Ny topplagsseger för Djurgården
Publicerad: 2023-04-14
OBOS Damallsvenskan
Djurgården besegrade regerande mästarna FC Rosengård med 2-1 under fredagskvällen. Det var Djurgårdens andra seger mot ett av topplagen från 2022 på säsongens tre första omgångar.

Djurgården – FC Rosengård 2-1

Efter bortasegern mot BK Häcken i den första omgången kom Djurgården ned på jorden igen när man föll med 2-0 hemma mot KIF Örebro innan landslagsuppehållet. 2-1 mot FC Rosengård gör dock att Djurgården flyger högt igen. Haley Dowd gav hemmalaget ledningen i inledningen av den andra halvleken då hon med ett direktskott placerade upp 1-0 i närmsta krysset efter ett högerinlägg.

2-0 skulle sedan komma från andra kanten, då Matilda Plan stötte in bollen från nära håll efter en vänsterhörna. Gästerna tryckte på för en reducering och fick utdelning – men för sent. Olivia Schoughs frisparksmål i den 95:e minuten blev Rosengårds enda idag, och Djurgården firar in helgen med en imponerande trepoängare.

Hammarby – Växjö DFF 6-1

Hammarby släppte in ett mål för första gången den här säsongen – men gjorde å andra sidan sex framåt när nykomlingen Växjö DFF kom på besök under lördagen. Maika Hamano satte 1-0 i den 18:e minuten men gästerna kom snabbt tillbaka då Olivia Mattsson nickade in 1-1 på hörna. Sedan skulle dock det mesta handla om Bajen. Jonna Anderssons långa frispark gick hela vägen in i mål i den 27:e minuten och direkt efter pausvilan gick Hamano själv och tryckte in 3-1 från straffområdeskanten.

4-1 nickade Julia Roddar in på en hörna innan Matilda Vinberg stod för matchens stora behållning då hon vann boll på egen planhalva, drev in på Växjös dito och avlossade ett skott från 45 meter som gick hela vägen in i mål. Ett självmål efter ännu en välslagen hörna av Kyra Cooney-Cross avslutade målkalaset på Hammarby IP.

IFK Kalmar – BP 1-1

IFK Kalmar vann båda mötena med BP under den förra säsongen, men när lagen möttes på Guldfågeln Arena i den tidiga söndagsmatchen så var det gästerna som tog ledningen. En lång djupledsboll nådde Ellen Toivio, som tog emot bollen och placerade in 1-0 lågt nere i vänstra hörnet. IFK skulle dock resa sig efter pausvilan och få med sig ett kryss. Detta efter att Jessica Ayer lagt in 1-1 i friläge i den 58:e minuten.

KIF Örebro – Kristianstads DFF 0-4

Evelyne Viens har iponerat stort under säsongsinledningen och på Behrn Arena var hon inblandad i alla mål när KDFF tog en storseger. Först spelade hon fram till Emma Petrovics tidiga ledningsmål, sedan följde ett imponerande hattrick: 2-0 satte hon distinkt från distans, 3-0 kom på friläge och 4-0 klackade Viens in på ett lågt högerinlägg.

Piteå IF – Linköping FC 0-0

Piteå och Linköping är fortsatt obesegrade i OBOS Damallsvenskan 2023 efter att lagen hållit nollan mot varandra på LF Arena. Piteå har två kryss och en seger medan det oavgjorda resultatet var LFC:s första poängtapp för i år.

IK Uppsala – IFK Norrköping 2-2

Det svängde ordentligt på Studenternas när de båda nykomlingarna IK Uppsala och IFK Norrköping drabbade samman. Johanna Renmark gav hemmalaget ledningen med sitt tredje mål för säsongen i den nionde minuten, men bara fem minuter senare fick IFK chansen att kvittera på straff. Milla-Maj Majasaari stod dock för en enastående räddning – men tvingades kapitulera ytterligare fem minuter senare då My Cato störtade in i straffområdet och petade in kvitteringen.

Uppsala återtog ledningen i mitten av den andra halvleken då Klara Folkesson pressade fram ett 2-1–mål, men återigen skulle Norrköping komma tillbaka i matchen. I den 79:e minuten kunde tidigare Uppsala-spelaren Nicole Robertson sätta 2-2 med en urstark slängnick, och matchen slutade oavgjort.

Vittsjö GIK – BK Häcken 0-3

Häcken inkasserade sin andra raka seger när man gästade Vittsjö i den sista matchen i omgång 3. Gästerna skapade chanser under hela matchen och fick till slut in 1–0 då Clarissa Larisey satte 1-0 i friläge i den 68:e minuten. Av bara farten kom sedan även 2-0 och 3-0 för Häcken. Josefine Rybrink nickade säkert in tvåan i den 82:a minuten, och 16-åriga Felicia Schröder fastställde slutresultatet med ett närskott djupt in på stopptid.