• Huvudsponsor
    Titelsponsor
Söndag Sön 23 Maj Maj
Fredag Fre 28 Maj Maj
Lördag Lör 29 Maj Maj
Söndag Sön 30 Maj Maj
Fredag Fre 4 Juni Jun
Lördag Lör 5 Juni Jun
Söndag Sön 6 Juni Jun
Söndag Sön 20 Juni Jun
Måndag Mån 21 Juni Jun
Torsdag Tor 24 Juni Jun
Söndag Sön 27 Juni Jun
Måndag Mån 28 Juni Jun
Torsdag Tor 1 Juli Jul
Fredag Fre 2 Juli Jul

Kayla Braffet trivs i Sverige

30 april 2020 11:24

En säsong i Elitettan med Lidköping och en i OBOS Damallsvenskan med KIF Örebro. Nu har Kayla Braffet flyttat till Umeå och hon älskar fotbollen i Sverige.


Umeå IK förbereder sig, precis som alla andra, inför den första avsparken i OBOS Damallsvenskan. När den blir av är fortsatt oklart, men träningen fortlöper som normalt.

Nykomlingen har inte förändrat särskilt mycket i spelarled sedan förra årets fina säsong i Elitettan. Man hoppas och sätter sin tilltro till att kvaliteten hos spelarna håller i OBOS Damallsvenskan också. Fem nyförvärv har det dock blivit. Rutinerade Lisa Dahlqvist har flyttat tillbaka till Umeå, En duo har tillkommit från AIK och Bri Campos ansluter från Åland. Dessutom har amerikanskan Kayla Braffet flyttat norrut från Örebro.

I en intervju med Folkbladet Västerbotten berättar Braffet om varför hon trivs så bra med den svenska fotbollen.

– Jag gillar ligan och älskar kvaliteten på fotbollen. Jag gillar att tränarna i Sverige är mycket mer tekniska och taktiska medan du i USA ofta fokuserar mer på det fysiska spelet. Där har du snabba spelare och du har tuffa och starka spelare. Jag har fått fokusera mer på det tekniska och har verkligen uppskattat att få jobba på de delarna och försöka hänga med svenskorna, säger hon.

Umeå IK är hennes tredje svenska klubb på tre år. I Elitettan 2018 blev det 13 mål för Lidköping. 2019 gjorde hon två för KIF Örebro i den högsta serien. Nu hoppas hon och Umeå att det ska bli fler i den svarta tröjan.

– Förra året var det en hel del springande, det här året kommer jag att användas i en anfallande roll, något som jag föredrar, säger Braffet.

Den 30-åriga anfallaren tror att laget har ett starkt vapen inför återkomsten till OBOS Damallsvenskan.

– De [Umeåspelarna] är alla väldigt vältränade spelare som vill jobba hårt och det tror jag kommer att vara viktigt för oss i damallsvenskan. Vi kommer att vara ett jobbigt lag att möta för vi blir inte trötta – alla jobbar riktigt hårt och jag tror att det kommer vara vår styrka. Vi kommer att vara ett irriterande lag att möta med tanke på hur vältränade vi är och vår förmåga att springa, säger Kayla Braffet.

Den uppskjutna säsongsstarten har gjort att lagen fått fokusera ytterligare på försäsongsträning. Något som Braffet tror kan påverka spelarnas form när serien väl drar igång.

– Jag tror inte att att spelet med boll kommer att vara något problem, men den fysiska formen skulle kunna bli ett problem om vi inte är medvetna om det och tar de där ”lediga dagarna” seriöst. Bara för att vi inte tränar som ett lag betyder det inte att vi inte ska göra någonting. Vi måste ändå lägga in tiden på gymmet och på planen. Det kommer att vara viktigt att ta individuellt ansvar, säger hon till Folkbladet Västerbotten.

FOTO: Bildbyrån