• Huvudsponsor
    Titelsponsor
Söndag Sön 17 Oktober Okt
Lördag Lör 30 Oktober Okt
Söndag Sön 31 Oktober Okt
Måndag Mån 1 November Nov
Lördag Lör 6 November Nov

Matchbladet – inför omgång 21

29 oktober 2021 15:32
OBOS Damallsvenskan

Det blir guldfirande i Malmö på måndag, men den fotbollsmässiga spänningen hittar vi runt tredjeplatsen där flera lag jagar den sista kvalplatsen till Champions League.


AIK – Vittsjö GIK, lördag 13.00

Gästande Vittsjö jagar tredjeplatsen och en kvalplats till Champions League. Just nu är man femma i tabellen, tre poäng efter både Kristianstad och Eskilstuna United på placeringarna framför. Formen är fin och laget har tre raka matcher utan förlust. Senast blev det seger mot Hammarby med 3-1 på hemmaplan. Clara Markstedt spelade fram till två av de målen och mittfältaren har nyligen skrivit på ett nytt kontrakt med klubben.

– Under de senaste 6 åren har jag fått vara med om Vittsjös resa från botten av tabellen till att nu börja etablera oss i den övre halvan. Vittsjö är en klubb som har fått mig att växa i en unik familjär kultur omgiven av fantastiska människor både i och omkring klubben. Jag tror att vi kan ta ytterligare kliv framåt och är väldigt stolt och glad över att representera Vittsjö även nästa säsong, säger Markstedt till klubbens hemsida.

AIK har säkrat sitt kontrakt och nu handlar det bara om man ska komma tia, elva eller tolva i tabellen. Att det blir tufft mot toppjagande Vittsjö råder inga tvivel om. Faktum är att AIK aldrig slagit Vittsjö i något av klubbens tidigare sju möten.

I det senaste avsnittet av ”Road to OBOS Damallsvenskan – Slutstriden” besökte Isak Dahlin just Vittsjö. Vad spelare och ledare hade att säga om läget man är i kan du se här.

Hammarby – Linköpings FC, lördag 14.00

Hammarby är ett av lagen som fortsatt kan nå en Champions League-plats, men från sin sjätteplats ska man ha maximalt flyt för att passera de tre lagen framför. Förlusten mot Vittsjö innan landslagsuppehållet var tuff för nykomlingen som dock kommer kunna sammanfatta ett fint första år tillbaka i högstaligan.

Linköping skickade Växjö ur OBOS Damallsvenskan i den senaste omgången och det var en efterlängtad seger för östgötarna. Just nu är man åtta i tabellen och slutspurten kommer handla om vilken mittplacering i tabellen man tar.

Just nu är över 2.300 biljetter sålda till matchen så det blir bra tryck på Hammarby IP.

Kristianstads DFF – Växjö DFF, söndag 14.00

KDFF har just nu tredjeplatsen och vill ju gärna behålla den. Nu ställs man mot redan nedflyttningsklara Växjö DFF. En seger här och det ser bra ut för Kristianstad inför den sista omgången nästa helg.

Melina Loeck, Mia Carlsson och Alice Nilsson har förlängt sina kontrakt och vill givetvis ge sig in i CL-spelet även nästa år. Alice Nilsson gör just nu sin 19:e säsong i klubben och det var inte mycket att tveka på när hon blev erbjuden ett nytt kontrakt.

– Det känns som ett lätt och självklart beslut att förlänga. Föreningen har alltid gett mig stort förtroende, jag trivs väldigt bra och jag gläds över att föreningen växer för varje år som går. Förhoppningsvis finns det några spelare i dagens F9-lag som får var med om samma resa i KDFF som jag fått uppleva. Prestationsmässigt har vi blivit bättre och bättre för varje år och att idag känna att vi är bra nog och har anledning sikta på de högsta placeringarna även kommande år motiverar mig. Men först ska vi såklart slutföra den här säsongen på bästa sätt, säger Nilsson till klubbens hemsida.

BK Häcken – Djurgården, söndag 16.00

Under uppehållet har skytteligaledaren Stina Blackstenius gjort mål i landslaget och nu siktar hon mot nya mål när Djurgården gästar Hisingen. Inget nytt där, men på hemmalagets bänk står en ny tränare. Mats Gren har fått lämna under landslagsuppehållet och in har istället Robert Vilahamn kommit. Villahamn var senast assisterande till BK Häckens herrlag.

– Robert har varit i klubben i två år, han är en trygg person med en intressant profil, som vi känner är redo att vara huvudtränare på elitnivå. Han har en modern ledarstil med ett holistiskt ledarskap som passar väl in i BK Häcken, där han är utvecklingsorienterad både på individ- och lagnivå. Fotbollsmässigt har han ett tydligt BK Häcken-DNA i hur vi vill spela fotboll – med mod, kreativitet, engagemang och en professionalitet i allt vi gör, säger Martin Ericsson, sportchef i BK Häcken, till klubbens hemsida.

Det står redan klart att Häcken slutar tvåa i tabellen trots sex poäng återstår att spela om. Nu får vi se om Villahamn gör några märkvärdiga spelmässiga förändringar i slutet på säsongen.

Djurgården är nia i tabellen och kämpa behöver ytterligare två poäng för att säkra att lokalkonkurrenten AIK stannar bakom i tabellen. Men tre raka förluster är den dystra verkligheten för DIF som försöker skapa stabilitet till nästa säsong.

– Det blir kul att möta Häcken som har många landslagsspelare och en stark trupp i övrigt. De laddar upp inför Champions League och har fått en ny tränare i Robert Vilahamn. Såg vi vet inte riktigt vad de har för status just nu men vi får som alltid främst fokusera på vad vi själva ska göra. För vår del handlar det om att förbättra de saker som gick lite sämre mot Kristianstad och fortsätta det vi påbörjat, där vi bygger upp en grund i spelet inför nästa år, säger Magnus Pålsson, tränare i Djurgården, till klubbens hemsida.

FC Rosengård – Eskilstuna United, måndag 19.00

FC Rosengård är klara mästare efter seger i Piteå senast. Nu får man äntligen fira guldet inför hemmapubliken på Malmö IP. Och klubben hoppas på storpublik när man bjuder på gratis inträde för alla med FC Rosengårdshalsduk.

Någon buckla kommer dock inte höjas mot Malmöhimlen utan den får FC Rosengård först ta emot efter lagets sista match mot Djurgården nästa helg.

Ett avslappnat FC Rosengård ställs mot ett Eskilstuna United som måste vara påkopplat för att kunna utmana de svenska mästarna. Och det är tre viktiga poäng som står på spel för United. Just nu är man fyra i tabellen med bara ett måls sämre målskillnad till trean KDFF. Trean får som bekant kvala till Champions League och det vill Eskilstuna mer än gärna göra. Två raka förluster i OBOS Damallsvenskan tyder på att formen är svag eller att nervositet smugit sig in hos laget. Då kan det vara helt perfekt att ställas mot ett lag som inte har så mycket att spela för.

Både Matilda Plan och Ngozi Sonia Okobi har förlängt sina kontrakt med Eskilstuna United under landslagsuppehållet.

KIF Örebro – Piteå IF, måndag 19.00

Hemmalaget har gått otroligt bra på slutet med tre segrar och en oavgjord på de fyra senaste. Det gör att man är sjua i tabellen och har hittat något bra att bygga vidare på inför nästa säsong. I teorin finns fortfarande chansen på tredjeplatsen, men då ska verkligen allt gå KIF Örebros väg de sista två omgångarna. Och på tal om en bra grund till nästa år. KIF har varit tidigt ute och förlängt kontrakten med flera viktiga spelare. Frida Abrahamsson, Carly Wickenheiser, Jenna Hellstrom och Nathalie Hoff Persson har alla signerat nya avtal.

– KIF Örebro har blivit som hemma för mig, och jag trivs väldigt bra i klubben och staden. Så det känns oerhört bra att bära KIF-tröjan även nästa år. Jag tycker vi spelar en rolig och utvecklande fotboll, som jag gärna vill fortsätta vara en del av, säger Frida Abrahamsson, lagkapten i KIF Örebro, säger Frida Abrahamsson till klubbens hemsida.

Piteås kontrakt är säkrat, men något måste hända hos laget som så sent som 2018 blev svenska mästare. Man har bara vunnit fyra matcher under säsongen (mot AIK två gånger, Djurgården och Växjö) och har bara gjort 17 mål framåt. Nästa år utökas OBOS Damallsvenskan med två lag och då måste PIF göra en bättre säsong.

Missa inte: CL-striden. Vilket lag hamnar trea? Just nu finns är det fem lag som teoretiskt har chansen. Hur många återstår efter helgen?

Missa inte 2: Trots att det inte blir någon buckla utdelad på Malmö IP lär FC Rosengård fira rejält tillsammans med sin hemmapublik på måndag.

Missa inte 3: Får vi se några förändringar i BK Häcken med nya Robert Vilahamn på bänken?

TV: Matcherna ser du hos Sportbladet.