Matchbladet – Inför omgång 9
Publicerad: 2022-05-14
OBOS Damallsvenskan
Omgångarna i OBOS Damallsvenskan duggar tätt inför sommarens EM-uppehåll och bara två dagar efter att den åttonde avslutades startar den nionde. Här får du förutsättningarna och all info du behöver.

Söndag 13.00 Vittsjö GIK – Piteå IF

Vittsjö tog sin tredje seger på de fem senaste när IFK Kalmar besegrades på bortaplan i den senaste omgången. Och för fjärde gången på de fem matcherna höll man tätt bakåt. De rödblå ligger sexa efter åtta omgångar och har samma poäng, 13, som söndagens motståndare Piteå. PIF har efter en fin period med tre raka segrar åkt på två raka förluster, mot Eskilstuna och Linköping, och letar efter viktiga poäng nu.

På hemmagräs är det som bäddat för målsnålt när Vittsjö spelar. På de inledande tre hemmamatcherna har man 2-1 i målskillnad och fem inspelade poäng. 1-1 mot Rosengård följdes upp av 1-0 mot Djurgården och 0-0 mot BK Häcken, Ett imponerande facit om man kollar på motståndarna. Men Piteå är bra på bortaplan och har tagit sex poäng än så länge efter segrar mot Djurgården och BP.

Hlin Eiriksdottir blev olycklig självmålsskytt i Piteås senaste förlust, men hon var fortfarande positiv till lagets insats efter matchen.

– Vi hade våra positioner och var på rätt ställen, men det blev fel tajmning när jag nickade och bollen gick i eget mål. Det kändes jättetråkigt, för även om vi inte gjorde vår bästa match tyckte jag att vi förtjänade bättre, säger Eiriksdottir.

På de sexa senaste mötena lagen emellan är målskillnaden 3-3. Blir det målsnålt igen? Kan Piteå studsa tillbaka efter två raka förluster? Svaret får vi på söndag.

Söndag 15.00 Umeå IK – Eskilstuna United

Fyra förluster på de fem senaste, men på hemmaplan vet Umeå IK hur bra man är. Förlusten mot FC Rosengård var den första hemma sedan laget senast spelade i OBOS Damallsvenskan och nu ska Eskilstuna få sona för den plumpen. Samtidigt är det ett United som reser norrut med gott självförtroende. Tre raka segrar och en fjärdeplats i tabellen, bara poängen från den andra. Elise Stenvik gjorde matchens enda mål, direkt på hörna, när AIK besegrades i torsdags. Men det var inte meningen att slå hörnan rakt i mål

– Jag försöker inte att skruva in dom, jag försöker slå dom hårt på första och då kan de gå lite överallt. De kan träffa ett huvud eller gå i mål direkt. Men jag hade även ett par hörnor som inte var så bra i dag men det var skönt att en av dom gick in, säger Elise Stenevik till Eskilstuna Kuriren efter segern.

Umeå gick mållösa för andra matchen i rad när Djurgården vann med 3-0 senast. Ett resultat som inte riktigt speglade matchbilden enligt UIK:s tränare Samuel Fagerholm.

– Vi gör en väldigt bra första halvlek och det känns orimligt att vi ligger under med 0-1. Vi pressar dem, spelar oss ur deras press och skapar chanser. Men vi hade nog behövt skapa ännu mer. I andra skapar vi definitivt tillräckligt mycket chanser för att göra mål. Men de (Djurgården) verkar vara ett lag med flyt. Vi trycker sedan på sista minuterna, men då är det redan lite för sent, säger han till Folkbladet Västerbotten och fortsätter:

– Vi måste göra mål. Det blir ju definitivt något att ta med sig, för det gjorde vi inte i förra matchen heller. Där har vi något att jobba på och bita i. Det är rätt många matcher som har blivit mållösa. Sen exakt vad det beror på, om vi behöver skapa bättre förutsättningar för att göra mål, eller om vi har problem med det kliniska. Vi skapar ofta mer och bättre målchanser än motståndarna. Men det är dem som gör mål, inte vi. Den skillnaden ser man, säger Fagerholm.

Måndag 19.00 AIK – BP

Två lag som sladdar i botten på tabellen möts i det tredje Stockholmsderbyt på tre omgångar. AIK har bytt ut sin tränarstab, men fick ingen effekt av det i mötet med Eskilstuna. United vann med 1-0 och Gnaget har nu sju raka förluster efter premiärsegern mot KIF Örebro. Men det fanns positiva saker att ta med sig från mötet med Eskilstuna.

– Vi är besvikna. Att släppa in målet på en fast situation är en besvikelse. Men vi har haft en jobbig vecka, och jag tycker att vi visade mycket karaktär i dag. Vi skapade fler chanser än vad vi gjort på hela säsongen. Förhoppningsvis kan vi jobba vidare på det sättet, för då tror jag att målen och poängen kommer att komma, säger Remy Siemsen till Sportbladet efter matchen.

BP står också på tre poäng efter åtta omgångar och just nu är de båda lagen nästjumbo och jumbo i tabellen. Tre poäng skulle betyda mycket för båda lagen. IFK Kalmar ligger just nu på kvalplats med just sex poäng. Vinner något av lagen eller blir det kryss och två förlorare?

Måndag 19.00 BK Häcken – IFK Kalmar

Johanna Rytting Kaneryd gjorde sitt fjärde mål för säsongen och löste tre poäng för BK Häcken i den senaste omgångens möte med KIF Örebro. Tre poäng som satt hårt inne, men som betyder att getingarna verkligen är med i den yttersta toppen. Robert Vilahamn var glad efter segern i Örebro.

– En riktigt skön seger måste jag säga. Det blev lite ryckigt i början, det blev ju avbrott några gånger på grund av Jennifers [Falk, målvakt] skada. Sen var det rejält blåsigt och motvind. Det blev svårt att få till ett bra tryck på dem även om jag tycker att vi gjorde en helt okej första halvlek, säger han till klubbens hemsida och fortsätter:

– Vi visste att vi skulle få lite medvind i andra och då kunna utmana dem mer. Vi kom till fler målchanser och Johanna gjorde ett jättefint mål. Vi var nära att göra 2-0 och när det bara skilde ett mål så blev det lite nervigt i slutet. Men vi höll undan och det var skönt att vinna, säger Vilahamn.

Måndag 19.00 FC Rosengård – KIF Örebro

Efter ett sent insläppt mål hemma mot Kristianstad blev det bara oavgjort för FC Rosengård i den senaste omgången. Men poängen innebär att man fortsatt toppar tabellen, med bättre målskillnad än BK Häcken. Efter matchen var det dock en besviken Caroline Seger som mötte pressen.

– Vi kontrollerade inte matchen i den andra halvleken och vi tappade bollen för snabbt. Vi måste stänga dessa matcher bättre och vara lugnare med bollen. Det här är inte acceptabelt att det händer, men förhoppningsvis kan vi bli bättre på det i nästa match, säger hon till Kvällsposten.

Laget är dock obesegrade efter åtta omgångar med fem segrar och tre kryss i väskan. Nu väntar ett KIF Örebro som stod för en jättefin insats mot just BK Häcken i den senaste omgången. Någon poäng blev det dock inte. Något som Amanda Rantanen grämde sig över efter matchen.

– Vi gjorde allting bra. Vi försvarade oss som ett lag och skapade chanser mot dem. Olyckligt nog gjorde vi inte några mål, men vi spelade så bra i alla delar i spelet. Vi borde ha gjort mål, sa hon till Nerikes Allehanda.

Mot FC Rosengård brukar KIF Örebro ha det tufft. Tre oavgjorda och elva förluster har det blivit sedan den senaste segern kom på vårsäsongen 2014. Kan Närkingarna övverraska och hämta med sig poäng från Malmö?

Måndag 19.00 Hammarby – Kristianstads DFF

Fjolårets inbörde möten vann Hammarby båda gångerna. Inledningen på årets säsong har varit lite trevande för båda lagen. Kristianstad slutade trea 2021, men parkerar på sjundeplats i tabellen efter 1-1 mot FC Rosengård senast. Resultaten har varit lite upp och ner, precis som för Bajen. Hammarby är tia med sina tio poäng men har för första gången i år tagit poäng i två raka matcher och jagar nu en ny seger.

Redan i den nionde omgången känns det här som en match som kan avgöra lite hur det går för lagen under säsongen. En seger gör att moralen höjs och man förhoppningsvis närmar sig lagen ovanför. En förlust gör att gapet ökar. Det är många matcher kvar, men redan nu kan vi räkna med en sexpoängsmatch.

Måndag 19.00 Linköping FC – Djurgården

Linköping är trea i tabellen och Djurgården är formstarkast i serien. Det är upplagt för en spännande match i Linköping på måndagskvällen. Månadens Spelare i april, Amalie Vangsgaard hittade nätet för sjätte gången i år när hon gjorde det första målet i LFC:s 2-0–seger mot Piteå senast. I Djurgården är det Hayley Dowd som varit målfarligast på slutet och amerikanskan står noterad för fem mål i inledningen av seriespelet.

Historiskt är det stor fördel för hemmalaget. Djurgården har inte besegrat Linköping sedan 2007. Sedan dess har man mötts 27 gånger (i seriespel, Svenska Cupen och träningsmatcher) och Linköping har vunnit 22 av de matcherna och fem har slutat oavgjort.

Djurgården har fyra raka segrar och ett självförtroende som är på topp. Kan Järnkaminerna närma sig toppen ytterligare med en femte seger eller blir spöket Linköping för tuffa än en gång?

Missa inte: Botten- och ångestmötet mellan AIK och BP. Båda lagen behöver desperat poängen och inte ens ett kryss är bra för något av lagen.

Studsar mästarna tillbaka? FC Rosengård har haft svårt för Kristianstad de senaste åren och i den åttonde omgången blev det 1-1 efter en sen kvittering. Får KIF Örebro sota för det poängtappet?

Nya mål från skyttetoppen? Vangsgaard, Dowd, Tindell, Persson och ett stort gäng till. Det är många spelare som varit målfarliga i inledningen av OBOS Damallsvenskan. Får vi nya mål från någon av dem i helgen?

TV: De sju matcherna sänds hos Viaplay och på måndagskvällen får du en sammanfattning från samtliga arenor i Women´´´ s Night Football.

Joakim Forsell
HUVUDSPONSOR
TITELSPONSOR
SÄNDNINGSPARTNER