Tidigt toppmöte i Linköping
Publicerad: 2023-03-30
OBOS Damallsvenskan
Premiäromgången är avklarad – nu är bara resten kvar! Den andra omgången i OBOS Damallsvenskan sparkar igång med Linköping FC mot FC Rosengård på fredagskvällen.

Fredag 18.00 Linköping FC – FC Rosengård

Fjolårstrean Linköping FC visade att formen finns på plats från start i år. Premiären vanns nämligen med 3-1 borta mot KIF Örebro på ett snöigt Behrn Arena – ett resultat som imponerar än mer när man ser vad till exempel BK Häcken och kommande motståndaren FC Rosengård råkade ut för i första omgången, nämligen poängtapp på hemmaplan.

– Jag är nöjd med att vi följer vår "game plan" hela matchen, alla gör det jättebra, sa Linköpingsbacken Emma Östlund till TT efter premiärmatchen.

För Rosengård gick det som sagt sämre. Regerande mästarna kryssade hemma mot Piteå IF efter att gästerna kvitterat sent.

– Jag är fullt medveten om att vi under en säsong kommer att tappa någon poäng på vägen, men jag är positiv till att vi kommer att spela bättre och bättre ju längre in i säsongen vi kommer, säger FCR-tränaren Renée Slegers till klubbens webbsida.

Lördag 15.00 IK Uppsala – Hammarby

Nykomlingen IK Uppsala gästade BP, som kvalade för att hålla sig kvar i OBOS Damallsvenskan i vintras, i premiären. Efter att ha hamnat i 2-0–underläge så reste man sig i andra halvlek tack vare två mål av Johanna Renmark. Nu väntar ett nytt Stockholmslag då Hammarby kommer på besök. Några andra som kommer till Uppsala i närtid är svenska U23-landslaget, dit IKU-spelaren Agnes Nyberg tagits ut.

– Jag tycker att vi visade prov på den fotboll vi kan spela under säsongen och framför allt den vilja och lagmoral som vi har. Det är något som vi har jobbat med under försäsongen och det syntes tydligare än någonsin. Det var en kul premiär, kul att komma tillbaka, säger Nyberg till UNT.

Madelen Janogy nickade in det viktiga 1-0–målet för Bajen i deras premiärseger mot Vittsjö GIK. Ifjol föll Hammarby stort i hemmapremiären, och Janogy menar att man kan skönja lagets utveckling i resultatet mot Vittsjö.

– För oss tror jag att det är otroligt viktigt med tanke på förra säsongen. Vi fick en dålig start, det blev mycket press och vi klarade inte av det. I dag är det en tajt match och vi möter ett bra lag, men vi visar att vi inte är där vi var i fjol. Vi kan hantera det på ett bättre sätt och få det här kvittot, kommenterar Janogy enligt Värmlands Folkblad.

Söndag 13.00 IFK Kalmar – IFK Norrköping

Kamratmöte på Guldfågeln Arena väntar i den andra omgången. Det är dock två IFK-lag som inledde säsongen på diametralt olika sätt. Kalmar föll med 3–1 borta mot Kristianstads DFF, medan Norrköping tog en sen seger i lagets historiska debut i OBOS Damallsvenskan. Matchvinnare för Peking blev nya australiensiskan Chelsie Dawber.

– Det är ganska otroligt för mig. Det är min första match för klubben och mitt första mål, konstaterade hon i Viaplays sändning efter matchen.

En annan som gjorde sitt första mål i OBOS Damallsvenskan var Kalmars Svea Rehnberg, som nickade in reduceringen mot KDFF i premiären.

– Målet betyder jättemycket för mig och är något jag känner mig stolt över. Detta har jag strävat efter hela tiden och jag kommer fortsätta att jobba hårt för att göra fler mål, berättade hon för Provinstidningen Dalsland efter matchen.

Söndag 15.00 Piteå IF – Kristianstads DFF

Piteå IF tog en historisk poäng då man fick in ett sent 1-1–mål borta mot regerande mästarna FC Rosengård i premiären. Det var första gången Piteå tog poäng av Rosengård i Malmö, och det gick inte att ta miste på optimismen hos de rödvita efter matchen.

– Det här betyder att vi än en gång visade att vi står upp mot de allra bästa. Nu ska vi börja gå för tre poäng i de där matcherna också, förklarade 1-1–nickaren Hanna Andersson till Piteå-Tidningen.

KDFF fick en flygande start på säsongen med en 3-1–seger mot IFK Kalmar. Ändå var man inte helt nöjda efter den inledande trepoängaren.

– Tre poäng är det viktigaste. Sedan var det inte vår bästa match, men vi har ju många matcher på oss att utveckla spelet, konstaterade Emmi Alanen, som dök upp med två av målen i premiärsegern, för Norra Skåne.

Söndag 15.00 Djurgården – KIF Örebro

Det största utropstecknet från den första omgången hittades på Hisingen, där gästande Djurgården vann med 1-0 borta mot BK Häcken. Ett sensationellt mål av Alice Bergström, och storspel från Hedvig Lindahl i målet, bäddade för Djurgårdens första bortaseger mot Häcken.

– Vi har inte vunnit något SM-guld eller någonting. Men att vinna borta mot Häcken som är ett favorittippat lag är en jättebra insats av oss, konstaterar Lindahl enligt Aftonbladet.

KIF Örebro hade det tufft hemma mot Linköping FC. En ljuspunkt i snöyran var dock unga Emilia Pelgander, som dök upp i straffområdet och satte hemmalagets enda mål i matchen.

– Det är skönt att göra mål direkt, men man hade önskat att det hade gett något, säger Pelgander till Nerikes Allehanda efter matchen.

Söndag 15.00 Växjö DFF – BK Häcken

Växjö DFF är tillbaka i OBOS Damallsvenskan efter en obesegrad säsong i Elitettan. I premiäromgången åkte man dock på en sen förlust borta mot IFK Norrköping, en annan nykomling.

– Lite premiärnerver, en jämn och tuff match blev det, men det visste vi sedan förra året att det skulle bli så det är inga konstigheter. Men det hade lika gärna kunnat bli tre poäng till oss eller i alla fall en poäng, så man är lite besviken. Men så här ser verkligheten ut helt enkelt. Det är bara att ta nya tag, konstaterar Emma Pennsäter enligt Smålandsposten.

Även BK Häcken kommer till andra omgången utan poäng på tavlan. Anna Anvegård hade ett gyllene läge att kvittera mot Djurgården på stopptid men Hedvig Lindahl stod för en avgörande fotparad.

– Det är ett skitdåligt avslut. Jag får den på vänsterfoten och försöker lägga den bredvid. Hedvig kommer ut bra där också. Nio av tio gånger ska jag ju göra mål där, men i dag var en riktig skitdag, summerar Anvegård för GP efter matchen.

Söndag 15.00 Vittsjö GIK – BP

Hammarby på bortaplan är ingen enkel match. Därför var Vittsjö GIK-tränaren Thomas Mårtensson inte allt för nedstämd, trots en 2-0–förlust i premiäromgången.

– Vi sitter ihop betydligt bättre än i de sista träningsmatcherna, det här var ett stort steg i rätt riktning. Duellspelet är bättre, vi agerar mer tillsammans. Och man får inte glömma att Hammarby är en guldkandidat, det här är en av de svåraste bortamatcherna, konstaterar Mårtensson, enligt Norra Skåne, som nu kan blicka framåt mot en hemmapremiär.

BP tappade en 2-0–ledning till kryss hemma mot IK Uppsala i första omgången. Nu väntar en tuff uppgift nere i Skåne. Vittsjö GIK gjorde totalt sex mål på BP förra säsongen och vann båda matcherna lagen emellan.

Jonas Jacobson
HUVUDSPONSOR
TITELSPONSOR
SÄNDNINGSPARTNER