Linköping säkrade CL-plats
Publicerad: 2022-10-28
OBOS Damallsvenskan
Skytteligaledaren Amalie Vangsgaard visade vägen, gjorde tre mål och skickade Linköping till Europaspel.

Linköping FC – Kristianstads DFF 4-1

Efter det oväntade poängtappet mot IFK Kalmar senast stod det klart att guldet inte längre var en möjlighet för Linköping. Men en topp tre-placering och en plats i Champions League-kvalet fanns inom räckhåll. En seger mot tabellfyran Kristianstad skulle säkra den platsen.

Amalie Vangsgaard stod på 19 mål inför kvällens match och det var hon som gav hemmalaget ledningen efter 25 minuter. Bara sex minuter senare kom tvåan genom Nellie Karlsson. Vangsgaard var dock inte nöjd med bara ett mål och i den andra halvleken satte hon två till och är nu uppe på 22 mål i OBOS Damallsvenskan 2022. KDFF:s Evelyne Viens är den som närmast jagar Vangsgaard i toppen av skyteligan. Kanadensiskan reducerade i slutminuterna, men är nu tre mål efter danskan i skytteligatoppen. Matchen slutade 4-1 till LFC som därmed spelade bort Kristianstad från topp tre.

Umeå IK – BP 1-2

Tre avgörande poäng stod på spel när Umeå tog emot BP under lördagen, och det var gästerna som tog hem dem. Umeå tog förvisso ledningen tidigt i den andra halvleken genom Villemo Dahlqvist, men BP replikerade då Alice Ahlberg slog in 1-1 på straff. Ellen Toivio stod sedan för matchens prestation då hon vände bort en spelare mitt på Umeås planhalva och sedan tryckte in 2-1 med ett distansskott som gick in via ribban. Segern gör att BP tar över kvalplatsen från Umeå, som nu ligger under nedflyttningsstrecket.

Hammarby – KIF Örebro 0-0

Hammarby tog under lördagen emot KIF Örebro på Hammarby IP. Hemmalaget med chans att ta sig uppåt något hack i tabellen under sluttampen av säsongen, och ett gästande lag strax där bakom med liknande förutsättningar. Men inget av lagen fick den här dagen den fullträff man ville åt, utan fick dela lika på poängen i ett mållöst möte.

Piteå IF – Vittsjö GIK 1-2

På LF Arena kunde Vittsjö GIK säkra en trepoängare under söndagen. Det som såg ut att bli en mållös första halvlek blev till att gästerna kunde gå till paus i ledning via ett självmål. I början av den andra halvleken kunde sedan Sandra Adolfsson öka på till 0–2. Hammarby lyckades reducera via Hlin Eiríksdóttir i den sjunde tilläggsminuten, men hann inte komma närmare än så.

IFK Kalmar – Eskilstuna United 1-1

Senare på söndagen delade IFK Kalmar och Eskilstuna United lika på poängen på Guldfågeln Arena via ett 1–1-resultat. Båda målen kom till under den första halvleken och det var hemmalaget som öppnade målskyttet. Alyssa Mae Walker satte dit 1–0 i den 38:e minuten, men innan lagen gick till halvtidsvila svarade bortalagets Paulina Nyström upp med ett sent kvitteringsmål. Ett mål som då alltså blev det sista.