Vittsjö tillbaka på vinnarspåret
Publicerad: 2023-06-14
OBOS Damallsvenskan
Tre mål i mitten av den andra halvleken bäddade för Vittsjö GIK:s 3-1–seger hemma mot Piteå IF när den 13:e omgången inleddes under onsdagskvällen.

IFK Kalmar – FC Rosengård 0-5

FC Rosengård visade upp ett vasst djupledsspel och gick upp i en ointaglig femmålsledning i första halvlek borta mot IFK Kalmar. Olivia Schough lade in 1-0 i friläge i den tolfte minuten, innan Olivia Holdt iskallt chippade in 2-0, även det i friläge, tre minuter senare. Också 3-0 kom i friläge då Holdt rundade målvakten och rullade in sitt andra för dagen i öppen bur. Schough blev också tvåmålsskytt i den 32:a minuten då hon placerade in 4-0, även det i friläge, innan Holdt med sitt hattrick kunde fastställa slutresultatet till 5-0 genom att slå in bollen i öppet mål från en halvmeter efter ett fint Rosengård-anfall på vänsterkanten.

Vittsjö GIK – Piteå IF 3-1

Dt stod 0-0 i halvtid, men i mitten av den andra halvleken ryckte Vittsjö ifrån hemma mot Piteå. Hanna Ekengren satte 1-0 på retur efter att Clara Markstedt vunnit bollen högt och avslutat i friläge. 2-0 stötte lagkaptenen Sandra Lynn in från nära håll efter Jutta Rantalas avslut i den 69:e minuten, och bara två minuter visade Markstedt sin styrka då hon pressade sig till ett friläge, efter Katrina Gorrys väl avvägda djupledsboll, och rullade in trean. Piteå reducerade med tio minuter kvar att spela, men Anam Imos mål från straffpunkten blev inte mer än ett tröstmål idag.

BK Häcken – IK Uppsala 3-1

Ett sällsynt insläppt mål på hemmaplan för BK Häcken – men tre gjorda framåt och tre nya poäng in på kontot för serieledarna. Häcken tog ledningen hemma mot IK Uppsala genom Rosa Kafaji i den 19:e minuten, och drygt tio minuter senare ökade Anna Anvegård på till 2-0 med ett avslut från nära håll. I den 39:e minuten reducerade gästernas Taryn Ries med en distinkt nick från nära håll, men bara minuten senare återtog Häcken sin tvåmålsledning då Clarissa Larisey sprang sig till ett friläge och placerade in bollen i nät. Inga fler mål föll i matchen och serieledarna ökar på sin ledning i toppen.

**Hammarby – BP 4-1 **

Hammarbys fina form fortsätter. Hemma mot BP säkrades tre nya poäng och laget är nu tabelltvåa i OBOS Damallsvenskan. Madelen Janogy rundade BP-målvakten och lade in 1-0 i den tionde minuten – men nio minuter senare var det kvitterat i derbyt. Saga Swedbam vände bort sin back och sköt in 1-1 för BP, och det oavgjorda resultatet stod sig till halvtid. I den andra halvleken ryckte hemmalaget ifrån målmässigt. Simone Boye Sörensen och Sara kanutte satte 2-1 och 3-1 efter hörnor, innan inbytte Ellen Wangerheim – nyss tillbaka från en lång skadefrånvaro – satte 4-1 i slutminuterna.

KIF Örebro – IFK Norrköping 1-0

Två lag som radat upp förluster den senaste tiden möttes på Behrn Arena under torsdagskvällen. KIF Örebro flög dock ur startblocken och Maja Bodin kunde ge hemmalaget ledningen redan i den tionde minuten. Inga fler mål föll i matchen och Örebro bröt sin dystra svit, medan nykomlingen Norrköping får fortsätta jaga poäng.

Kristianstads DFF – Växjö DFF 3-1

Ett mål och en assist från Evelyn Viens. Två assist från Tabby Tindell. Kristianstads DFF kunde räkna med sina anfallsstjärnor när man hemmabesegrade Växjö DFF. Emmi Alanen lade in 1-0 i friläge, framspelad av Viens, i den 18:e minuten. Viens satte sedan 2-0 själv, framspelad av Tindell, som en kvart senare serverade Tilda Persson till KDFF:s 3-0–mål. I slutminuterna kunde sedan Alexandra Jonasson siffrorna från straffpunkten.

Djurgården – Linköpings FC: 1-4

I omgångens sista match var det Linköpings FC som var det störrelaget när man mötte Djurgården borta på Grimsta IP. Första halvlek blev en målrik historia då gästande Linköping gjorde hela tre mål innan klockan tickat upp till 37 minuter. Bara sekunderna efter reducerade Djurgården genom Stinalisa Johansson, men närmare än så kom de aldrig. Istället tryckte bortalaget in sitt fjärde mål innan halvleken var slut och resultatet 4-1 stod sig matchen ut. Målskyttar för Linköping var Nellie Karlsson, Cornelia Kapocs två gånger om och Yuka Momiki. Vinsten innebär att Linköping går upp på en tredjeplats i tabellen.