Matchbladet – Inför omgång 4
Publicerad: 2023-04-20
OBOS Damallsvenskan
Ett FC Rosengård med ny tränare tar emot Vittsjö GIK när omgång 4 inleds med ett Skånederby under fredagskvällen.

Fredag 18.00 FC Rosengård – Vittsjö GIK

Efter en poäng på de tre första matcherna, och ett svagt cupspel dessförinnan, valde FC Rosengård att gå skilda vägar med tränaren Renée Slegers i måndags. Assisterande tränaren Joel Kjetselberg tar istället över som ny huvudtränare i de regerande mästarna.

– Det har varit en tuff start på året, men jag ser fram emot att ta mig an den här utmaningen tillsammans med övriga staben. Jag har haft en lärorik tid som assisterande i FC Rosengård och vet att det finns stor potential i gruppen vi jobbar med, säger Kjetselberg till FC Rosengårds webbsida.

I första matchen väntar alltså ett Skånederby mot Vittsjö GIK, som inte heller fått någon pangstart på säsongen med en seger och två förluster. I 3-0–förlusten mot Häcken utgick Katrina Gorry med en axelskada, men en närmare undersökning gav positiva besked inför resten av vårsäsongen.

– Inget är brutet eller sönder, så det gör att vi är försiktigt positiva. Vi kommer att ta det lite dag för dag och se hur det utvecklar sig. Mycket handlar om smärta och vilken rörlighet hon har i axeln. Vi kommer förmodligen att ta ett sent beslut om hur det blir, säger tränaren Thomas Mårtenssom om eventuell medverkan i Skånederbyt.

Söndag 13.00 IFK Norrköping – Djurgården

Nykomlingen IFK Norrköping är ett av fyra obesegrade lag efter de tre första omgångarna, en imponerande bedrift av laget som gör sin första säsong i OBOS Damallsvenskan. Motståndet har dock inte varit det på förhand allra svåraste, då nykomlingskollegorna Växjö DFF, IK Uppsala samt IFK Kalmar som i fjol slutade precis ovanför kvalstrecket. Nu väntar ett Djurgården som inlett 2023 med att besegra både BK Häcken och FC Rosengård. Djurgården får dock fortsatt klara sig utan Hedvig Lindahl i målet då en knäoperation och efterföljande rehabilitering kommer hålla henne borta från spel under en längre tid.

– När det hände så kände jag en enorm besvikelse över att lämna laget i sticket, med bara en senior målvakt kvar i truppen, som själv bara är 19 år. Men det är som det är och jag hoppas laget hittar en väg, som sist mot Rosengård, säger Lindahl om sin skada till DIF.se.

Söndag 15.00 BP – Piteå IF

Bara en förlust på de tre inledande omgångarna, men BP, som i fjol fick kvala sig kvar i OBOS Damallsvenskan, väntar fortfarande på första segern. Även söndagens motståndare Piteå IF har två kryss under säsongsinledningen så kryddar man det med en trepoängare mot Kristianstads DFF. Än mer impinerande? Lagen man hittills mött – FC Rosengård och Linköping FC utöver KDFF – slutade alla topp 4 i fjol.

– Det är tre lag som ska vara med i toppen, så jag tycker att vi gjort det jättebra. Det känns som att vi kan vinna och ta poäng mot alla lag i serien, säger Piteås Selina Henriksson, som närmar sig comeback efter lång skadefrånvaro, till Piteå-Tidningen.

Söndag 15.00 Växjö DFF – KIF Örebro

Väcjö slickar såren efter 6-1–förlusten borta mot Hammarby i den senaste omgången. Tränaren Olof Unogård säger till Smålandsposten att laget släppte in för enkla mål, men att man överlag följde matchplanen på ett bra sätt. Dessutom fanns en riktig ljusglimt i nyförvärvet Larkin Russell.

– Hon gör en superfin match. Det känns verkligen som en energiinjektion för hela laget med hennes inträde. Jag är jätteimponerad av hur snabbt hon har kommit in i det och att hon presterar så bra så fort, säger Unogård om den nya yttern.

Även KIF Örebro kommer till söndagens match med en tung förlust i ryggen. KDFF kom till Behrn Arena i omgång 3 och åkte därifrån med en 4-0–seger, ett resultat som Örebro-målvakten Toven Enblom inte tycker speglade matchbilden.

– Jag tycker att vi gör bra saker i vårt anfallsspel, och att matchen är betydligt jämnare spelmässigt än siffrorna säger. Men de är kliniska i sina lägen, konstaterar Enblom för Nerikes Allehanda.

Söndag 15.00 BK Häcken – IFK Kalmar

BK Häcken har varvat upp. Efter förlusten i premiäromgången har laget 7-0 i målskillnad på två bortamatcher mot Växjö och Vittsjö. i 3-0–segern nere i Skåne senast stal nyss 16 år fyllda Felicia Schröder rubrikerna när hon satte sista målet i matchen på stopptid efter att ha bytts in i den 89:e minuten.

– Det känns väldigt sjukt. Jag är jätteglad över att få göra ett debutmål. Jag har inte smält det än, säger Schröder själv till Göteborgs-Posten.

Söndag 15.00 Kristianstads DFF – IK Uppsala

Under en händelserik helg i OBOS Damallsvenskan så stod ändå kanske Evelyn Viens för omgångens prestation då hon spelade fram till ett mål och satte tre själv när KDFF vann stort mot mot KIF Örebro. Örebro-tränaren Rickard Johansson beskrev det som att "det blir nästan lite fusk" att ha Viens på planen, som fullbordade sitt hattrick genom att klacka in ett högerinlägg.

– Det är skönt att se henne spela med det självförtroendet och hon behöver inte tänka så mycket, hon behöver bara agera, säger KDFF-tränaren Elisabet Gunnarsdottir till Kristianstadsbladet.

Måndag 19.00 Linköping FC – Hammarby

LFC missade chansen att ta tredje raka segern i säsongsinledningen då man fick 0-0 borta mot Piteå IF i den förra omgången. Ett lag som däremot står på maxpoäng efter tre seplade omgångar är Hammarby. 6-1–segern mot Växjö i lördags gör att laget toppar tabellen i ett tidigt skede – och dessutom har en kandidat till årets mål då Matilda Vinberg sköt in 5-1–målet från 50 meter.

– Efter en lite svag inledning på matchen så visar vi att vi är väldigt starka mentalt och fortsätter att spela med vårat mod och kommer till många, många chanser, säger Vinberg om lagets insats till HTV.

Jonas Jacobson
HUVUDSPONSOR
TITELSPONSOR
SÄNDNINGSPARTNER