Matchbladet – Inför omgång 22
Publicerad: 2022-09-29
OBOS Damallsvenskan
Fem omgångar återstår och vi har spänning i båda ändar av tabellen. Här hittar du allt du behöver inför helgens omgång.

Söndag 13.00 BP – IFK Kalmar

Ett bottenmöte där de tre poängen är oerhört viktiga. Gästerna ligger på säker mark med elva poäng, men jagas av en trio ett par poäng bakom. BP har nio pinnar och är just nu på kvalplats. Seger här innebär således att man passerar Kalmar i tabellen. Formen är också bäst hos hemmalaget. En fin insats mot BP senast gav inga poäng, men tre oavgjorda i rad innan det är snäppet bättre än IFK Kalmars tre raka förluster. Kalmar hade en boll i nät för kvittering i den senaste omgången mot Piteå, men målet dömdes bort. Ett tufft beslut enligt Kalmarspelarna som tyckte det var jobbigt efter matchen.

– Nä, men den här var tuff. Vi jobbade för det i dag och var värda ett mål. Det är som det är men attityden var mycket bättre i dag än i senaste matchen och det får vi väl ta med oss, säger Allison Pantuso till Barometern.

Vilket av lagen kan ta de tre poängen och ett steg mot nytt kontrakt?

Söndag 13.00 Vittsjö GIK – Umeå IK

Umeå IK är i stort behov av poäng efter att ha tagit två poäng på de 15 senaste och nu är nästjumbo i tabellen. Ska man spela i OBOS Damallsvenskan nästa säsong måste poängen studsa in. Vittsjö ligger på betydligt säkrare mark i tabellen, men efter två raka förluster är hoppet om europaspel borta.

För UIK är det tre poäng upp till säker mark och Samuel Fagerholm, huvudtränare, tror att laget är på rätt väg.

– Nog har vi börjat samla ihop att vi ska få någon poäng här snart och det kan ju vara hela skillnaden mellan kval eller att klara oss kvar. Vi kommer att fortsätta tills vi får den där vinsten. Vi skruvade upp spelet totalt och om vi tar med oss det kan vi verkligen göra något i kommande matcherna, säger han till Västerbottens-Kuriren.

Söndag 15.00 Djurgården – AIK

Stockholmsderby mellan två formsvaga lag väntar på Stockholms Stadion. AIK är tabelljumbo med två poäng på de åtta senaste matcherna. Djurgården har en poäng på de sex senaste, men säkrar kontraktet vid seger här.

Söndag 15.00 Eskilstuna United – Kristianstads DFF

KDFF är fortsatt med i toppstriden efter 4-0 mot Djurgården senast. Skåningarna är trea, men har bara tre poäng upp till FC Rosengård som toppar OBOS Damallsvenskan. Evelyne Viens stod för ett nytt hattrick i den senaste omgången och kanadensiskan är nu bara ett mål bakom Amalie Vangsgaard i skytteligatoppen. Innan mötet med DIF gick Viens och klubben också ut med att man förlänger kontraktet till 2024.

– Det känns rätt. Jag älskar att spela för det här laget. Vi har höga mål och höga krav och det är bra för min utveckling, säger Viens till Kristianstadsbladet efter segern.

Eskilstuna slog AIK med 2-1 senast och ligger på trygg och säker mark mitt i tabellen. Avståndet uppåt är långt, men det finns fortfarande chans att norpa ytterligare ett par placeringar i tabellen.

Söndag 15.00 Linköping FC – BK Häcken

Två lag som kämpar i toppen av tabellen där LFC är tvåa och Häcken fyra. Linköping vann mot Hammarby senast efter Olga Ahtinens pangträff. Det var lagets tredje raka seger och man har bara två poäng upp till Rosengård. Häcken har fyra raka segrar i OBOS Damallsvenskan och gör vad de kan för att närma sig lagen framför. Just nu är det fyra poäng upp till trean Kristianstad, men efter uttåget i Europa (förlust mot PSG i kvalet till Champions League) kan laget fokusera fullt ut på serieavslutningen. Lagets tränare, Robert Vilahamn, säger att det är lagets svaga vår som gör att man är en bit bakom topplagen, men hyllar samtidigt de tre topplagen.

– I ligan är jag väldigt besviken på poängskörden. Men det är ett par lag till i år som verkligen har gasat. Vi kan inte tro att vi bara ska glida in och ta CL-platsen varje år. Vi har ändå gjort hösten relativt bra, men vi är fortfarande inte där. Jag kommer att vara jättebesviken om vi inte klarar det [tar en europaplats], säger han till TT.

LFC är ett av lagen som verkligen överraskat i år och det mesta tyder på att man är med i guldstriden ända in i slutomgångarna. Och det verkar som flytet är med laget just nu. Mot Hammarby i den senaste omgången hade stockholmarna två bollar i överliggaren, men LFC vann med 1-0.

– Vi hade problem i dag. Och de hade väl två i ribban. Sen är vi bättre i andra halvlek, men vi hade lite flyt i dag. Det kan vi vara ärliga med att säga, säger Nilla Fischer till Sportbladet.

Söndag 15.00 Piteå IF – Hammarby

Hemmalaget är ett av de formstarkaste lagen i OBOS Damallsvenskan och har 16 poäng på sex matcher efter uppehållet. Det innebär att man nästan tagit lika många poäng på de sex som man tog på de 15 omgångarna (20 stod man på inför sommaruppehållet) under våren. Nu väntar ett Hammarby som halkat efter i toppen efter två raka förluster. Laget närmade sig topplagen och verkade kunna blanda sig i kampen om europaplatser, men noll poäng på de två senaste gör att den drömmen, med största sannolikhet, får vänta till nästa säsong.

Bajen är femma i tabellen, Piteå sexa. Det verkar som att det blir just en topp fem-placering lagen får slåss om under de sista fem omgångarna. När lagen möttes i våras vann Hammarby med 1-0. Hur slutar det den här gången?

Söndag 15.00 KIF Örebro – FC Rosengård

Rosengård toppar tabellen och blev klara för Champions League i veckan efter seger i dubbelmötet mot norska Brann. I OBOS Damallsvenskan har malmöiterna tre raka segrar efter förlusten mot Hammarby. Marginalen ner till jagande Linköping är bara två poäng och laget måste fortsätta plocka poäng för att hålla undan. Kan de trötta benen från veckans CL-match påverka i mötet med KIF Örebro? Rebecca Knaak öppnade för det efter det sena avgörandet mot Vittsjö i den senaste omgången.

– Klart vi känner av att vi spelar mycket matcher, men det är ju också det bästa som finns som fotbollsspelare att bara spela. Vi återhämtar oss bra och det känns som att vi klarar av det, säger hon till Sydsvenskan.

KIF Örebro har 36 raka matcher utan seger mot FC Rosengård, men kommer till söndagens möte med vind i seglen. Tre raka segrar i seriespelet gör att kontraktet är säkrat och att man kan spela utan press. Kan man ta en fjärde raka eller blir det nya poäng för skåningarna?

Missa inte: Sju matcher samma eftermiddag. Det är väl lika bra att knappa på Viaplay och följa så många matcher du kan? Fram med skärmarna och chipsskålen så har du en perfekt söndagseftermiddag.

Skytteligaduellen: Amalie Vangsgaard har gjort 18 mål, Evelyne Viens har gjor 17. LFC och KDFF slåss inte bara om SM-guldet. Vem plockar hem skytteligatiteln?

Joakim Forsell
HUVUDSPONSOR
TITELSPONSOR
SÄNDNINGSPARTNER