Blackstenius fick spelarnas röster – är Månadens Spelare i OBOS Damallsvenskan
Publicerad: 2021-10-14
OBOS Damallsvenskan
BK Häckens Stina Blackstenius är Månadens Spelare i OBOS Damallsvenskan. Den 25-åriga poängligaledaren tilldelas Hejapriset av Svenska Spel, 10 000 kronor som går till klubbens CSR-arbete.
– Det är jätteroligt så klart, speciellt när det är framröstat av spelare, säger Blackstenius.

Svenska Spel och Elitfotboll Dam utser varje månad Månadens Spelare i OBOS Damallsvenskan. Vinnaren utses av en jury bestående av seriens lagkaptener samt representanter från media och partners.

För september föll juryns val på Stina Blackstenius som stod för ett mål och en assist under månaden. Hon är dock inte helt nöjd med hur laget har presterat under hösten.

– Jag tycker att vi har spelat väldigt mycket upp och ned och tappat poäng i matcher där vi inte borde tappa poäng, om jag ska uttrycka mig så. Det har gjort att vi i dagsläget inte riktigt är med och slåss i toppen på det sätt som vi hade hoppats, menar anfallaren.

– Det har saknats vissa delar i vårt spel som gjort att vi tappat poäng i ganska viktiga skeden, så upp och ned skulle jag vilja uttrycka det som.

Hennes egen insats har det dock inte varit något fel på. Totalt 22 poäng har det hittills blivit under säsongen, 14 mål och 8 assist. Och tillsammans med succén i landslaget har ryktet om hennes prestationer tagit sig ut i Europa. Nyligen blev Stina nominerad till Ballon d´Or som delas ut av den franska tidningen France Football till årets bästa fotbollsspelare i världen.

– Det var så klart otroligt häftigt att se sitt namn på den listan, säger Blackstenius som ser nomineringen som ett tecken på att hon verkligen gjort något bra under säsongen.

Champions League – spännande men påfrestande

Med tre matcher kvar har BK Häcken fem poäng upp till serieledarna FC Rosengård.

– Självklart hoppas vi kunna vinna de matcher som är kvar och kunna avsluta säsongen på ett bra sätt, och sedan möjligtvis komma lite närmre Rosengård, men tyvärr ligger det inte i våra händer.

BK Häcken har under hösten klivit in i ett historiskt Champions League-gruppspel. Även om det är väldigt spännande så medför Champions League-äventyret påfrestningar, menar hon.

– Schemat blir väldigt tajt och det blir många matcher med få dagar emellan, så det är intensivt och det påverkar också våra kroppar.

Medel för att stärka psykisk hälsa

Stina Blackstenius tilldelas nu Hejapriset av Svenska Spel, huvudsponsor till Elitfotboll Dam och klubbarna i OBOS Damallsvenskan och Elitettan. Pengarna, 10 000 kronor, ska gå till klubbens CSR-arbete. Stina, som själv valt att pengarna ska gå till BK Häckens arbete mot psykisk ohälsa i föreningens ungdomsverksamhet, är glad att hennes insatser på planen kan bidra till viktiga medel till klubbens samhällsengagemang.

– Det är ett bra initiativ och kan man vara med och bidra till det så känns det jättekul. Det gör att man motiveras ytterligare till att fortsätta, säger Stina Blackstenius.

– Som huvudsponsor till klubbarna i OBOS Damallsvenskan är vi väldigt glada att genom Hejapriset till Månadens Spelare kunna bidra med medel till ett det viktiga arbete som BK Häcken gör för att stärka den psykiska hälsan i ungdomsverksamheten. Idrotten har en förenande kraft och kan bidra med väldigt mycket i en ungdoms liv, och jag är övertygad om att initiativ som dessa verkligen behövs, säger Sara Pettersson, ansvarig projektledare för Svenska Spels samarbete med Elitfotboll Dam.

OBOS Damallsvenskan

September: Stina Blackstenius, BK Häcken

Augusti: Mia Jalkerud, Eskilstuna United – JAG2030

Juni: Olivia Schough, FC Rosengård – Football for life

Maj: Madelen Janogy, Hammarby IF – Samhällsmatchen

April: Sveindis Jane Jónsdóttir, Kristianstads DFF – After School 

Elitettan

September: Mathilda Johansson Prakt, IF Brommapojkarna – Mötesplats Västerort

Augusti: Monica Jusu Bah, Umeå IK – Vinterakademin

Juni: Henna-Riikka Honkanen, Umeå IK – UIK 360

Maj: Tabby Tindell, IFK Kalmar – Integrationsprojekt

April: Lisa Björk, Umeå IK – Sommar- och vinterakademin

Joakim Forsell
HUVUDSPONSOR
TITELSPONSOR
SÄNDNINGSPARTNER