Sen vändning av Rosengård mot BP
Publicerad: 2023-09-15
OBOS Damallsvenskan
Tre mål på en kvart i slutet av matchen hjälpte FC Rosengård att vända underläge till en 3-1–seger hemma mot BP.

FC Rosengård – BP 3-1

Det var gästande BP som tog ledningen på Malmö IP när omgång 20 sparkade igång under fredagskvällen. Nyförvärvet Luise Lillbäck visade upp ett rappt steg och ett kyligt avslut då hon löpte sig fri och prickade in 1-0 i den 28:e minuten. Ledningen stod sig till den 72:a minuten, då Gudrun Arnadottir vid den bortre stolpen knoppade in Sofie Bredgaards inåtskruvade hörna. Bredgaard blev målskytt bara fyra minuter senare – ett behärskat vänsterskott efter ett lågt inspel – och Rosengård hade vänt på matchen. Och det som fungerade en gång skulle fungera två gånger: i den 86:e minuten kom en kopia på 1-1–målet, då Arnadottir nickade in 3-1 vid bortre stolpen efter en inåtskruvad hörna av Bredgaard, Rosengårds talisman ikväll.

IFK Kalmar – Hammarby 0-4

Tabelljumbon IFK Kalmar välkomnade guldjagande Hammarby i lördagens enda match i OBOS Damallsvenskan. Ett spelmässigt dominerande Bajen, med flertal målchanser och tvåsiffrigt antal hörnor i första halvlek, gick till halvtidsvila med 3-0-ledning. Det var Ellen Wangerheim som inledde målskyttet redan i minut 8 för att sedan göra ytterligare ett mål. Det tredje målet kom från Eva Nyström. I andra halvlek utökade Matilda Vinberg till 4-0 och fastställde därmed slutresultatet. Tre viktiga poäng i jakten på guldet för Hammarby.

Piteå IF – Växjö DFF 5-2

Växjö tog sig till säsongens nordligaste bortamatch för att ta sig an tabellfyran Piteå i en blåsig kamp. Första halvlek präglades av ett böljande spel där båda lagen hade svårt att bita sig fast på offensiv planhalva i den skarpa vinden. Men hemmalaget, och Cecilia Eklund, visade på effektivitet och lyckades trots allt göra både ett och två mål innan domaren blåste av för halvtidsvila. Andra halvlek blev målrik när Fanny Andersson först utökade Pitås ledning till 3-0. Bara minuter efter reducerade Växjö genom först Hanna Stokki och därefter Juliette Kemppi. Men Piteå lät inte spänningen bli långvarig. Innan klockan slagit 73 minuter hade både Anam Imo och Tuva Skoog utökat för Piteå och slutresultatet skrevs till 5-2.

IK Uppsala – Vittsjö GIK 1-2

På Studenternas välkomnade Uppsala, på negativ kvalplats och i behov av poäng, formstarka tabellsexan Vittsjö som hade fyra raka segrar i ryggen inför söndagens möte. Matchen inleddes med en halvlek där hemmalaget hade en hel del bollinnehav men det var gästerna som skapade flest, om än få, målchanser. I andra halvlek började hemmalaget med att skapa en del framåt men matchens första mål kom när Katrina Gorry dundrade in ett långskott i mål. MEd bara åtta minuter kvar av ordinarie tid blåste domaren straff för Uppsala och kvitteringen genom Elin Rombing gav hopp om poäng. Men på övertid lyckades Vittsjö trycka in en boll till genom Moa Karlsson och fick ta med sig samtliga poäng hem till Skåne.

Djurgården – BK Häcken 1-0

Tabellelvan Djurgården tog emot de, inför omgånggen, serieledande BK Häcken till Grimsta IP på söndagseftermiddagen. Det var gästerna från Hisingen som förde en stor del av spelet. Men trots flera chanser uteblev målen. Istället dröjde det till den 75:e minuten innan matchens första mål kom och det kom från hemmalagets inhoppare Hayley Dowd. Häcken gjorde ett forceringsförsök för att nå en kvittering men fick återvände hem till västkusten utan poäng. Därmed går Hammarby om Häcken upp som serieledare på målskillnad efter omgång 20.

Linköping FC – KIF Örebro 3-0

Linköping plockade tre viktiga poäng i jakten på topplagen efter vinst mot KIF Örebro hemma på Bilbörsen Arena. Första halvlek kunde Örebro hålla igen bakåt, hemmalaget var bollförande men tog aldrig sig igenom gästernas försvar. Men i den andra halvleken skulle det lossna för de blåklädda då Yuka Momiki inledde hemmalagets målskytte. I den 87:e minuten utökade Cathinka Tandberg Linköpings ledning till 2-0 och spiken i kistan satte Cornelia Kapocs på tilläggstid. Med sitt fjortonde mål för säsongen går Kapocs upp i delad skytteligaledning med Piteås Anam Imo. Och med de tre poängen ligger LFC nu bara en poäng bakom de två topplagen Häcken och Hammarby.

Kristiandstads DFF – IFK Norrköping 2-1

I Skåne spelades en kamp mellan mittenlagen KDFF och Norrköping på söndagen. Det orangeklädda hemmalaget inledde matchen med en stark halvlek och gjorde först 1-0 genom Michaela van den Bulk och sedan 2-0 genom Hlin Eirksdottir. Men efter halvtidsvilan kom gästerna ut med ny energi och försökte driva upp sitt eget tempo. Utdelningen kom i den 57:e minuten då Wilma Leidhammar kunde reducera till 2-1. Men fler mål än så blev det inte för något av lagen. Slutresultatet skrevs till 2-1 och Kristianstad får vehålla samtliga tre poäng hemma i Skåne.