Matchbladet - Inför omgång 1
Publicerad: 2023-03-24
OBOS Damallsvenskan
Äntligen är premiäromgången här. Säsongen inleds med FC Rosengård – Piteå IF på fredagskvällen och första omgången fortsätter sedan med sex matcher till under söndagen och måndagen.

Fredag 18.00 FC Rosengård – Piteå IF

Fjolårsmästarna FC Rosengård inleder säsongen med hemmamatch mot Piteå IF på Malmö IP. Rosengård missade att gå vidare från sin grupp i Svenska Cupen men PIF kunde fira en semifinalplats. Väl där tog det dock stopp. Någon som däremot kan starta är Caroline Seger, som är tillbaka och tillgänglig för Rosengård efter en åtta månader lång skadefrånvaro.

– Sen hon kommit in i full fotbollsträning har hon sett jättebra ut. Hon är helt sig själv. I dagsläget är hon tillgänglig för speltid, konstaterar tränaren Renée Slegers för Aftonbladet.

Borta mot regerande mästarna innebär alltså tuffast möjliga start för Piteå, men man har förhoppningar om att kunna göra bra ifrån sig i premiären.

– Jag tycker att vi förberett oss bra under veckan. Det ska bli väldigt roligt att inleda seriespelet, säger Piteås nyförvärv Ásla Johannesen inför premiären.

Söndag 13.00 BP – IK Uppsala

BP och IK Uppsala mötes i det damallsvenska kvalet i höstas. Där drog BP det längsta strået, men efter Eskilstuna Uniteds degradering tar även Uppsala-laget plats i OBOS Damallsvenskan 2023. Nu ställs de mot varandra i premiäromgången.

– Vi är redo och taggade för revansch mot BP. Det finns delar som vi behöver jobba vidare på, precis som alla andra lag. Men vi har kommit långt i relationsskapandet både på och utanför planen, något vi kommer att ta med oss till den kommande premiären, säger Uppsalas Wilma Öhman till UNT inför premiären.

– Förra säsongen kom jag aldrig riktigt in det, men nu känns det jättebra och det ska bli ett väldigt roligt år med BP, vi kommer att jobba hårt, säger Fanny Hjelm Rönnlund till Expressen.

Söndag 15.00 KIF Örebro – Linköping FC

Fjolårstrean Linköping FC gästar KIF Örebro i premiäromgången. 2022 var väldigt mycket antingen eller för Örebro: tolv segrar, två kryss, tolv förluster. I år vill KIF ta ett steg uppåt i tabellen.

– Jag känner att vi är närmare de bästa. Vårt nästa steg är att utmana de bästa lagen med vårt eget spel. Vi har slagit Rosengård, spelat jämnt med Linköping på försäsongen. Vi har fått ihop gruppen bra, och vi siktar högt, säger unge mittfältaren Emilie Pelgander till Nerikes Allehanda.

LFC fick ett tungt besked inför säsongen då det konstaterades att anfallsvärvningen Delaney Baie Pridham skadat korsbandet i en cupmatch.

– Det svämmar inte över av spelare på marknaden och det är inte bara vi som söker. Vi tycker att vi har en bra forwardsuppsättning, men måste ha tillräckligt med spelare för att klara 17 omgångar under våren, konstaterar tränaren André Jeglertz för Corren.

Söndag 15.00 BK Häcken – Djurgården

BK Häcken kommer till premiärhelgen från en positiv försäsong. Unge stjärnskottet Rosa Kafaji har varit tillbaka på planen och laget har gått till ny final i Svenska Cupen.

– Jag ska vara med mycket i spelet, är planen, konstaterar Kafaji enligt TT inför premiären.

Efter en turbulent första halvsäsong med Djurgården ser målvaktsstjärnan Hedvid Lindahl fram emot en ny säsong där alla börjar på noll.

– Jag känner mig inspirerad. Det känns som en nystart för alla, berättar hon för GP.

Söndag 15.00 Kristianstads DFF – IFK Kalmar

Minerna är uppåt i KDFF inför säsongspremiären. Laget vann sin grupp i Svenska Cupen före FC Rosengård och Linköping FC, och även om det blev uttåg mot Häcken i semin så var segrarna ett kvitto på att grunden finns på plats för att utmana om ligatiteln i år. Ett plus man har jämte andra topplag är att truppen till stora delar är intakt.

  • Det är vår största fördel. Det vi har gjort i truppen har inte förändrat arbetssättet eller sättet vi spelar fotboll. Vi har breddat och spetsat och vi har kommit längre med bygget än vad många tror. Därför blir det otroligt viktig för oss att få en bra start och jag känner samtidigt att vi nog aldrig varit bättre förberedda, säger tränaren Elisabet Gunnarsdottir enligt Norra Skåne.

IFK Kalmar tog sista platsen på säker mark 2022 och har haft skaderelaterade frågetecken på målvaktsposten inför premiären. Aubrei Corder har nyligen opererats, men Anna Koivunen är tillgänglig för spel efter att ha dragits med en hjärnskakning.

– Ja, det är trist med Aubrei som är skadad men det är samtidigt bra för mig. Det är en chans att spela och visa upp mig, säger Koivunen om situationen till Barometern.

Söndag 15.00 Hammarby – Vittsjö GIK

Hammarby var ett av seriens formstarkaste lag under andra halvan av förra säsongen och det utmynnade i en femteplats. Den formen verkar man ha tagit med sig in i 2023, där Bajen nått final i Svenska Cupen.

– Utvecklingen går framåt. Från sommaren och framåt har vi tagit riktigt stora steg, konstaterar tränaren Pablo Piñones-Arce under upptaktsträffen.

Även Vittsjö siktar uppåt. Bara tre poäng och en plats i tabellen skiljde Bajen från Vittsjö och det lär bli ett jämnt möte när lagen ställs mot varandra på Tele2 Arena.

– Det är alltid svårt inför säsongen att säga hur det kommer gå. Men förhoppningen är att vi ska sluta högre upp i år och kriga för en plats i Champions League, säger rutinerade anfallaren Clara Markstedt till Gotlands Tidningar.

Måndag 19.00 IFK Norrköping – Växjö DFF

Fotbollshistoria skrivs på Platinumcars Arena då IFK Norrköping gör sin första match i OBOS Damallsvenskan under måndagskvällen. Både Peking och gästande Växjö DFF är nykomlingar i år och när de möttes i Elitettan i fjol slutade första matchen 1–1 medan Växjö vann mötet i Norrköping med 1–0.

– Visst är de ett lag vi har koll på och ska kunna slå, men samtidigt är det också lite av en måstematch direkt, pressen ligger på oss. Det är dessa matcher vi ska vinna om vi ska hålla oss kvar, konstaterar Växjö-tränaren Olof Unogård för Växjötabladet/Kronobergaren.

– Vi vill så klart hålla oss kvar. Vi vet att det är ett steg upp, det gäller att vi är förberedda på det. Men vi siktar högt och jag tror otroligt mycket på det här laget, säger hemmalagets My Cato under upptaktsträffen.

Jonas Jacobson
HUVUDSPONSOR
TITELSPONSOR
SÄNDNINGSPARTNER