• Huvudsponsor
    Titelsponsor
Söndag Sön 29 Augusti Aug
Måndag Mån 30 Augusti Aug
Lördag Lör 4 September Sep
Söndag Sön 5 September Sep
Lördag Lör 11 September Sep
Söndag Sön 12 September Sep
Lördag Lör 25 September Sep
Söndag Sön 26 September Sep
Lördag Lör 2 Oktober Okt
Söndag Sön 3 Oktober Okt
Lördag Lör 9 Oktober Okt

BK Häcken och FC Rosengård storfavoriter

16 april 2021 08:40
OBOS Damallsvenskan

Regerande mästarna Häcken och Rosengård konkurrerar i en klass för sig när årets OBOS Damallsvenskan ska avgöras. Åtminstone om man går på experttipsen, det står klart efter årets upptaktsträff. Växjö och AIK slår ur underläge och får motbevisa oddsen för att undvika de nedersta platserna. På lördag inleds äntligen säsongen och vi får se vad verkligheten bjuder!


Text från svenskfotboll.se

Vid tisdagens digitala upptaktsträff kunde konstateras att det lär bli en jämn och oviss serie. Förutom i toppen där många menar att Häcken och Rosengård ensamma kommer göra upp om guldet. Den första kraftmätningen mellan lagen fick vi se i cupens semifinal där Häcken drog längsta strået (1-0).

Speciellt för i år är att endast ett lag behöver lämna då OBOS Damallsvenskan utökas till 14 lag till 2022.

Här nedan följer en kort genomgång från upptaktsträffen med lagen i den ordning Svenska Spels oddssättare placerat dem.

Häcken

Kopparbergs/Göteborg tog ett historiskt första SM-guld i höstas. Det som följde blev också uppseendeväckande. Först tappade mästarlaget spelare och vid årsskiftet kom den stora chocken. Guldklubben skulle läggas ner och dra sig ur OBOS Damallsvenskan. Efter några turbulenta veckor presenterades lösningen med BK Häcken och bitarna föll på plats.

Därefter har det sett desto ljusare ut för det nya laget på Bravida Arena. Och Häcken tippas allmänt som en av två guldkandidater, förståeligt enligt tränaren Mats Gren:

– När vi vann serien förra året och även gjort fina resultat i cupen och träningsmatcher nu i år så är det klart att vi kommer vara en av favoriterna.

Rosengård

... hade en kostsam svacka i början av hösten ifjol, en dipp som stod dem dyrt i guldstriden. Poängtappen där förmådde man inte jobba ikapp. En erfarenhet som man säger sig ha dragit lärdom av. Nathalie Björn:

– Vi vet att många lag parkerar bussen mot oss och försöker kontra ut oss. Vi måste bli ännu skarpare på att återvinna bollen högt upp på plan.

Tränaren Jonas Eidevall vidhåller att årets målsättning inte kan vara lägre än den man hade inför fjolårssäsongen.

– Det är en tydlig målsättning och kravet vi ska ha på oss. Att vinna serien och att ta oss in i gruppspelet i Champions League. Vi måste vara väldigt förberedda på att spela de här två internationella matcherna.

Linköping

En mästartränare är tillbaka i Sverige och OBOS Damallsvenskan, Andrée Jeglertz har tagit över Linköping, en klubb som alltid nämns bland toppkandidaterna. Fjärdeplatsen 2020 ses inte som en framgång i Sveriges femte stad.

– Spelar man, eller är ledare, i Linköping så måste ambitionen vara att ligga i topp-tre och vinna och vara med och fajtas om guldet. Det måste vara så varje år och det måste man också klara av att hantera, säger Jeglertz och fortsätter,

– Men att bara bygga någonting under det här året är jag inte intresserad av utan det handlar om var vill vi vara de kommande åren. Hur blir vi den etablerade föreningen som alltid är med och fajtas om europaplatserna och guldet.

Kristianstad

Kristianstad utmanade i det längsta ifjol. Elísabet Gunnarsdottír går nu in på sin 13:e (!) säsong som tränare för klubben. Men det var nära att sviten bröts då möjligheten att få ta över det isländska landslaget dök upp. Efter vånda fattade Gunnarsdottír beslutet att stanna i KDFF och målsättningen sätts högre än någonsin för klubben 2021:

– Vi firade ju tredjeplatsen förra året som att vi vann guld. Det var historiskt för oss men vi ska sikta högre, absolut.

För KDFF väntar nu kval till Champions League. En utmaning som inspirerar:

– Det är ett mål som vi haft länge, drömt om, och nu är vi där! Vi ska njuta av det när det kommer men jag har varit väldigt tydlig mot truppen med att vi snackar inte Champions League nu. Vi har en halv serie att spela innan vi kommer dit.

En spelare att se upp med i årets orangea upplaga är Sveindís Jane Jónsdóttir, den långkastande 19-årigen som lånats in från Wolfsburg.

Vittsjö

... hamnade femma ifjol och kan vara en utmanare även i år. Robert Bergström från Umeå har anslutit med Thomas Mårtensson i tränarduon. Det finns stabilitet i Vittsjö som svarade för en bra säsong ifjol när man kom tillbaka från en skadetyngd inledning. Apropå skador så är Tove Almqvist i rehabträning, när hon är tillbaka efter OS-uppehållet förhoppningsvis är det ett nyförvärv som heter duga.

Eskilstuna

... söker revansch efter en oväntad dipp 2020 där man blandade och gav och fick kriga för nytt kontrakt lång tid.

– Vi har våra verkliga spetsegenskaper i omställningarna och kontringarna men det vi har jobbat med kontinuerligt är förmågan att hålla i bollen och kunna föra en match. Vi har ambitionen att utveckla båda, säger Magnus ”Munken” Karlsson.

United har förstärkt på målvaktssidan med Emma Holmgren från Uppsala. Lagkapten Felicia Rogic framhåller också Felicia Saving, ny från Hammarby, som en spelare som kan få ett riktigt genombrott under året.

Hammarby

Även om nykomlingen Hammarby har som främsta mål att etablera sig finns ambition att på sikt nå betydligt högre uppsatta mål.

– Jag tror att man ska veta om att allting inte går så fort. Jag tror att vi ska jobba medvetet men inte dra iväg för mycket i våra huvuden. Men jag tror såklart att det andra inte är alltför långt bort, säger tränaren Pablo Piñones-Arce.

Om rutin är viktigt för en nykomling så har Hammarby en oöverträffad resurs i June Pedersen. Den fyrfaldiga mästarinnan (tre guld med Umeå och ett med Piteå) gjorde allsvensk debut 2006 och kan berätta om skillnaden mellan Elitettan och OBOS Damallsvenskan:

– Tempomässigt är det stor skillnad, man har landslagsspelare från olika länder i varje lag så bara där är det mycket högre kvalitet. Det är mycket bättre taktiskt, egentligen bättre av allt, men det är framförallt tempot.

Och det är något som kan passa Bajen ändå, menar June:

– Vi gillar ju fart i vårt spel. Vi försökte driva upp tempot förra året och nu kommer vi möta lag som också vill göra det. Det kommer bara gynna oss. Sedan gäller det att försöka hålla det i 90 minuter också vilket kanske blir en skillnad mot förra året.

Djurgården

... var ifjol ensamt stockholmslag men får nu alltså sällskap av både Hammarby och AIK från Elitettan. Det ger årets serie en kamp som även handlar om prestigen att vara bäst i stan.

DIF har förstärkt truppen in i det sista, vilket ska lyfta laget från bottenregionen denna säsong.

– Det vi hade störst problem med förra säsongen var målproduktionen, säger tränaren Pierre Fondin.

– Nu har vi försökt hitta de spelarna som kan leverera lite fler mål så Sheila (van den Bulk) inte ska behöva göra så många.

Bland de offensiva förvärven sticker ett ut lite extra kanske. Det ska bli intressant att se vilket avtryck Hayley Dowd kan göra i OBOS Damallsvenskan. Den 26-åriga amerikanskan har öst in 48 mål för Morön i Elitettan de två gångna säsongerna.

Lagkaptenen van den Bulk ser fram emot att få spela derbyn igen.

– Det är jättekul, varje år vi mött Hammarby i serien, och vi har mött AIK i cupen. Det är speciellt med de matcherna.

Piteå

Efter det sensationella SM-guldet 2018 har Piteå IF fallit i tabellen, från sexa 2019 till åtta ifjol. Laget är svårbedömt för förståsigpåarna även denna säsong och tippas som bäst som mittenlag. Något som norrbottningarna säkert inte har något emot att motbevisa. 20-åriga nigerianska landslagsspelaren Anam Imo som hämtats från Rosengård kan bli ett vasst vapen för Piteå.

KIF Örebro

... bygger nytt och ungt till denna säsong efter fjolårets sjundeplats. Att det ska föra laget högre i tabellen ställer sig expertisen tvekande till.

Frida Abrahamsson som går in i fjärde säsongen med Örebro:

– Med tanke på att vi har ett så nytt lag med nya tränare så känns det inte rättvist att jämföra med tidigare år. Även om vi som varit med tidigare vill göra minst så bra prestationer som tidigare år, säger hon angående årets målsättning för laget. Karin Lundin fyller på:

– De tre senaste matcherna har vi spelat bra och rolig fotboll. Kan vi fortsätta att utveckla oss ännu mer skulle jag säga övre halvan.

Växjö

... fick jobba med kniven på strupen ifjol. Efter en skral vår räddade en desto starkare höst kontraktet. Laget gjorde blott 18 mål ifjol och hoppet knyts till att Signe Holt Andersen ska kunna utöka sin målskörd (sju ifjol) och att nyanlända Evelina Duljan (från Kristianstad) ska komplettera.

AIK

... liksom Hammarby, gick urstarkt i Elitettan och därmed har vi tre av tolv klubbar i årets OBOS Damallsvenskan från huvudstadsområdet.

Sportchef Anne Mäkinen har målet att etablera solnaklubben i högsta serien. Att klara kontraktet är en rimlig målsättning.

– Truppen känns bra, vi har fått in de profiler och karaktärer vi velat. Vi vet att det blir en utmanande säsong med högre tempo och högre kravbild.

– Jag tror det är väldigt bra för damfotbollen att Stockholm har tre stora klubbar i serien som konkurrerar. Det ska bli kul med derbyn, det väcker liv i alla supportrar.

Samtliga matcher i Damallsvenskan kan ses i Sportbladet Play.