Publicerad: 2022-05-15
OBOS Damallsvenskan
FC Rosengård, BK Häcken och Linköping tog nya segrar och ligger inom två poäng i toppen. Här är en sammanfattning av hela omgång 9 i OBOS Damallsvenskan.

Vittsjö GIK – Piteå IF 2-1

Piteå tog ledningen i den första halvleken när den fillipinska landslagsmittfältaren Katrina Guillou gjorde sitt tredje ligamål för säsongen. Det såg länge ut att bli segermålet, men med fem minuter kvar vaknade Clara Markstedt. Anfallaren gjorde matchens enda mål när Vittsjö slog IFK Kalmar senast och i den 85:e minuten kvitterade hon underläget mot Piteå. Men hon var inte nöjd där. I den 93:e minuten hittade hon rätt igen, avgjorde matchen och säkrade tre nya poäng till Vittsjö som nu gått obesegrade i sex raka matcher.

Umeå IK – Eskilstuna United 1-2

I söndagens andra match gav Paulina Nyström gästerna ledningen redan efter sex minuters spel. Men hemmalaget kom tillbaka och kvitterade genom Briana Campos. Men det blev till slut en tredje raka förlust för Umeå efter att gästernas Elin Rombing satt segermålet i den 82:a minuten. United kliver därmed upp i topp av OBOS Damallsvenskan, men med en match mer spelad än Rosengård, Häcken och Linköping som jagar närmast.

FC Rosengård – KIF Örebro 2-0

Mia Persson satte sitt sjätte mål för säsongen när hon gav hemmalaget ledningen redan efter sju minuter. Jelena Cankovic, som precis kommit tillbaka från skada, visade sin klass när hon sulfintade en motståndare och lyfte in bollen till 2-0 efter 40 minuter. Rosengård skapade fler chanser, men resultatet stod sig och därmed är skåningarna fortsatt obesegrade och toppar tabellen med sina 21 poäng.

BK Häcken – IFK Kalmar 3-1

Något överraskande var det gästande IFK Kalmar som tog ledningen i den första halvleken. Alyssa Walker gjorde sitt tredje mål för säsongen. Men hemmalaget vaknade och Stine Larsen kvitterade med fem minuter kvar av den första halvleken. I den andra ryckte hemmalaget och Lotta Ökvist satte 2-1 i den 59:e minuten innan Mie Gejl Jensen satte trean bara tre minuter senare. Segern innebär att Häcken är tvåa i tabellen med sämre målskillnad än Rosengård.

AIK – BP 0-2

I ångestmötet på Skytteholm var det gästerna som var starkast. Klara Andrup gav BP ledningen efter en halvtimma. 20 minuter in i den andra halvleken fick BP straff och Alice AHlberg var säker från elva meter. De tre poängen gör att BP kliver upp på kvalplats samtidigt som AIK, efter sjunde raka förlusten, är jumbo i tabellen.

Hammarby – Kristianstads DFF 0-2

KDFF tog sin andra seger på tre matcher (däremellan har man ett starkt oavgjort resultat från bortamötet med Rosengård) och kliver uppåt i tabellen. Mot Hammarby satte Emmi Alanen 1-0 till de orange efter en halvtimma och i den andra halvleken gjorde lagkaptenen Sheila van den Bulk 2-0.

Linköping FC – Djurgården 2-1

Två av seriens formstarkaste lag drabbade samman i Linköping och det var till slut hemmalaget som fick jubla. Djurgården kom till matchen med fyra raka segrar, men fick efter en timma se Olga Ahtinen sätta ledningsmålet för Linköping. Med fem minuter kvar satte Johanna Svedberg 2-0 och segern kändes säker. Men Hayley Dowd nätade för tredje matchen i rad bara minuten senare och det blev spännande. LFC höll dock undan och tog tre nya poäng och är trea i tabellen, två poäng bakom Rosengård och Häcken.