Piteå tar tre poäng mot Kalmar efter vänt underläge
Publicerad: 2023-06-18
Piteå tog tre poäng hemma mot gästande IFK Kalmar efter en stark andra halvlek där man vände underläge till vinst.

Piteå IF – IFK Kalmar 2-1

I den första matchen av omgång 14 tog tabelljumbon IFK Kalmar ledningen mot tabellfyran Piteå. De lyckades dock inte hålla emot utan fick se sig besegrade när domaren blåste av matchen. Ledningsmålet kom i första halvlekens sista minut från Violah Nambi och det lovande gott inför andra halvlek. Men Piteå jobbade sig in och lyckades både kvittera och ta över ledningen genom Tuva Skoog respektive Emma Viklund. Resultatet innebär att IFK Kalmar fortfarande står i botten av tabellen utan vinst medan PIF tar tre viktiga poäng för att hänga med i toppstriden.

FC Rosengård – IK Uppsala 5-2

0-0 när lagen möttes för tio dagar sedan. Men när FC Rosengård och IK Uppsala möttes på Malmö IP under måndagskvällen rasslade det till i båda målburarna. Hemmalaget tog ledningen i den tolfte minuten då Loreta Kullashi lade bollen från nära håll efter lite flipperspel i straffområdet. Uppsala svarade då Johanna Renmark löpte sig loss längs högerkanten och serverade Agnes Nyberg som satte kvitteringen med ett direktskott. FCR återtog ledningen strax före halvtid då Olivia Schough var säkerheten själv från straffpunkten.

En inåtskruvad hörna skarvades i mål av Gudrun Arnardottir efter en timmes spel, och en kvart senare hade hemmalaget gjort ett jätteryck i målprptokollet. Olivia Holdt fortsatte sin fina form genom att först lägga in 4-1 i friläge i den 73:e minuten och sedan dribbla sig in i straffområdet och dunka upp 5-1 i nättaket i den 75:e. Uppsala visade stort mod och finurlighet i sitt passningsspel matchen igenom, och i den 80:e minuten hittade en sylvass genomskärare av Louise Hvarfner fram till Renmark, som hyfsade siffrorna till 5-2 för gästerna.

Växjö DFF – IFK Norrköping 2-3

Efter nio raka förluster fick IFK Norrköping äntligen jubla efter att ha vänt underläge till seger borta mot Växjö DFF. Peking tog ledningen på Värendsvallen då My Catos vänsterinlägg seglade hela vägen in i mål i den sjätte minuten. Men hemmalaget vände på steken innan halvtidsvilan. Evelyn Ijeh nickade in 1-1 på hörna, och efter Elin Nilssons läckra lobbframspelning blev Ijeh tvåmålsskytt i friläge. Men IFK reste sig efter pausvilan. Ebba Handfast hoppade högst och tryckte in 2-2 på hörna i den 69:e minuten, och bara två minuter senare hade Wilma Leidhammar placerat in 3-2 via högra stolpen.

Kristianstads DFF – BK Häcken 0-0

Toppmötet i Kristianstad slutar oavgjort efter att KDFF och BK Häcken hållit nollan mot varandra. Häcken behåller sin serieledning, men Kristianstad halkar ned på sjätteplats efter att både Linköping FC och FC Rosengård nu gått om i tabellen.

Hammarby – KIF Örebro 1-0

Hammarby närmar sig förstaplatsen och nu skiljer bara tre poäng mellan ettan Häcken och tvåan Bajen. Detta efter att Madelen Janogy gjort matchens enda mål hemma mot KIF Örebro. Hon var dock inte ensam matchvinnare. Målvakten Anna Tamminen stod för en avgörande straffsparksräddning när Heidi Kollanen stegade upp för gästerna i den 51:a minuten.

BP – Vittsjö GIK 1-1

BP gick mot tre viktiga poäng i bottenstriden efter att Fanny Hjelm Rönnlund gett laget ledningen på Grimsta med ett välplacerat skott i den 69:e minuten. I slutminuterna klev dock Charli Grant fram med ett precisionsnick som korsade mållinjen via undersidan av ribban, och matchen slutade oavgjort.

Linköping FC – Djurgården 4-1

Linköping vann med 4-1 borta mot Djurgården i omgång 13. I omgången efter upprepade man bedriften på hemmaplan, och LFC har nu fem raka segrar i OBOS Damallsvenskan. Det tog bara fyra minuter för Yuka Momiki att lyfta in 1-0, och 2-0 kom fem minuter senare då Cornelia Kapocs nätade i friläge, skickligt framspelad av Momiki. Haley Dowd reducerade för Djurgården i den 39:e minuten, men bara tre minuter senare återställde Cathinka Tandberg Linköpings tvåmålsledning. Efter en timmes spel kom spiken i kistan då Kapocs slog till med sitt andra för dagen, och tionde för säsongen, fram till 4-1.