Matchbladet – Inför omgång 21
Publicerad: 2023-09-30
OBOS Damallsvenskan
OBOS Damallsvenskan är tillbaka efter uppehållet med en ny omgång full med spännande matcher.

Söndag 13.00 Hammarby – IK Uppsala

Hammarby vann med 4-0 borta mot IFK Kalmar i den senaste omgången – och tog därmed över serieledningen i OBOS Damallsvenskan, på bättre målskillnad än BK Häcken. Det var Bajens tredje raka trepoängare och totalt har man sju raka hållna nollor.

IK Uppsala är inne i en svit av ett helt annat slag: laget har inte tagit en trepoängare i OBOS Damallsvenskan sedan 21 maj, men huserar trots det på kvalplats, med luft ned till nedflyttningsplatserna. Sedan återstarten har laget kryssat mot BP och åkt på 2-1–förluster mot IFK Norrköping och Vittsjö GIK.

Söndag 13.00 BP – Kristianstads DFF

Ett annat lag som tog sin senaste seger i maj är BP. Senast gick man upp ledningen borta mot FC Rosengård inna hemmalaget vände till en 3-1–seger i andra halvlek. Nu väntar nytt skånskt topplagsmotstånd då Kristianstads DFF gästar Grimsta IP.

Sedan den senaste omgången har KDFF:s trotjänare Mia Carlsson hunnit meddela att den här säsongen blir hennes sista i Kristianstad. Nu ser 33-åringen fram emot de sex, förmodligen, sista matcherna i karriären.

– Det är roliga matcher kvar, mot bra motstånd. Vi har inte gett upp och jag tycker att vi efter uppehållet presterat bra. Det kommer bli en spännande avslutning, säger Carlsson till Norra Skåne.

Söndag 15.00 Djurgården – IFK Kalmar

Djurgården bytte tränare under sommaruppehållet. Magnus Pålsson lämnade och Marcelo Fernandez tillträdde, och prestationerna har inte låtit vänta på sig. Trots tre tuffa inledande matcher mot KDFF, Hammarby och BK Häcken har Djurgården bara släppt in två mål, samlat ihop fyra poäng och därmed distanserat sig från nedflyttningsstriden. Nu väntar hemmamatch mot ett IFK Kalmar som har 14 poäng upp till säker mark.

– Det känns verkligen som att hela laget är på uppgång. Vi har en riktigt bra defensiv och får till några chanser framåt. Det känns som att alla tror på spelidén vi har, säger Djurgårdens Stinalisa Johansson till klubbens webbsida.

Söndag 15.00 KIF Örebro – Piteå IF

Två raka segrar efter sommaruppehållet hjälpte KIF Örebro att skapa lite luft ned till kvalplatsen. Senast blev det dock en 3-0–förlust borta mot Linköping FC och nu står viktiga poäng på spel hemma mot Piteå IF. Inte minst för gästerna, som är ett av fyra lag inom tre poäng i den yttersta tabelltoppen.

– Det är skitkul att vi är med i striden, men vi är här och nu och har fokus på Örebro i helgen, konstaterar PIF:s Selina Henriksson för Piteå-Tidningen inför den 21:a omgången.

Söndag 15.00 Vittsjö GIK – Linköping FC

Vittsjö GIK är OBOS Damallsvenskans formstarkaste lag med fem raka segrar i bagaget. På söndag väntar en riktig sexpoängsmatch då tabellfemman tar emot Linköping FC, trea i OBOS Damallsvenskan inför den kommande omgången och med elva raka seriematcher utan förlust att luta sig mot. Vittsjö står på 39 poäng medan LFC samlat ihop 45 pinnar. Drömmer Vittsjö-tränaren Thomas Mårtensson om SM-guld eller Champions League-placeringar?

– Nej, det kan man inte göra. Vi kan inte tänka så långt. Vi har tagit nio poäng på de tre senaste matcherna (efter uppehållet) och det var vad vi behövde göra för att vara med och … kunna göra någonting, konstaterar i alla fall Mårtensson för Kristianstadsbladet.

LFC:s nye tränare Anders Jacobsson vågar sticka ut hakan lite längre inför toppmötet.

– Vi vet vad som väntar och att det blir tufft. Men det känns bra. Jag känner mig rätt säker på att vi gör minst två spelmål, säger han till Östgöta Correspondenten.

Måndag 19.00 IFK Norrköping – BK Häcken

IFK Norrköping har börjat vinna matcher igen, även om det senast blev uddamålsförlust borta mot Kristianstad. Under de åtta senaste omgångarna har man tagit poäng i varannan match och bland annat har Peking två segrar på de fyra senaste matcherna.

BK Häcken har fått en tung start under nye tränaren Mak Lind. Laget har tappat sin serieledning efter att ha gått mållösa från alla tre matcher under höstsäsongen.

– Vi kommer till lägen, så det är positivt. Vi behöver bli mer skarpa i sista aktionen och efter vi får in första målet vet jag att ”spärren” kommer släppa, säger Rosa Kafaji till Häckens webbsida.

Måndag 19.00 Växjö DFF – FC Rosengård

Växjö DFF ligger tia i tabellen inför de avslutande omgångarna, men har ont om segrar den senaste tiden. En trepoängare på de elva senaste matcherna är facit inför måndagskvällens drabbning med FC Rosengård. För Växjös del tar man med sig en positiv nyhet in i omgången: Dessi Dupuy har kritat på ett nytt kontrakt med klubben.

– Jag är hedrad att ännu en gång få signera med Växjö. Jag tror verkligen att klubben kan bygga en framtid med ett lag i den övre halvan av tabellen och jag ser fram emot att vara med på det, säger hon till VDFF:s webbsida.

Fjolårsmästarna Rosengård ligger sjua i en tabell där avståndet mellan övre och undre halvan är extremt stort, hela 16 poäng. FCR har en seger, ett kryss och en förlust sedan återstarten.

Jonas Jacobson
HUVUDSPONSOR
TITELSPONSOR
SÄNDNINGSPARTNER