Matchbladet – inför omgång 2
Publicerad: 2022-03-31
OBOS Damallsvenskan
Efter förra helgens premiärmatcher är vi äntligen igång. Sju nya matcher väntar i helgen och vi drar igång redan på fredagskvällen med dubbla matcher.

Fredag 19.00 BK Häcken – Hammarby

Ett BK Häcken som fick med sig en pinne från ett snökaosigt Umeå ställs mot ett Hammarby som åkte på en storförlust på hemmaplan i premiären. Två lag som hade hoppats på mer i den första omgången har nu chans på revansch. När lagen möttes i semifinalen av Svenska Cupen för ett par veckor sedan gick matchen till förlängning. Där avgjorde Häcken och säkrade finalplatsen. Nu vill båda lagen ha tre poäng för att inte halka efter och det öppnar för en öppen tillställning på Hisingen.

Fredag 19.00 IFK Kalmar – AIK

IFK Kalmar hade det tufft i premiären mot Kristianstads DFF och förlorade till slut med 4–0 på bortagräs. För AIK gick det bättre hemma på Skytteholm. KIF Örebro besegrades med 2–0 och de svartgula har sjölvförtroende att bygga vidare på. Nu reser man till Småland för möte med nykomlingen IFK Kalmar. Hemmalaget kommer vilja visa sin hemmapublik att man är stakare än vad som visades upp i Kristianstad. I förlustmötet då försökte IFK Kalmar spela sitt eget offensiva spel istället för att falla tillbaka mot ett lag som på pappret ska vara starkare. Något som David Roufpanah, tränare i IFK Kalmar, menar att laget kommer fortsätta göra för att få resultat på lång sikt.

– Vi ska göra allt, men göra det på vårt sätt. Man gör alltid justeringar i alla matcher, hur du pressar och sådana saker. Men vi vill vara oss själva och spela vår fotboll. Vi vet ju var vi är i processen, ibland klaffar det och ibland klaffar det inte. Så kommer det att vara under delar av säsongen, med då får det vara så. Vi behöver skapa något som är hållbart över tid. Det finns olika quickfix och många sätt att spela fotboll på som kortsiktigt ger resultat. Men de är också lätta att läsa och det tror jag inte på, sa Roufpanah till Barometern innan premiären.

Söndag 13.00 Eskilstuna United – Linköping FC

Inför nästan 8.000 åskådare på Tele2 Arena tog förra årets tabellfyra Eskilstuna en betryggande seger mot Hammarby. Ett fartfyllt United stod för en nästintill felfri insats och visade att man vill vara med i toppen av tabellen i år också. Linköping kryssade mot Vittsjö i sin premiär. Nilla Fischer meddelade i veckan att hon har fullt fokus på hemmalivet och LFC, att hon tackar nej till landslaget och därmed inte är aktuell för spel i EM i sommar. Förra året slutade LFC sexa och nu vill man vara med ännu högre upp.

– Vi vill vara med i toppen och slåss. Sedan ska det alltid vara stolpe in, det ska vara skadefritt. Men vi går in inför varje match och vill vinna och tycker att vi ska vinna, sa Nilla Fischer inför premiären.

Mötet med Eskilstuna blir en bra värdemätare då mycket tyder på att lagen kommer ligga nära varandra i tabellen under året.

Söndag 13.00 BP – Umeå IK

Nykomlingsmöte mellan två lag som stod för fina insatser i premiären. BP föll visserligen med 2–0 mot FC Rosengård i Malmö, men försvarsinsatsen var stark.

– Alla i laget ska ha beröm för en riktigt stark arbetsinsats. Vi gör en laginsats att vara stolta över och det gäller även spelarna på bänken som inte fick speltid, säger Daniel Gunnars, BP:s assisterande tränare efter matchen. För BP väntar nu den första hemmamatchen i högsta serien någonsin.

Umeå tog å sin sida en stark poäng mot Häcken i ett snökaosigt Umeå. Nu väntar en helt annan matchbild spår huvudtränare Samuel Fagerholm.

– Vi kommer att vara mer spelförande och ha mer boll än i mötet med Häcken. Det betyder att vi lättare blottar oss för kontringar, därför måste vi vara noggranna i vårt passningsspel när vi flyttat fram mycket folk, säger Fagerholm till klubbens hemsida inför bortapremiären.

Söndag 13.00 Piteå IK – Kristianstads DFF

Ettan och tvåan efter en omgångs spel möts i den andra omgången. Piteå bjöd på show när Djurgården besegrades i Stockholm med 4-1 och KDFF vann med 4–0 hemma mot IFK Kalmar. Väderleksrapporten skvallrar om nollgradigt och eventuell nederbörd, men än så länge ser det ut som att vi slipper samma förhållanden som i Umeå förra helgen.

Tabby Tindell gjorde sin första damallsvenska match för KDFF och gjorde två mål. Hon är inhämtad för att göra just mål och Elisabet Gunnarsdottir var nöjd med både Tindell och de andra offensiva spelarna, Viens och Pridham.

– Jag sa till dem före avspark att de skulle se sig själva som målgörare och man kan väl säga att det blev en bra leverans, sa hon till Kristianstadsbladet efter matchen.

Tabby Tindell var också nöjd med inledningen på säsongen.

– Det var en bra start på säsongen. Vi fick fina ytor att jobba på och det är alltid skönt att få inleda en serie med att göra lite mål, säger hon.

Söndag 15.00 KIF Örebro – Djurgården

Två lag som kommer från förlust ska nu försöka gjuta mod och gå för säsongens första trepoängare. Carly Wickenheiser i KIF Örebro var otroligt missnöjd efter premiärförlusten mot AIK.

– Vi vet hur bra vi kan vara, men det här var inte den fotboll vi vill spela. Vi gjorde inte det vi hade pratat om på förhand, inte det vi jobbat på under hela förra säsongen och under årets försäsong. Och när vi inte gör det så kommer vi inte få med oss resultat. Vi kan inte tro att vi ska kunna ställa ut skorna och vinna matcher om vi inte går in med hundraprocentig inställning och gör det vi pratat om att vi ska göra. Det här blev en dyrköpt lektion för oss, säger hon till NA.

Båda lagen är tippade på den nedre halvan och det blir en spännande batalj i Örebro. Är det ångestladdat redan i den andra omgången?

Söndag 15.00 Vittsjö GIK – FC Rosengård

De regerande mästarna FC Rosengård besegrade BP med 2–0, men var besvikna på sin egen insats efter matchen. Nu får man chansen att rätta till spelet i Skånederbyt mot Vittsjö. Hemmalaget kryssade mot Linköping, trots att Nellie Persson åkte på ett rött kort. Finländskan Linda Sällström fixade kvitteringen och poängen för Hässleholmslaget.

På de fem senaste mötena lagen emellan har Rosengård fyra segrar och en match har slutat oavgjord. En av spelarna vi fick se i premiären och som säkerligen kommer till spel igen är 17-åriga Bea Sprung. Talangen gjorde Rosengårds ledningsmål, men var trots det missnöjd efter matchen.

– Kul att få speltid och chansen från start. Man har ju längtat efter den här premiären väldigt länge nu. Skönt att vi vann, sedan kanske inte spelet var det bästa, vi kan mycket bättre, säger hon till Sydsvenskan.

Joakim Forsell
HUVUDSPONSOR
TITELSPONSOR
SÄNDNINGSPARTNER