• Huvudsponsor
    Titelsponsor
Fredag Fre 28 Oktober Okt
Lördag Lör 29 Oktober Okt
Söndag Sön 30 Oktober Okt
Måndag Mån 31 Oktober Okt
Lördag Lör 5 November Nov

Matchbladet – Inför omgång 25

27 oktober 2022 20:00
OBOS Damallsvenskan

FC Rosengård är klara mästare, men de två övriga europaplatserna är fortfarande öppna. Dessutom ska det avgöras i botten. Här är förutsättningarna inför den näst sista omgången i OBOS Damallsvenskan.


Fredag 18.00 Linköping FC – Kristianstads DFF

Tabelltrean mot tabellfyran drabbar samman i Linköping och lagen slåss om att ta en av de två europaplatserna som fortfarande är lediga. LFC har fyra poäng till godo ner till KDFF och säkrar därför en topp tre-placering om man tar poäng på fredagskvällen. Linköping tappade oväntade poäng mot IFK Kalmar i den senaste omgången, men siktar mot att ta sig förbi Häcken och sluta tvåa i tabellen. Skillnaden på att sluta tvåa och trea kan vara betydelsefull.

– Kommer vi trea blir det en längre väg till att tjäna större pengar. Så är det. Men oavsett vilket skulle det betyda mycket med spel i Champions league. Både ekonomiskt och sportsligt, säger Ingvar Gustavsson, ekonomiansvarig i LFC, till Östgöta Correspondenten.

Kristianstad har nu tre raka matcher utan seger och fortsätter kräftgången kan man till och med sluta femma i tabellen. Hammarby är fem poäng bakom med sex kvar att spela om. Men Elisabet Gunnarsdottir, tränare i KDFF, har inte gett upp hoppet om en ny topp tre-placering.

– Det är absolut inte kört. Det är fotboll vi snackar om och Liverpool förlorade mot Nottingham Forest. Vem hade trott det?, säger hon till Norra Skåne.

Lördag 13.00 Umeå IK – BP

UIK är på kvalplats, BP är närmast jagande lag, tre poäng bakom. De rödsvarta behöver vinna för att hoppet om OBOS Damallsvenskt spel ska leva och för Umeå handlar det om att försöka nå upp och förbi IFK Kalmar på fast mark. Kalmar har tre poäng till godo på UIK och tre måls bättre målskillnad. Samuel Fagerholm, tränare i UIK, ser positivt på avslutningen av säsongen.

– Jag känner att vi har ett ganska intressant läge att reda upp det här, det är en fullt rimlig utmaning och vi har det i egna händer.

Lördag 15.00 Hammarby – KIF Örebro

Två lag som vill avsluta säsongen bra. Efter KDFF:s kräftgång på slutet har Hammarby en chans att sluta fyra, men då krävs två raka segrar samtidigt som Kristianstad kammar noll. För Örebros del handlar de avslutande omgångarna om man ska sluta sexa, sjua, åtta eller nia i tabellen. Man är just nu nia, men efter en fin säsong vore det nog härligt att landa på den övre halvan.

Söndag 13.00 Piteå IF – Vittsjö GIK

Åttondeplacerade Piteå vill hamna på den övre halvan av tabellen samtidigt som gästande Vittsjö gärna skulle slå Hammarby på näsan och ta över femteplatsen. Historiskt sätt är det här ett möte som brukar vara målsnålt. På de åtta senaste matcherna lagen emellan har vi bara set över två mål vid tre tillfällen (alla gånger har de slutat 2-1).

Söndag 15.00 IFK Kalmar – Eskilstuna United

Kalmar kämpar fortfarande för att hålla sig kvar på fast mark och kommer till möte med Eskilstuna med en fin pinne mot Linköping i bagaget. Alyssa Walker gjorde båda lagets mål i det oavgjorda mötet och det andra var en riktig delikatess. Det kan ni givetvis se på våra sociala medier.

Smålänningarna har tre poäng till godo på Umeå och ytterligare tre på BP. En poäng innebär således att det blir som sämst kval för Kalmar.

Eskilstuna är sjua med sex poäng upp till femteplatsen. Att hamna på övre halvan när säsongen sammanfattas borde ses som ett fint och rimligt mål. United slog Umeå senast och fick äntligen igång både Mia Jalkerud och Felicia Rogic målskytte. Jalkerud satte sin första balja sedan maj och Rogic gjorde sitt första spelmål för säsongen. Ett något sent uppvaknande för att göra stora skillnader i tabellen, men ändå skönt för anfallsduon.

– Otroligt skönt att det lossnar för oss och känslan av att göra mål igen och bidra till laget. Vi har pratat mycket om vad vi ska göra när vi kommer fram till lägena, att inte tänka så mycket. Men det är enklare sagt än gjort, det har blivit som ett slags spöke i huvudet och man har ingen medvind, säger Mia Jalkerud.

Måndag 19.00 FC Rosengård – Djurgården

För andra året i följd är FC Rosengård svenska mästare. Det blev klart i måndags efter att Linköping tappat poäng mot IFK Kalmar. Nu ska skåningarna fira inför hemmapubliken på Malmö IP. Djurgårdens kontrakt är säkrat och oavsett hur det går i de avslutande omgångarna kommer laget sluta tia i tabellen.

Rosengård kommer till matchen efter att ha mött FC Barcelona hemma i Malmö på torsdagskvällen. Hur pigga benen är på måndag återstår därför att se. Men kämparglöd har laget visat tidigare under säsongen och danska mittfältaren Sofie Breedgard menar att det är en av sakerna som gjort att man redan säkrat SM-guldet.

– När det har varit svårt har vi fan kämpat. Vi har visat att vi kan vinna på olika sätt. När vi har tappat spelare har andra steppat upp och tagit ansvar. Vi är ett lag. Och jag är väldigt stolt över sättet vi gjort det på, säger hon till Sportbladet.

Måndag 19.00 BK Häcken – AIK

Häcken vill säkra en placering bland de tre bästa. Oavsett hur det går i just den här matchen får Häcken en ny chans till att säkra en Champions League-plats i den sista omgången. För Gnaget är läget inte lika angenämt. AIK måste vinna för att inte trilla ner i Elitettan och det blir en riktig rysare på Bravida Arena på måndag.

– Det är klart det är ett tufft läge men samtidigt har det hänt grejer förr i den här ligan. Det är inte omöjligt att plocka poäng varken mot Häcken eller Kalmar, säger Jennie Nordin, lagkapten i AIK, till Viaplay.

Missa inte: Matcherna som påverkar topp och botten. Umeå-BP är på förhand kanske den mest spännande matchen.

Skytteligatoppen: Det är jämnt mellan Amalie Vangsgaard och Evelyne Viens och danska har gjort ett mål mer. Kan kanadensiskan utmana?

Pokalfirande: Den som vill se FC Rosengård höja Kronprinsessan Viktorias pokal mot himlen får ta sig till Grimsta IP den 5 november. Enligt Svenska Fotbollförbundets regler ska pokalen delas ut till vinnaren efter den sista matchen.

– Det finns inget undantag. Utdelningen sker alltid i sista omgången när alla matcher är färdigspelade och serien är stängd, säger Gert Nilsson, projektledare i evenemangsgruppen på Svenska fotbollförbundet, till TT.

Nykomlingar: Redan nu står det klart att Växjö DFF återvänder till OBOS Damallsvenskan till nästa säsong. Smålänningarna har säkrat avancemanget med två omgångar kvar av Elitettan. Ytterligare en direktplats och en kvalplats (kval mot 12:an i OBOS Damallsvenskan) ska utses. Just nu är IFK Norrköping tvåa i tabellen, två poäng före både IK Uppsala och Alingsås FC. Just nu har Uppsala kvalplatsen på bättre målskillnad.

TV: Ni ser alla matcher hos Viaplay.