• Huvudsponsor
    Titelsponsor
Fredag Fre 3 November Nov
Söndag Sön 5 November Nov
Lördag Lör 11 November Nov
Lördag Lör 13 April Apr
Söndag Sön 14 April Apr
Fredag Fre 19 April Apr
Lördag Lör 20 April Apr
Söndag Sön 21 April Apr
Måndag Mån 22 April Apr

Matchbladet – Inför omgång 5

27 april 2023 12:39
OBOS Damallsvenskan

Den femte omgången brakar loss med två toppmatcher under fredagskvällen och avslutas med Stockholmsderby på måndag.


Fredag 18.00 BK Häcken – IFK Norrköping

Två av säsongsinledningens stora snackisar sammanstrålar på Hisingen under fredagskvällen. I hemmalaget finns 16-åriga Felicia Scrhöder som hoppat in i de två senaste matcherna och gjort två mål.

– Det känns bra att ha fått göra debut och spela lite. Så det är kul! Första tiden har varit bra. Alla är väldigt stöttande och glada för min skull och även min familj. Det känns väldigt bra och tryggt, säger Schröder till GP om första tiden i nya klubben.

Samtidigt har gästande IFK Norrköping vunnit tre matcher och kryssat en på de fyra första matcherna – som nykomling. Hos Norrköping finns Dilja Zomers, ett nyförvärv som anslöt inför säsongen från just Häcken, och hon ser fram emot att möta sina gamla lagkamrater.

– Det är riktigt speciellt. Jag har tänkt på den här matchen ända sedan jag kom hit. Det har funnits i bakhuvudet hela tiden att jag ska möta alla mina gamla lagkompisar och tränare, säger hon till Norrköpings Tidningar.

Fredag 18.00 Kristianstads DFF – Linköping FC

Fjolårsfyran Kristianstad tar emot 2022-trean Linköping i den andra stormatchen under fredagen. Bara serieledande Hammarby har gjort fler mål än KDFF än så länge, där Evelyne Viens varit inblandad i sju av lagets elva mål. I 4-0–segern mot IK Uppsala senast skrev även nyförvärvet Hlin Eiriksdottir in sig i målprotokollet med sina två första seriemål för KDFF.

– För mig är det viktigt. Jag tror att det kommer göra ganska mycket för mitt självförtroende, säger isländskan till Norra Skåne.

På tal om Hammarby så blev de övermäktiga för Linköping FC i den senaste omgången. LFC saknade både Olga Ahtinen och Stina Lennartsson och stjärnduon är tveksamma till spel även på fredag. En positiv not från 3-1–förlusten är dock att anfallaren Cathinka Tandberg fortsätter sin fina start i klubben med ett nytt mål, 18-åringens tredje för säsongen. Årets första förlust sved, men Tandberg blickade framåt direkt.

– Ja, vi får börja med att vinna på fredag i stället. Det är bara att ställa om, konstaterade hon för Corren efter Hammarby-matchen.

Söndag 13.00 BP – FC Rosengård

Mungiporna är uppåt i FC Rosengård igen. I nye tränaren Joel Kjetselbergs första match vann FCR Skånederbyt mot Vittsjö med 4-0 och en ny 3-4-3-formation fick se dagens ljus.

– Vi har fantastiska spelare och de har inte blivit sämre bara för att det gått knackigt ett par veckor, konstaterar Kjetselberg enligt SvD.

BP gör nu sin andra raka match på hemmaplan, men laget lär hoppas att man kan prestera bättre än i förra helgens 4-1–förlust mot Piteå IF.

Söndag 15.00 Vittsjö GIK – KIF Örebro

En seger och tre förluster var på de fyra första omgångarna. Vittsjö GIK och KIF Örebro har en resultatmässigt identisk inledning på säsongen inför söndagens möte mellan lagen. Vittsjö föll stort i Skånederbyt mot Rosengård i den förra omgången medan Örebro förlorade en jämn match mot nykomlingen Växjö DFF. KIF-tränaren Rickard Johansson menar att laget nu inte får dra för stora växlar av en tung säsongsstart.

– 2021 hade vi en period med en poäng på sju matcher och 2022 en period när vi förlorade sex av sju matcher och bara gjorde ett mål, men vi har alltid hittat en väg att studsa tillbaka, konstaterar Johansson för Nerikes Allehanda.

Söndag 15.00 Piteå IF – IK Uppsala

Piteås fina form fortsätter, i den senaste omgången kom andra trepoängaren för det fortsatt obesegrade laget. Nu väntar IK Uppsala på hemmaplan, där gästerna tvingades konstatera två nya långtidsskador i sin senaste förlust mot Kristianstads DFF. Det är Ellen Arbman Hansing som skadat korsbandet och Wilma Öhman vars hälsena är av.

– Det är supertråkigt. Jag kom till Uppsala helt utan förväntningar, men att komma hit har verkligen överträffat allt. Jag har känt att jag har fått tillbaka mycket av glädjen till fotbollen och trivs väldigt bra. Att det bara går fyra matcher... det suger, säger Öhman om skadebeskedet för UNT.

Söndag 15.00 IFK Kalmar – Växjö DFF

IFK Kalmar väntar fortfarande på säsongens första seger, en milstolpe som söndagens gästande lag Växjö DFF nådde i den senaste omgången. Efter en uddamålsförlust i premiären var förlustsiffrorna större mot topplagen Häcken och Hammarby innan första vinsten kom hemma mot KIF Örebro – en positivt resultat att packa ned i ryggsäcken inför söndagens Smålandsderby.

– Det känns riktigt bra. Väldigt skönt att ta tre poäng till slut, säger DFF:s Dessislava Dupuy till Smålandsposten om vinsten senast.

Måndag 19.00 Djurgården – Hammarby

Smålandsderby på söndagen och Stockholmsderby på måndagen. Djurgården har två segrar – mot BK Häcken och FC Rosengård – och två förluster i säsongsinledningen, medan Hammarby flyger fram med fyra segrar och 13 gjorda mål.

– Det är alltid surt med förlust men vi kollar igenom det vi behöver ta med oss, och sedan är det bara nya tag och tagga till inför derbyt, säger Sanna Kullberg till DIFTV efter Djurgårdens torsk mot IFK Norrköping senast.

– Derby är alltid kul och speciella matcher. De har också haft en ganska bra start på året så det kommer bli en tuff match borta på Stadion, säger Alice Carlsson till HTV efter vinsten mot Linköping FC.