Matchbladet – Inför omgång 15
Publicerad: 2023-06-24
OBOS Damallsvenskan
Efter midsommarfirandet är OBOS Damallsvenskan tillbaka med en ny omgång. Fem matcher under söndagen följs upp av två derbyn under måndagskvällen.

Söndag 15.00 Vittsjö GIK – Hammarby

Det finns en tydlig övre och undre halva i OBOS Damallsvenskan efter första halvan av säsongen. Sjundeplacerade Vittsjö GIK har tio poäng ned till Växjö DFF på åttonde plats, och nu tar man emot tabelltvåan Hammarby på Vittsjö IP. Tre poäng är av högsta vikt för båda lagen då Vittsjö riskerar att halka efter toppstriden, medan Bajen har chansen att sätta press på serieledande BK Häcken.

– Jag tycker att det är seriens näst bästa lag och det visar sig i tabellen också. De hade en liten svacka i maj men den har de tyvärr kommit över nu så det kommer att bli en tuff match så klart, säger Vittsjö-tränaren Ulf Kristiansson till Kristianstadsbladet inför matchen.

Söndag 15.00 KIF Örebro – FC Rosengård

Olivia Schough och Olivia Holdt visar storform framåt för FC Rosengård. Schough toppar både mål- och assistligan i OBOS Damallsvenskan, medan Holdt slog till med två nya kassar i senaste segermatchen mot IK Uppsala. KIF Örebro sliter på undre halvan av tabellen men stod för en stark insats borta mot Hammarby senast, där en straffräddning från hemmamålvakten Anna Tamminen räddade tre poäng för hemmalaget.

– Det här hoppas jag blir en lättare match att smälta för tjejerna. Det är ett riktigt bra lag vi möter och jag tycker vi står upp bra i dag. Vi får ta med oss det och fokusera på en bra prestation. Det är synd att det inte går hela vägen, men det kommer fler matcher, konstaterar Örebro-målvakten Tove Enblom för Nerikes Allehanda efter Hammarby-matchen.

Söndag 15.00 IK Uppsala – Piteå IF

IK Uppsala föll stort borta mot FC Rosengård i den senaste matchen, men laget visade upp ett modigt och klurigt spel med bollen, och blev hårt straffade av bolltapp på egen planhalva.

– Vi spelade jättebra både offensivt och defensivt i den första halvleken. Hade det sett ut så hela matchen hade motståndarna nog fått klia sig i bakhuvudena och undra vad som hade hänt. Det var helt magiskt i första halvlek att titta på. Sedan blev det ett annat ansikte i den andra halvlek. Men det finns som sagt mycket gott att ta med sig även om en 5-2-förlust är en 5-2-förlust, säger Uppsala-tränaren Samuel Fagerholm till UNT.

Piteå IF har den senaste tiden fått erfara att det går snabbt i toppen av tabellen. För fem omgångar sedan toppade man serien, och trots att resultatraden lyder två segrar, ett kryss och två förluster sedan dess då har man halkat ned till fjärde plats i tabellen.

Söndag 16.00 IFK Kalmar – Kristianstads DFF

IFK Kalmar är fast förankrade i botten av tabellen med två inspelade poäng så här långt. Prestationerna har dock blivit bättre och i den senaste omgången var man nära att vinna mot Piteå IF, innan två sena mål av hemmalaget vände på matchen. För Kristianstads DFF:s del så är skåningarna fortfarande med i toppstriden, även om det är åtta poäng upp till förstaplatsen. Framöver får man klara sig utan målvakten Melina Loeck, som åkt på en armbågsskada. Istället tar Moa Olsson över målvaktshandskarna.

– Man får alltid vara förberedd, man vet aldrig när man får hoppa in, men när man vet att man ska spela är det lite annorlunda. Men man tar en match i taget, konstaterar 24-åringen för Norra Skåne.

Söndag 16.00 BK Häcken – Växjö DFF

Häckens svit på fem raka segrar bröts i den tuffa 0-0–matchen borta mot KDFF i den senaste omgången. Laget har bara släppt in fyra mål på 14 omgångar och toppar serien, tre poäng före Hammarby. Nu väntar hemmamatch mot Växjö DFF, som föll tungt hemma mot IFK Norrköping i den senaste omgången och inte vunnit i OBOS Damallsvenskan sedan 21 maj. För Evelyn Ijehs del är dock formen inga problem, och mot Norrköping kom två nya mål från anfallaren.

– Det är kul och jag tycker om när vi i laget gör det vi ska göra och få utdelning på det. Det är det som gör mig bättre att dom hela tiden kan sätta mig i dom bästa lägena. Nu är det lite tungt, men nu får vi bara tänka på hur vi som lag kommer ta oss an nästa match, säger Ijeh efter 3-2–förlusten till Smålandsposten.

Måndag 19.00 Djurgården – BP

Nytt derby med viktiga poäng i potten väntar för Djurgården och BP. När lagen möttes den 5 juni vann Blåränderna med 2-1, och följde upp det med en 1-0–seger borta mot IFK Kalmar – sex välbehövliga poäng som tagit laget upp på säker mark. De två senaste matcherna är mindre rolig läsning: två 4-1–förluster mot Linköping FC. Även BP har haft det tufft med 6-0–förlust mot Häcken och 4-1–torsk mot Hammarby, men senast knep man en pinne mot Vittsjö GIK.

– Vi hanterade matchen mot BP bra senast, så det gäller att studsa tillbaka snabbt och efter midsommarfirandet vara redo att ta tre poäng, säger Djurgården-tränaren till DIF TV efter senaste förlusten mot LFC.

Måndag 19.00 IFK Norrköping – Linköping FC

När Linköping FC och IFK Norrköping möttes i ett historiskt östgötaderby på Bilbörsen Arena såg 7 804 åskådare hemmalaget LFC vinna med 1-0. Nu är det dags för Peking att stå värd för derbyt, där man hoppas kunna slå både Linköping och deras publiksiffra från i våras.

– Förra derbyt var helt otroligt att spela, det är en av de största matcher jag spelat i min karriär och våra supportrars uppslutning var topp. Jag hoppas vi vågar gå högre nu i returen, vi är bra på hög press och borde utnyttja det mer även om vi möter ett topplag i serien. Vi kommer göra allting på plan så jag hoppas fler kommer på måndag, vi kommer kriga för vår förening och vår stad och visa att vi är bäst i Östergötland, säger IFK-målvakten Sofia Hjern till klubbens webbsida inför matchen.

Norrköping kommer till matchen med en lättnadskänsla i truppen efter att 3-2–segern borta mot Växjö i den senaste omgången bröt en svit på nio raka förluster. För Linköpings kommer man till derbyt som tabelltrea, och med två överlägsna 4-1–segrar mot Djurgården i bagaget.

Jonas Jacobson
HUVUDSPONSOR
TITELSPONSOR
SÄNDNINGSPARTNER