Matchbladet - Inför omgång 24
Publicerad: 2023-10-19
OBOS Damallsvenskan
Den trehövdade guldstriden fortsätter i helgen och bland annat ställs den guldjagande duon Linköping FC och Hammarby mot varandra.

Fredag 18.00 IFK Norrköping – Piteå IF

Omgången inleds på fredagskvällen med ett möte mellan två gäng som kämpar om olika saker. Nykomlingen IFK Norrköping säkrar kontraktet om man tar poäng, medan gästerna fortfarande har chans att nå en europaplats. En seger för Piteå innebär att tabellfyran går upp på 49 poäng. Dessutom möts tvåan och trean i tabellen på lördagen och minst ett av de lagen kommer tappa poäng. Formmässigt ser det jämnt ut mellan lagen. Peking kommer till den 24:e omgången med en seger och ett kryss på de senaste två. Piteå tog å sin sida tre poäng mot Vittsjö i den senaste omgången och bröt en negativ trend med två raka förluster.

Lördag 15.00 Hammarby – Linköping FC

Helgens kanske mest intressanta match. Åtminstone om man riktar ögonen mot guldstriden. Tvåan Hammarby tar emot trean Linköping på Hammarby IP. Ett lag skiljer lagen åt och det är två lag med positiv anda som ställs mot varandra på lördagen. Bajen slog Rosengård med 5-1 på bortaplan i den senaste omgången. Dessutom körde man över Enskede i kvalet till Svenska Cupen i veckan (6-0). LFC har två raka segrar och har gjort nio mål framåt på de matcherna. Gästernas Cornelia Kapocs leder skytteligan med sina 16 mål. Hennes anfallaskollega, Cathinka Tandberg, är trea med 13 baljor. Tillsammans har de gjort fem mål på de senaste två matcherna.

Lördag 15.00 KIF Örebro – Djurgården

Både KIF Örebro och Djurgården jagar nytt kontrakt. Just nu är hemmalaget på säker mark, med fyra poängs marginal till IK Uppsala på kvalplats. Djurgården har sju poäng ner till Uppsala och säkrar spel i OBOS Damallsvenskan nästa säsong om man vinner matchen. Gästerna är också laget som ser starkast ut formmässigt. Fyra raka matcher utan förlust jämfört med Örebros tre poäng på de fyra senaste.

Söndag 15.00 BP – IFK Kalmar

Bottenmöte väntar på Grimsta när nästjumbon BP tar emot redan nedflyttningsklara IFK Kalmar. Således är pressen helt på hemmalaget. Ska man lyckas nå upp på säker mark är seger ett måste. Kvalplatsen är två poäng bort och alla poäng är viktiga för de rödsvarta. BP har tagit fyra poäng på de senaste tre matcherna och har visat upp ett fint spel. IFK Kalmar har gjort det precis omvända. Jumbon är segerlösa och har bara tagit tre poäng på 23 omgångar. Senast laget tog poäng var den 9:e juli när man spelade 0-0 mot Växjö. Sedan dess har det blivit sex raka förluster och på de sex matcherna har laget 1-25 i målskillnad. Men ta i beräkning: en av IFK Kalmars tre poäng kom i mötet med just BP den 16:e april.

Söndag 15.00 Vittsjö GIK – FC Rosengård

Skånederby väntar i Vittsjö. Hemmalaget såg länge ut att vilja haka på i jakten om europaplatser, men förlusten mot Piteå i senaste omgången gör att det ska väldigt mycket till för att laget ska nå en tredjeplats (just nu har man åtta poäng upp, med nio poäng kvar att spela om). FC Rosengårds hopp om europaspel nästa säsong är redan borta. Däremot säkrade de regerande mästarna spel i Champions League till hösten i onsdags. En boost som skulle kunna sporra laget till att avsluta säsongen på ett starkt sätt.

Söndag 15.00 IK Uppsala – BK Häcken

Hemmalaget jagar säker mark, gästerna jagar guld. Det är olika världar som drabbar samman i Uppsala på söndagen. Hemmalaget har fyra poäng upp till KIF Örebro och säker mark. BK Häcken leder serien men jagas av både Hammarby och Linköping. När lagen möttes i våras var Häcken det starkaste laget och vann med 3-1. Inte mycket talar för hemmalaget i det här mötet. Men Häcken spelade tuff bortamatch i kvalet till Champions League på onsdagskvällen och har således både en resa till Nederländerna och 90 minuter tuff batalj extra i benen inför helgens möte. Kan IK Uppsala dra nytta av det och överraska serieledarna?

Söndag 15.00 Växjö DFF – Kristianstads DFF

Växjö är ytterligare ett lag som jagar nytt kontrakt. Med sex poäng ner till kvalplats kan man, med hjälp av BK Häcken, säkra kontraktet redan i helgen. Gästande KDFF har en teoretisk chans på europaspel, men då ska det mesta gå skåningarnas väg i slutomgångarna. Först och främst krävs i princip tre raka segrar. Och formen är det inget fel på för KDFF. Fyra segrar och två oavgjorda på de sex senaste gör att man är formstarkast i serien. Hemmalaget Växjö har bara en seger och en oavgjord på de fem senaste och är tredje sämst i formtabellen.

Joakim Forsell
HUVUDSPONSOR
TITELSPONSOR
SÄNDNINGSPARTNER