Publicerad: 2023-05-19
OBOS Damallsvenskan
Fredagen i OBOS Damallsvenskan bjöd på hemmasegrar för BK Häcken och Kristianstads DFF.

BK Häcken – Linköping FC 3-0

Seger hemma mot Hammarby. Kryss borta mot FC Rosengård. Seger hemma mot Linköping FC. BK Häcken har haft ett tufft spelschema den senaste tiden, men kan se tillbaka på tre bra insatser och sju poäng. Hemma mot Linköping visade Marika Bergman Lundin vägen genom att vinna bollen högt och pricka in 1-0 precis efter halvtidsvilan. 2-0 slog Julie Blakstad in efter Clarissa Lariseys förarbete, och trean satte Larisey själv kyligt i friläge.

Kristianstads DFF – Djurgården 4-1

Siffrorna är stora, men att KDFF-målvakten Melina Loeck utsågs till matchens spelare säger desto mer om fredagskvällens tillställning på Kristianstads Fotbollsarena. Hon gjorde bland annat ett par fenomenala parader och räddade kvar sitt lag i matchen. Oavsett målvaktsspelet så var KDFF vassa framåt, och Tabby Tindell kunde göra sitt första mål för säsongen med ett klassavslut på volley i den 44:e minuten, och innan halvtidsvisslan hann även Evelyne Viens sätta 2-0. Flavine Mawete reducerade efter pausvilan men Djurgården fick inte in några fler mål idag. Istället kunde Viens sätta sitt andra för dagen med ett distansskott i den 86:e minuten innan Tindell osjälviskt spelade fram Hlin Eiriksdottir till 4-1 på stopptid.

IFK Norrköping – Vittsjö GIK 1-2

Vittsjö hakar på i tabelltoppen efter en bortaseger mot IFK Norrköping, som efter en flygande star på säsongen nu är inne i en resultatmässig svacka. Katrina Gorry vann bollen högt, fick fram den till Hanna Ekgengren som lirkade tillbaka den till Gorry, som kunde sätta 1-0 i bra läge precis innan halvtid. My Cato kvitterade för IFK då lagkaptenens skott styrde på gästernas kapten, Sandra Adolfsson, och ställde Lainey Burdett i Vittsjö-kassen. Men Vittsjö skulle få sista ordet i matchen då Jutta Rantala placerade in 2-1 i vänstra hörnet från straffområdesgränsen.

IFK Kalmar – Piteå IF 0-2

Piteå behåller serieledningen i OBOS Damallsvenskan efter en stabil seger borta mot IFK Kalmar. Anam Imo blev stor matchhjälte för PIF då hon gjorde båda målen i matchen. Det första var ett riktigt klassnummer då hon tog emot bollen vid straffområdesgränsen, vände ett halvt varv och placerade in 1-0 i bortre hörnet på volley. 2-0 var inte lika spektakulärt, men utstrålade även det självförtroende: en kylig straffspark i mitten av den andra halvleken.

KIF Örebro – IK Uppsala 1-2

IK Uppsala lyfter på nedre halvan av tabellen efter en stark uddamållseger i Örebro. Uppsala fick tidigt med sig en 1-0–ledning tack vare ett självmål, och även om Heidi Kollanen kvitterade för hemmalaget kort därefter så skulle gästerna få in ett sent segermål. Elin Rombing var iskall från straffpunkten i den 86:e minuten och sköt säsongens andra trepoängare till IKU.

Växjö DFF – BP 1-0

Växjös speciella målskytt Evelyn Ijeh slog till igen när BP gästade Visma Arena. Under ett snabbt anfall efter en kvarts spel frispelades Ijeh, som kyligt lyfte in 1-0 högt i målet. Växjö tog därmed sin fjärde seger för säsongen och nykomlingen har i dagsläget lika långt till en Champions League-plats som till nedflyttning.

Hammarby – FC Rosengård 2-2

Efter en sen kvittering och 2-2 hemma mot BK Häcken i förra omgången var Rosengård ivriga från start borta mot Bajen. Redan i den åttonde matchminuten skruvade Olivia Schough in bollen bakom Bajens Anna Tamminen i mål och gav Rosengård ledningen. I en första halvlek med ett högt tempo från båda lagen jobbade sig dock Hammarby in i matchen och innan halvtidsvila hade hemmalaget både kvitterat och tagit över ledningen. Målen gjordes av Thea Sørbo och Madelen Janogy. Andra halvlek startade likt första med ett tidigt mål av Rosengård via Emma Jansson. I den 90:e minuten hade FC Rosengård en gyllene chans att säkra de tre poängen när domaren blåser straff till gästerna. Men en straff slagen mitt i mål av Schough och en räddning från Tamminen innebar att slutresultatet skrevs till 2-2.