Matchbladet – Inför omgång 19
Publicerad: 2023-09-07
OBOS Damallsvenskan
Helgens matcher inleds på fredagskvällen då BK Häcken tar emot FC Rosengård, och avslutas på söndag med bland annat ett hett Stockholmsderby.

Fredag 18.00 BK Häcken – FC Rosengård

BK Häcken har sålt rekordmånga biljetter inför stormötet med FC Rosengård på Bravida Arena. Häcken toppar tabellen medan regerande mästarna Rosengård ligger sexa. I återstarten spelade Häcken 0-0 borta mot tabelltvåan Linköping FC, en stabil pinne men laget vände hem med en missnöjd känsla.

– Sett till dagens matchbild är vi missnöjda med att vi inte får åka hem med tre poäng. Vi behöver bli ännu giftigare i bestämdheten framför motståndarens mål och framförallt att göra mål, säger nye tärnaren Mak Lind till Häckens webbsida.

Även Rosengård gick mållösa från sin match i omgång 18, och dessvärre för delas del så blev det även ett insläppt mål borta mot Piteå IF.

– Det är åtta matcher kvar, vi kommer inte lägga oss ned och ge upp efter det här, konstaterade FCR-tränaren Joel Kjetselberg för Sydsvenskan efter 1-0–förlusten mot PIF.

Lördag 15.00 IFK Norrköping – IK Uppsala

IFK Norrköping föll med 1-0 hemma mot KIF Örebro i återstarten. Nu får man chans till revansch på Platinumcars Arena då bottenstridskonkurrenten IK Uppsala – som spelade 0-0 mot BP i omgång 18 – kommer på besök. För IFK:s del så har man dragits med förkylningar i truppen, bland annat har Wilme Leidhammar, Ebba Handfast och nyförvärvet Svea Rahnberg drabbats.

– Det är typiskt. Vi hade haft en bra period och så kommer det precis innan vi ska spela, och sen fortsätter det också direkt efter första matchen. Det är inte optimalt, konstaterar tränaren Tor-Arne Fredheim för Folkbladet Östergötland.

Söndag 15.00 Vittsjö GIK – Växjö DFF

Vittsjö GIK hade inga problem med att avfärda jumbon IFK Kalmar med en 6-0–seger i återstarten.

– För en gångs skull får jag väl hålla med om att vi dominerade matchen. Det kändes tryggt hela vägen, säger tränaren Ulf Kristiansson till Kristianstadsbladet.

Nu väntar med största sannolikhet ett tuffare test då Växjö reser de 10 milen söderut till Vittsjö IP. VDFF åkte i sin tur på en 3-0–förlust hemma mot Hammarby i den senaste omgången.

– Det känns kul att få börja spela igen efter ett långt uppehåll. Vi har tränat på riktigt bra och det känns bra, men sen är det såklart tråkigt att förlora, samtidigt som det var en tuff match. Nu vill jag bara tillbaka ut på planen och spela match igen så fort som möjligt, säger Växjös Larkin Russell till Smålandsposten efter Hammarby-matchen.

Söndag 15.00 Kristianstads DFF – Piteå IF

Piteå IF hänger på i toppstriden efter en uddamålsseger mot FC Rosengård i återstarten. Tuva Skoog gjorde enda målet i matchen, som spelades i Boden, och tabellfyran PIF har nu längre ned till femteplatsen (sju poäng) än serieledning (fem poäng).

För Kristianstads DFF:s del så fick man in en sen kvittering i bortamötet med Djurgården i den senaste omgången.

– Jag tycker ändå att vi förtjänar en pinne, om inte alla tre. Men vi behöver jobba på att skapa hetare målchanser via det fina spelet som vi stundtals visar upp, säger KDFF-tränaren Elisabet Gunnarsdottir till Norra Skåne.

Söndag 15.00 KIF Örebro – IFK Kalmar

KIF Örebro inledde höstsäsongen på nedflyttningsplats, men en 1-0–seger borta mot bottenkonkurrenten IFK Norrköping i återstarten gör att man omgående tar sig upp på säker mark.

– Det går inte att börja hösten på bättre sätt än med en vinst, säger segerskytten Maja Bodin till Nerikes Allehanda efter segern mot Peking.

IFK Kalmar har haft en tuff sommar med många spelartapp. Ett av nyförvärven är dock målvakten Laura Worsöe, inlånad från danska Kolding IF, som trots en 6-0–förlust mot Vittsjö i debuten stod för flera högklassiga räddningar.

– Jag är glad för dem. Förhoppningsvis kan det bli fler sådana räddningar redan i nästa match så vi inte släpper inte så många mål, säger Worsöe till Barometern.

Söndag 15.00 Hammarby – Djurgården

8 124 åskådare såg IFK Norrköping – Linköping FC i slutet av juni. Det är årets högsta publiksiffra i OBOS Damallsvenskan, och den är på väg att ryka. Inför Stockholmsderbyt mellan Hammarby och Djurgården på Tele2 Arena på söndag har redan 9 467 biljetter sålts.

– Derbyn är speciella. Det är bara att ladda upp mentalt och vi ska göra allt för att ta poäng, säger gästande Djurgårdens Stinalisa Johansson till Aftonbladet.

Säsongens första möte mellan lagen slutade 1-0 till Bajen efter att Simone Boye Sörensen gjort enda målet på Stockholms Stadion. Uppdaterad form för lagen: Hammarby besegrade Växjö med 3-0 i återstarten medan Djurgården spelade 1-1 mot Kristianstad efter ett sent insläppt kvitteringsmål.

BP – Linköping FC 2-5: matchen spelades 26/8

Jonas Jacobson
HUVUDSPONSOR
TITELSPONSOR
SÄNDNINGSPARTNER