Matchbladet – inför omgång 17
Publicerad: 2023-07-06
OBOS Damallsvenskan
På fredagskvällen inleds vårsäsongens sista omgång med tre matcher. Helgen fortsätter sedan med en lördagsmatch och avslutas på söndag där tre spännande möten väntar.

Fredag 18.00 BK Häcken – KIF Örebro

BK Häcken har gått som tåget den senaste tiden i OBOS Damallsvenskan och kommer att gå på sommaruppehåll som serieledare. Men en omgång återstår innan dess, och då är det KIF Örebro som väntar hemma på Bravida Arena. Ett KIF Örebro som i sin tur vill se till att hålla sig kvar på säker mark.

Hemmalaget kommer som sagt till matchen i god form. I den förra omgången besegrades IFK Kalmar med tre mål – och om man ska tro målskytten kunde det blivit större siffror än så.

– En stabil insats, vi gör tre mål och hade bud på tio till kändes det som, sa hon till Viaplay efter matchen.

Fredag 18.00 FC Rosengård – Linköping FC

Regerande mästaren FC Rosengård har blandat och gett under vårsäsongen. Nu kommer dock laget från en 2–1-seger mot IFK Norrköping. Gudrun Arnardottir blev stor hjälte med ett förlösande segermål med kvarten kvar att spela.

– Det var inte den bästa matchen, men vi tog tre poäng, säger Oliva Holdt, som gjorde det första målet, till TT.

Linköping FC placerar sig en position ovanför Rosengård i tabellen och kommer även de till mötet med en stark seger i bagaget. IK Uppsala besegrade med hela fyra mål. Fredagens möte blir speciellt för många spelare, då det är tränaren Andrée Jeglertz sista.

– Vi måste bara vinna sista matchen. Till vilket pris som helst. För hans skull, säger Yuka Momiki till Östgöta Correspondenten.

Fredag 19.00 Hammarby – Piteå IF

Fredagskvällens tredje match i OBOS Damallsvenskan är toppmötet mellan tvåan Hammarby och trean Piteå IF. Två lag som under seriens inledande 16 omgångar presterat i princip likadant. Elva segrar, tre oavgjorda och två förluster är resultatet för båda två, och därmed placerar de sig på lika många poäng. Hammarby är dock före på bättre målskillnad. Tre viktiga poäng står på spel – då laget som segrar är det lag som verkligt hakar på serieledande BK Häcken inför omstarten.

– Vi behöver klara av den uppumpade stämningen på ett fullsatt Hammarby IP och sen göra en sådan toppmatch som vi gjort flera gånger under våren, säger Piteå-tränaren Stellan Carlsson till Piteå-Tidningen.

Lördag 15.00 IK Uppsala – Kristianstads DFF

Lördagens enda batalj utspelar sig på Studenternas där IK Uppsala välkomnar Kristianstads DFF. Ett IK Uppsala som placerar sig på negativ kvalplats, där målskillnad skiljer laget mot KIF Örebro på säker mark – mot ett Kristianstad som placerar sig på en sjätteplats.

– Det kommer ett annat matchschema efter sommaren och där kommer vi kunna gå in och trycka ordentligt. Men vi har en match kvar förstås mot Kristianstad, och där behöver vi fixa den här basen som vi inte hade med oss i stora delar av den här matchen, säger tränaren Samuel Fagerholm till Upsala Nya Tidning och tillägger:

– Då kommer vi kunna vara med mot Kristianstad, men annars kommer det inte se bra ut. Så "back to basics" där, och då kan vi tävla med vem som helst. Men det måste sitta skarpt.

Söndag 13.00 BP – IFK Norrköping

IFK Norrköping var nära poäng mot FC Rosengård senast. Nu väntar resa till Grimsta IP för möte med ett BP som placerar sig näst sist i tabellen. Norrköpings lagkapten My Cato tycker att prestationen senast förtjänade mer, och är laddad inför matchen mot BP.

– Det här spelet måste vi verkligen ta med oss, både den matchen mot Linköping och den här. Det gäller att vi gör samma prestation mot BP, för det kommer krävas även fast de inte ligger i toppen just nu, sa hon efter Rosengård-matchen till Folkbladet Östergötland.

Söndag 13.00 Vittsjö GIK – Djurgården

Det blev en minst sagt minnesvärd kväll för spelarna i Vittsjö GIK. I den förra omgången besegrades derbyrivalen Kristianstads DFF med hela 6–1. Nu hoppas laget att den energin från en sådan storseger tas med in i söndagens våravslutning hemma mot Djurgården.

– Det har gått lite trögt på sistone och jag hann tänka "är det en sådan match igen". Men det blev definitivt en känsla av lättnad, det är riktigt roligt att verkligen köra över Kristianstad, sa målskytten Linda Sällström till Norra Skånde efter segern.

Söndag 15.00 Växjö DFF – IFK Kalmar

Två mål från Evelyn Ijeh säkrade en Växjö-seger i den förra omgången när laget ställdes mot KIF Örebro. Det var en efterlängtad seger efter en rad matcher utan trepoängare. Nu tar laget emot IFK Kalmar, som i sin tur fortsatt jagar säsongens första trepoängare.

– Det är bara att titta på tabellen. Hade vi förlorat skulle vi och Örebro ha stått på samma poäng. Nu skapar vi lite luft igen och det ger oss ett jättebra läge. Vi avslutar innan uppehållet med att möta Kalmar. Vi ska göra en gedigen insats där och förhoppningsvis ge oss själva en ännu bättre känsla in i semestern. Poängen i dag är blytunga, sa Växjös tränare Olof Unogård efter segern mot Örebro.

Joakim Forsell
HUVUDSPONSOR
TITELSPONSOR
SÄNDNINGSPARTNER