedflyttning i vitögat inför omgång 26. Om BP hade tuffast möjliga motstånd så är det inte mycket lättare för UIK då man gästar Kristianstads DFF i Skåne – efter att ha plockat en poäng på bortaplan på hela säsongen.

– Vi behöver lite flyt och en poäng kan ändra allt, säger UIK-tränaren Samuel Fagerholm om läget inför den avslutande omgången till klubbens webbsida.

Lördag 12.00 Vittsjö GIK – Hammarby

Tabellfemman Vittsjö tar emot sexan Hammarby i ett möte mellan två formstarka lag. Vittsjö har fyra raka segrar, och även om Bajen inte har en 100%-ig form så går man in i mötet med två segrar och två kryss från de fyra senaste i ryggen. Lagen ligger på samma poäng, men Vittsjö har något bättre målskillnad, och det krävs därför en seger för HIF för att gästerna ska gå om i sluttabellen.

Vittsjös rutinerade mittback Clare Polkinghorne blickar redan framåt mot nästa säsong efter en färsk kontraktsförlängning.

– Det hade varit fantastiskt om vi kunde kvalificera oss till CHampions League. Vi har pratat mycket om det i laget, och vi vet att vi kan prestera på den nivån som krävs för att ta oss dit. Tyvärr har vi haft några resultat i år som gjort det svårt för oss, men kan vi fortsätta utvecklas så tror jag absolut att vi har chansen, säger den australiensiske mittbacken till Norra Skåne.

Lördag 12.00 Eskilstuna United – Piteå IF

Även Eskilstuna – Piteå är ett möte mellan två lag som ligger jämsides i tabellen. Med en omgång kvar att spela ligger United sjua medan PIF parkerar på en åttondeplats. Tre poäng skiljer lagen åt, men Piteås något bättre målskillnad gör att det räcker med en bortaseger för att gästerna ska ta klivet från undre till övre halvan av tabellen.

– De matcher jag har spelat mot Eskilstuna har varit väldigt jämna och jag tror att det blir samma sak igen. Når vi möttes i våras tyckte jag att vi var ganska överlägsna men det spelar ju ingen roll om man inte vinner. Efter den onödiga förlusten är vi riktigt taggade och sugna på att ta plats på den övre halvan av tabellen. Då måste vi vinna, konstaterar Piteås Hlin Eiriksdottir i en intervju med Eskilstuna Uniteds webbplats inför matchen.

Lördag 12.00 AIK – IFK Kalmar

Ett bottenmöte utan verv väntar på Skytteholms IP. AIK är klara för nedflyttning, medan nykomlingen IFK Kalmar säkrade nytt kontrakt i den senaste omgången med en imponerande pinne borta mot Linköping FC – ett resultat som fällde avgörandet i guldstriden.

  • Nu kan vi andas ut, nytt kontrakt var målet för säsongen. Vi har fått ihop det mer och mer ju längre säsongen har gått. Det var bara fem spelare kvar från förra säsongen så det har tagit sin tid för oss att spela ihop oss. Men nu har vi landat och fått mer självförtroende, konstaterar IFK:s Fanny Nilsson till Ölandsbladet.
Joakim Forsell
HUVUDSPONSOR
TITELSPONSOR
SÄNDNINGSPARTNER