Matchbladet – Inför omgång 12
Publicerad: 2022-06-01
OBOS Damallsvenskan
En utspridd omgång 12 av OBOS Damallsvenskan inleds på onsdagen när Djurgården tar emot IFK Kalmar i Stockholm.

Onsdag 19.00 Djurgården – IFK Kalmar

Efter fyra raka segrar har formen dalat en aning för Djurgården. Två förluster (mot Linköping och Hammarby) följdes upp av ett kryss senast mot BK Häcken. Tre tuffa matcher och laget är nu tia i tabellen med sina 13 inspelade poäng. På onsdagskvällen ställs man mot elvan IFK Kalmar som är fyra poäng bakom i tabellen. IFK Kalmar har än så länge besegrat de tre lagen man har bakom sig i tabellen, men förlorat de övriga åtta. Mot Hammarby senast blev det förlust med 1-5 på bortaplan. Då ledde Kalmar med 1-0 i paus, men föll igenom totalt i den andra halvleken.

– Vi flyttar bollen bra i första halvlek och har kontroll på matchen. Men i andra vet jag inte vad som händer. Vi tappar fokus, vi blir slagna varje gång och har inte koll på våra spelare. De får göra några fina mål och vi kommer inte in i matchen igen, säger Paige Culver, lagkapten i IFK Kalmar, till Barometern efter matchen.

Nu möts två lag som vill ha revansch och som jagar viktiga poäng.

Fredag 18.00 Linköping FC – FC Rosengård

Ett spännande toppmöte väntar i Linköping på fredagskvällen när tabellettan FC Rosengård gästar -tvåan LFC. Båda lagen är i fin form och har radat upp segrar på slutet. Hemmalaget kommer till det här mötet fyra raka segrar i ryggen och chans på serieledning vid seger. FC Rosengård är fortfarande obesegrade och avgjorde på tilläggstid hemma mot Piteå senast. Något som visar på lagets oerhörda styrka att ta viktiga poäng. Stefanie Sanders, som precis skrivit på ett nytt kontrakt, avgjorde på Malmö IP, något som hemmapubliken börjat vänja sig vid.

– Det är väl inte så konstigt, för det är ju oftast då jag är på planen. Men det var roligt att göra målet. Vi fortsatte pumpa på och jag kunde ju bara skyffla in bollen från nära håll, säger Sanders till Sydsvenskan efter matchen.

Linköping har gjort 13 mål på sina fyra senaste matcher och har bara släppt in två. Therese Simonsson har gjort fem mål på de matcherna och är i fin form inför den tidiga seriefinalen. Hon är givetvis laddad inför mötet med Rosengård.

– Rosengård är ett väldigt bra lag och där får vi vara väldigt disciplinerade i vårt försvarsspel och fortsätta behålla vårt tålamod. Och göra det vi pratar om på träningarna, så ska det gå bra, säger hon till Viaplay.

Söndag 13.00 BP – BK Häcken

Botten mot toppen när BP tar emot BK Häcken på Grimsta. Det rödsvarta hemmalaget har spelat ihop sex poäng på de första elva omgångarna och är nästjumbo i OBOS Damallsvenskan. Obesegrade BK Häcken har tappat poäng i två raka matcher, men är fortfarande bara fyra poäng efter serieledande Rosengård.

Efter det oavgjorda mötet med Djurgården senast var det tydligt hur hög kravbilden är hos BK Häcken.

– Man har inte råd att förlora sådana här matcher. Eller nu spelade vi lika, men det känns ju som en förlust såklart, sa Johanna Rytting Kaneryd till TT efter matchen.

Nu vill Häcken studsa tillbaka, men BP ska givetvis göra allt man kan för att se till att det blir ett nytt poängtapp.

Söndag 13.00 Eskilstuna United – Vittsjö GIK

Eskilstuna var inblandade i toppstriden efter nio omgångar, men två raka förluster gör att det plötsligt är åtta poäng till serieledning och fyra till tredjeplatsen. Laget är sexa i tabellen, men måste börja vinna igen om man ska kunna täppa igen glappet som blivit. Ett bra första delmål skulle vara att besegra Vittsjö, som gått som tåget på slutet och är fyra - tre poäng före United.

Skåningarna har åtta raka matcher utan förlust och fyra raka segrar. Mot BP senast löste man en övertygande 3-0–seger på hemmagräs. Nästan lika glädjande som de tre poängen var att Linda Sällström, den finska landslagsspelaren, hamnade i målprotokollet efter en längre tids måltorka. Hennes senaste mål kom i premiären mot Linköping och hon har dessutom missat fyra matcher på grund av en skada. Sällström var givetvis också nöjd med att ha hittat målet igen.

– Självklart har det spökat lite och suttit i bakhuvudet. Det har gått några matcher och det var längesen jag gjorde mål, men skönt att få trycka dit den här på slutet och hoppas att jag kan fortsätta på samma väg, säger hon till Norra Skåne efter segern mot BP.

Söndag 15.00 Kristianstads DFF – KIF Örebro

På tal om formstarka lag - KDFF har gått starkt på slutet och har plockat 13 poäng på de fem senaste matcherna. 14 mål framåt och bara tre insläppta har man under samma period. I det tuffa bortamötet med Umeå IK gjorde Mia Carlsson 1-0 och Gabrielle Carle satte tvåan. Båda spelarnas första mål för säsongen. Perfekt i en match där inte poängmaskinerna gjorde målen. Det mesta av snacket inför den matchen handlade dock om KDFF skulle behöva ha en utespelare i mål. Melina Loeck, den ordinarie burväktaren, skadade sig under en träning veckan innan, men åkte med upp till Umeå. Laget saknade dessutom alla sina reservmålvakter av olika anledningar. Mia Carlsson var den som antagligen hade fått hoppa in mellan stolparna om det hade krävts. Lyckligtvis kunde Loeck stå. Något som gladde Carlsson.

– Jag tror det var en lättnad för hela laget. Alla har varit involverade i det under hela dagen och det har gått fram och tillbaka. Men vi sa det innan matchen att vi skulle ge allt för varandra oavsett vad som händer. Det var väldigt skönt att vi vann och höll nollan, sa hon efter matchen till Norra Skåne.

För KIF Örebros del blev det tre viktiga poäng i El Gnällico-derbyt mot Eskilstuna. Efter tre raka förluster fick man hjälp av ett självmål för att plocka tre poäng och kliva upp på åttondeplatsen i tabellen.

I förra årets seriespel slutade mötet i Kristianstad oavgjort, medan KDFF vann i Örebro. Senast KIF Örebro besegrade Kristianstad i OBOS Damallsvenskan var 2017 då Emma Jansson (nu i Hammarby) gjorde matchens enda mål.

Söndag 15.00 Piteå IF – Umeå IK

Söndagens Norrlandsderby är det första i seriespel sedan 2020. Då blev det bortasegrar i båda mötena och nu är det två lag som jagar poäng av olika anledningar som möts. Piteå ligger nia med sina 14 poäng och vill gärna haka på strax bakom toppen och närma sig en Champions League-plats. För Umeå handlar det främst om att komma bort från botten. Nykomlingen UIK är tolva och har bara samlat ihop sju poäng på de inledande elva omgångarna. Fem raka förluster måste snart börja bytas mot poäng för att de svartgula inte ska halka allt för långt bakom lagen framför.

Efter förlusten mot Kristianstad senast var Tuva Skoog i Umeå besviken.

– Återigen är det inte tillräckligt. Vi krigar på och ger dem en match, vi håller ihop försvaret vilket vi skulle fokusera på och sedan försökte vi hitta lägen att sticka framåt. Men vi kommer inte till så många riktigt vassa lägen och när de väl kommer måste vi trycka dit dem annars kommer vi inte vinna matcher. Vi behöver vilja det där sista lilla. Slänga oss den sista metern och offra sig för laget, det är det som krävs för att vinna, säger hon till Västerbottens-kuriren.

Söndag 17.00 Hammarby – AIK

Nytt Stockholmsderby väntar och det är ett hemmalag, som verkar hittat formen, och ett bortalag, som har tio raka förluster, som drabbar samman.

Hammarby gjorde fem mål och vände underläge i den andra halvleken mot IFK Kalmar i den senaste omgången. Det innebar att man för första gången i årets serie vunnit två raka matcher. Bajen har plockat 16 poäng än så länge och ligger sjua, med viss känning på lagen ovanför. En derbyseger här och hoppet om att kämpa om topplaceringar lever på riktigt.

För AIK ser det tyngre ut. Lagets tionde raka nollpoängare kom när Linköping blev för svåra på Skytteholm och vann med 4-0. Än så länge har det blivit sju mål framåt och 29 insläppta. Försvararen Jennie Nordin var givetvis missnöjd efter lagets senaste förlust.

– Det är otroligt tufft att stå här igen och beklaga sig efter en förlust. Vi blir ordentligt nedtryckta nästan hela matchen och får bara gå på kontringar. Fyra mål bakåt är inte roligt, sa hon till Viaplay.

I fjol vann Hammarby derbyt på hemmaplan med klara 4-1. Kan AIK överraska och ge Bajen en ordentlig match om poängen?

Missa inte: Toppmötet i Linköping på fredag, alla derbyn, BK Häckens jakt på revansch. Det är mycket som pockar på uppmärksamheten i helgen. Ta det säkra före det osäkra och se alla matcher.

Tillbakastuds: Djurgården, Häcken och Eskilstuna letar alla efter tre poäng efter poängtapp i flera raka matcher. Vem tar chansen?

Alltid närmre första förlusten: Rosengård är obesegrade i elva raka matcher. Kan toppformade Linköping besegra de regerande mästarna och kliva upp i tabelltopp?

TV: Alla matcher sänds hos Viaplay. Toppmötet på fredag och Stockholmsderbyt på söndag kommer sändas med studio hos Viaplay. Båda de matcherna kan du också se på TV6.

Joakim Forsell
HUVUDSPONSOR
TITELSPONSOR
SÄNDNINGSPARTNER